Вернуться назад Распечатать

Яблучний соус

Яблучний соус
Про те, як приготувати індійський яблучний соус чатні ми вже писали на сторінках нашого сайту. Але традиції подібного фруктового соусу існує не тільки в східній кухні. У Швеції люблять готувати яблучний соус до свинини. У Німеччині його їдять з картопляними оладками, в Голландії - з картоплею фрі . А у Франції яблучний соус - це десерт.

Рецепт яблучного кисло-солодкого соусу до м'яса


Інгредієнти:

  • яблука - 3 шт.;

  • цибуля - 1 шт.;

  • мед - 15 ст. ложки;

  • розмарин (свіжий) - 1 гілочка;

  • вода - 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Чистимо яблука від шкірки і серцевини, розрізаємо на 4 частини. Викладаємо їх у розігріту глибоку сковороду і заливаємо водою. Додаємо дрібно покришену цибулю. Накриваємо кришкою і тушкуємо близько півгодини. Додаємо мед і подрібнений розмарин, перемішуємо. Тушкуємо під закритою кришкою, поки яблука не стануть зовсім м'якими. Даємо масі охолонути і перекладаємо в блендер. Збиваємо до однорідності. Після яблучний соус охолоджуємо і подаємо до м'яса.

    Яблучно-часниковий соус до курки


    Інгредієнти:

  • яблука - 3 шт.;

  • цибуля - 1 шт.;

  • часник - 3 зубки;

  • корінь імбиру - 2 см;

  • сік яблучний - 15 ст.;

  • олія оливкова - 3 ст. ложки;

  • каррі - 1 ч. ложка;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Цибулю і часник подрібнюємо і обсмажуємо до прозорості. Додаємо шматочки очищених яблук і тушкуємо, помішуючи, 5 хвилин. Тим часом чистимо і натираємо на дрібній тертці імбир. Відправляємо його в сковороду. Заливаємо все яблучним соком, приправляємо каррі і сіллю. Накриваємо кришкою і тушкуємо, поки яблука не почнуть розпадатися в пюре. Остуджуємо і подрібнюємо в блендері. Цей ніжний, трохи пряний яблучний соус відмінно підійде до курки з рисом.

    Яблучно-гірчичний соус


    Інгредієнти:

  • яблука - 2 шт.;

  • гірчиця - 2 ст. ложки;

  • олія оливкова - 2 ст. ложки;

  • сік лимона - 1 ст. ложка;

  • сіль, перець чорний мелений - за смаком.


  • Приготування
    Яблука поміщаємо в жароміцну форму, наливаємо на палець води і запікаємо 20 хвилин в духовці до м'якості. Теж саме можна зробити і в мікрохвильовці, але набагато швидше - всього за 5-7 хвилин. Печені яблучка очищаємо від шкірки і насіння і відправляємо в чашу блендера. Додаємо всі інші складові і перемішуємо до однорідності. Виходить дуже ніжний, кремовий соус. Його можна зберігати кілька днів у холодильнику. Яблучно-гірчичний соус чудово поєднується з м'ясом, так і з рибою.

    Десертний яблучний соус


    Інгредієнти:

  • яблука - 3 шт.;

  • цукор - 100 г;

  • кориця - 1 паличка;

  • Яблучний соус

  • лайм - 1/2 шт.


  • Приготування
    Яблука чистимо, розрізаємо на шматочки і покласти в сотейник. Щоб не підгоріло, наливаємо зовсім трохи (на півпальця) води, додаємо паличку кориці, накриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин. Всипаємо цукор, видавлюємо з лайма сік і варимо ще хвилин 10. Після корицю витягаємо, а масу збиваємо в блендері. Отримуємо чудово-повітряний соус, який можна подавати до млинців і оладок, а можна і як самостійно десерту!