Вернуться назад Распечатать

Часникова заправка

Часникова заправка
Часник - вельми популярний і корисний продукт з унікальними смаковими та цілющими властивостями. Часник додають як гострої приправи до різних страв, на його основі роблять різні часникові соуси і заправки, вони підходять не тільки для простих овочевих салатів, але і для більш складних - з м'ясом, рибою і морепродуктами.
Так що купуємо часник і приступаємо. Не забуваємо про те, що даний продукт не можна піддавати термічній обробці, оскільки від цього вся його корисність практично сходить на «ні».

Часникова заправка для салату


Інгредієнти:

  • часник - 2-5 зубчиків (залежить від розміру);

  • олія першого холодного віджиму (оливкова, гірчична соняшникова) - 3 заходи (наприклад, 6 ст. ложок);

  • оцет винний натуральний (або будь-який інший фруктовий) - не більше 1 заходи (тобто, 1-2 ст. ложки);

  • трохи солі.


  • Приготування
    Часник товчемо з сіллю в ступці або продавлюємо через ручний прес. Змішуємо його з маслом і оцтом. Чекаємо хвилин 5-8 можна процідити заправку через ситечко або заправити салат, не проціджуючи.
    Приблизно так само, з тими ж пропорціями готують лимонно-часникову заправку для салату, тільки замість оцту використовують свіжий сік лимона.
    У середземноморських країнах до складу такого соусу ще включають жовток або білок яйця (але не разом). Краще використовувати перепелині яйця, щоб уникнути сальмонельозу. Також додають трохи готової гірчиці .

    Часникова заправка для салатів в далекосхідному стилі


    Інгредієнти:

  • часник - 2-5 зубчиків;

  • перець червоний гострий;

  • лайм;

  • кунжутна олія;

  • коріандр мелений;

  • соєвий соус.


  • Приготування
    Продавлюємо через прес часник, додаємо мелений коріандр, кунжутне масло, свіжий сік лайма і соєвий соус. Приправляємо гострим червоним перцем.

    Часникова заправка для пампушок


    Інгредієнти:

  • часник - 5 зубчиків;

  • рослинна олія (соняшникова) першого холодного віджиму - 2 ст. ложки;

  • бульйон курячий або вода - 150 мл;

  • зелені пагони молодого часнику;

  • кріп;

  • сіль.


  • Часникова заправка
    Приготування
    Часник товчемо з невеликою кількістю солі. Зелень дрібно рубаємо. Змішуємо товчений часник з рубаною зеленню, додаємо рослинне масло і бульйон.
    Цією сумішшю змащуємо готові свіжоспечені пампушки з допомогою силіконової кисті.
    Молдавський часниковий соус-заправка «Муждей» готується приблизно за такою ж рецептурою. До складу інгредієнтів також включають свіжі трави: базилік, петрушку і кінзу. Муждей рясно приправляють гострим червоним і чорним перцем. Подають з будь-якими стравами. Якщо подають до рибних страв, можна готувати з рибним бульйоном.