Авокадо або плід Персеи американської (вид вічнозелених плодових рослин із сімейства Лаврові) - цінний харчовий продукт; відомо близько 400 сортів.
В даний час авокадо культивується в багатьох країнах (не тільки в Америці, але і в деяких країнах Азії, Африки, Австралії і навіть в Іспанії). Масляниста м'якоть цього чудового фрукта містить безліч корисних речовин, рослинних жирів, вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Регулярне вживання в їжу авокадо надає на організм людини омолоджуючу дію.
На смак м'якоть авокадо абсолютно нейтральна, тому є цей фрукт просто так нецікаво. Звичайно авокадо використовують у приготуванні складних страв з кількох інгредієнтів, наприклад, салатів або готують на його основі різні соуси, смачні і дуже корисні. Соуси з авокадо чудово підійдуть до м'яса і риби, а також для різних салатів. Знайомі страви з такими соусами придбають нові екзотичні смакові відтінки.
Наводимо деякі рецепти соусів з авокадо.
Важливі моменти:
При виборі та купівлі плодів, зверніть увагу на цілісність шкірки і колір (від зеленого, темно-зеленого, зелено-коричневого до майже чорного). Плоди можуть бути твердими, як камінь (ці недостиглі, будуть дозрівати близько 2-4 днів). Плоди не повинні бути дуже м'якими і м'ясистими (ці перестиглі, мають прогірклий смак); Відразу ж після оброблення плоду авокадо і вилучення м'якоті слід збризнути її соком лимона або лайма, щоб уникнути потемніння із-за окислення на повітрі. Мексиканський базовий соус «Гуакомоле» з авокадо
Відомо безліч варіантів приготування цього вельми популярного соусу, однак основні компоненти, що входять до його складу, залишаються незмінними. Це м'якоть авокадо, сік лайма чи лимона і сіль.
Інгредієнти: плід авокадо - 2-3 шт.; лайм - 1 шт. (або лимон - 05 шт.); сіль - за смаком. Приготування Розрізаємо плід авокадо вздовж і витягуємо кісточку. За допомогою ложки виймаємо м'якоть і відразу ж збризкуємо її соком лимона або лайма. Розминаємо м'якоть в пюре виделкою (або використовуємо для цього блендер). Присаливаем за смаком.
Звичайно, у такому вигляді соус буде нецікавий, особливо для жителів теплих країн, де люблять страви з пряними і гострими смаками. Це тільки основа для соусу, інші інгредієнти додадуть йому закінчений смак.
Соус з авокадо - моле зелений з часником До базових інгредієнтів соусу (див. вище) додаємо продавлений часник, свіжу мелкорубленную зелень кінзи, зелений гострий перець чилі, можна додати зелену цибулю і зелений солодкий перець. Звичайно, краще готувати все відразу в блендері.
Моле червоний До базових інгредієнтів соусу замість недостиглих гострого перцю чилі і солодкого перцю додаємо червоний гострий перець і стиглий солодкий червоний перець. Соус «Молі» червоний з авокадо готують з додаванням помідорів (можна використовувати і томат-пасту). Ще додаємо часник і мелене насіння коріандру. Цікаво також модифікувати цей варіант соусу додаванням гарбузового пюре .
Моле шоколадний До базового соусу з авокадо додаємо 1-3 чайних ложки суміші порошку-какао з цукром (1:05) або трохи розтопленого чорного
шоколаду, мелений арахіс та/або мигдаль (ядра), а також часник, червоний гострий перець, мелені насіння коріандру.
Цей варіант соусу можна цікаво видозмінити додаванням сметани, натуральних молочних вершків або несолодкого класичного йогурту.
Використовуючи м'якоть авокадо, лимон, йогурт і суміш мелених спецій каррі, ну, і ще, наприклад, пюре з сливи або інших фруктів, можна готувати вишукані індійські соуси-чатні.
Подавати соуси до столу можна в половинці оболонки плоду авокадо, це виглядає дуже ефектно.