Гірчиця здатна підкреслити смак не тільки страв з м'яса, але і простих легких салатів . Легкі пікантні нотки, якими рясніє гірчична салатна заправка ідеально поєднуються з солодкими інгредієнтами, наприклад, фруктовим соком або медом, тому такого роду рецептами ми також приділимо увагу.
Медово-гірчична заправка для салату
Гірчичні заправки дуже легко псуються завдяки високому вмісту флавоноїдів в зернах гірчиці (до речі, саме завдяки їм гірчиця і гостра), від можете сміливо заготовити банку такий салатної заправки і використовувати її протягом тижня. І ніяких штучних консервантів!
Інгредієнти: цільнозернові гірчиця - 1/4 ст.; квітковий мед - 1/4 ст.; цибулю-шалот - 1 шт.; майонез - 2 ст. ложки; винний оцет - 1 1/2 ст. ложки; сіль. Приготування Цибулю-шалот подрібнюємо за допомогою блендера. До отриманої кашки додаємо мед, гірчицю і оцет з майонезом. Ретельно збиваємо заправку до однорідності, після чого приправляємо її сіллю за смаком.
Апельсиново-гірчична заправка
Апельсин завжди привносить трохи свіжості в блюдо. Скибочки цього цитрусового можна закинути в сам салат, а можна зробити ще простіше, заздалегідь приготувавши апельсиново-гірчичну заправку, яку зручно зберігати в холодильнику.
Інгредієнти: бальзамічний оцет - 1/2 ст.; оливкова олія - 2/3 ст.; сік 1 апельсина; цедра апельсина - 2 ст. ложки; зернова гірчиця - 2 ст. ложки. Приготування У невеликій мисці з допомогою віночка збиваємо бальзамічний оцет з маслом, лимонним соком, цедрою апельсина і гірчицею. Як тільки соус стане однорідним - можна подавати його до столу.
Рецепт гірчичної заправки для салату
М'яка йогуртова заправка може стати прекрасною заміною калорійного майонезу або сметанним соусом. Спробуйте приготувати свіжий овочевий салат з таким соусом і переконаєтеся в цьому самі.
Інгредієнти: йогурт - 1/3 ст.; червоний винний оцет - 2 ст. ложки; оливкова олія -1 ст. ложка; гірчиця - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Натуральний йогурт без смакових добавок збиваємо з маслом і оцтом до однорідності. В отриманий соус додаємо гірчицю, а також сіль і перець за смаком.
Медово-гірчична заправка з горіхами
Інгредієнти: мелений мигдаль - 3 ст. ложки; оливкова олія - 1 ст. ложка; апельсиновий сік - 2 ст. ложки; вода - 3 ст. ложки; гірчиця - 1 ст. ложка; мед - 1/2 ст. ложки; сіль - за смаком; часник - 1/2 ч. ложки. Приготування Мелений мигдаль або мигдальне масло кладемо в чашу блендера разом з водою, гірчицею, медом і оливковою олією. Часник пропускаємо через прес і отримане пюре також додаємо до решти інгредієнтів заправки. Збиваємо все в блендері до однорідності, а потім приправляємо сіллю за смаком.
Готову заправку можна перелити в банку і зберігати в холодильнику 3-5 днів.
Гірчична заправка з журавлиною
Ми вже не раз згадували про те, наскільки добре гірчиця поєднується з фруктами і ягодами в соусах, ще одним підтвердженням цього факту є нижепредставленный рецепт.
Інгредієнти: журавлинний соус - 1 /4 ст.; діжонська гірчиця - 1/4 ст.; часник - 1 зубчик; сіль, перець - за смаком; рисовий оцет - 1/4 ст.; яблучний оцет - 1/4 ст.; арахісове масло - 1/4 ст.; рослинне масло - 1 ст. Приготування Журавлинний соус, діжонську гірчицю, сіль, перець, часник, рисовий і яблучний оцет поміщаємо в блендер. Збиваємо все інгредієнти до однорідності близько 30 секунд, після чого додаємо арахісове і рослинне масло, а потім знову збиваємо заправку ще хвилину.
Готовий соус повинен мати густу і кремову консистенцію. Перед подачею його варто охолодити.