Популярний грецький соус Tzatziki як тільки у нас не називають - і «дзадзікі», і «цацики», і «тцатцики» - не в цьому суть. Але якщо ви хоча б раз пробували цей гострий соус -закуску, він напевно став одним з ваших улюблених. Його можна і просто так намазати на хліб, вийде дуже ситно. І подавати до м'яса, риби, овочів. А, оскільки його прийнято охолоджувати перед подачею, цей грецький соус відмінно освіжає в літню спеку.
Адаптований рецепт грецького соусу «Дзадзікі»
Інгредієнти: огірки - 2 шт.; сметана (жирність не менше 20%) - 200 г; сир - 100 г; часник - 4 зубки; олія оливкова - 2 ст. ложки; сік лимона - 1/2 ст. ложки; сіль - за смаком. Приготування Справжній грецький йогурт - дуже густий і жирний (зазвичай його роблять з козячого або овечого молока) в наших магазинах, на жаль, не продається. Залишається лише знайти адекватну заміну. Це може бути суміш жирної сметани з сиром. Сметану можна замінити звичайним несолодким йогуртом, який поміщаємо складену в кілька разів марлю і підвішуємо на кілька годин, щоб пішла зайва рідина. Якщо не бажаєте так возитися, просто купіть готову сирну «Активию». Як бачите, варіантів предостатньо.
Ми ж змішаємо сир і сметану в однорідну масу і додамо до неї пропущений через прес часник, оливкова олія та лимонний сік. Огірки чистимо від грубої шкірки, натираємо на тертці і злегка віджимаємо крізь марлю. До речі, сік, що виділився, не викидаємо, а використовуємо в косметичних цілях. Його можна заморозити і протирати цими кубиками особа - відмінно тонізує шкіру!
З'єднуємо огірки з основною масою, солимо за смаком. Викладаємо готовий соус в салатницю. Його можна прикрасити гілочкою орегано або листочками м'яти, оливками і маслинами.
Рецепт грецького соусу «Тцатцики» з йогурту з огірками
Інгредієнти: огірок - 1 шт.; грецький йогурт - 400 г; часник - 2 зубки; оцет виноградний - 1 ст. ложка; олія оливкова - 4 ст. ложки; кріп - 1 пучок; сіль, перець білий мелений - за смаком. Приготування Огірок очистити від шкірки, видаляємо насіння і натираємо на дрібній тертці. Солимо і залишаємо на 10 хвилин, після зливаємо зайву рідину і змішуємо з йогуртом. Додаємо туди ж пропущений через прес часник, оливкова олія, оцет, рубану зелень і перець. Все добре перемішуємо і ставимо на холод. Через 2 години справжній грецький соус можна подавати до столу.
Сподобалися наші рецепти, тоді радимо спробувати на додаток ще один грецький соус «Скордалия» .