Одним з найбільш ароматних і дивовижно ніжних соусів в кулінарії вважається саме вершково-грибний - його можна подати зовсім до різних страв: курки, м'яса, овочів або навіть пасті. Потрібно зовсім небагато вашої фантазії і звичайна страва відразу ж перетвориться і стане оригінальним. Якщо ви будете використовувати лісові гриби, то замість обсмажування їх краще всього відварити. Отже, давайте вже швидше дізнаємося, як зробити вершково - грибний соус.
Вершково-грибний соус з печериць
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; масло вершкове - 50 г; свіжі печериці - 200 г; цибулина - 1 шт.; вершки - 200 мл; свіжа зелень - за смаком; борошно - щіпка; олія рослинна; спеції. Приготування Куряче філе промиваємо, обсушуємо насухо і нарізаємо невеликими шматочками. Печериці обробляємо, обполіскуємо і шаткуємо скибочками. Чистимо цибулину від лушпиння, рубаємо півкільцями і викладаємо в глибоку сковороду з розігрітим в ній маслом. Потім додаємо курячі шматочки і обсмажуємо, перемішуючи, до золотистого кольору. Далі кидаємо гриби і пасеруємо на слабенькому вогні майже до готовності. Підсолюємо за смаком, перчимо, додаємо трохи борошна, вливаємо теплі вершки і гарненько перемішуємо. Слідом додаємо подрібнену свіжу зелень і тушкуємо ще близько 5 хвилин.
Тепер знімаємо сковороду з вогню, кладемо шматочок вершкового масла, перемішуємо і даємо настоятися під кришкою деякий час. Готовий вершково-грибний соус з куркою перекладаємо в пиалку, збиваємо блендером до однорідності і подаємо до столу.
Рецепт вершково-грибного соусу
Інгредієнти: печериці свіжі - 100 г; масло рослинне - 4 ст. ложки; борошно - щіпка; цибулина - 1 шт.; вершки - 300 мл; масло вершкове - 50 г; спеції. Приготування Спочатку готуємо всі інгредієнти. Для цього гриби і цибулю промиваємо, чистимо і нарізаємо маленькими шматочками. Потім викладаємо овочі в сковороду, наливаємо трохи масла і пасеруємо їх до тих пір, поки не випарується зайва рідина.
На іншу конфорку ставимо паралельно нагріватися ще одну сковорідку, обсмажуємо на ній пшеничне борошно. Як тільки вона потемніє, кидаємо вершкове масло, перемішуємо і вливаємо вершки. Стежимо, щоб вогонь завжди перебував на мінімальному рівні і не забуваємо помішувати масу ложкою. Тепер перекладаємо до соусу овочеву обжарку, ретельно перемішаємо і тушкуємо до загустіння. В самому кінці солимо, перчимо страву за смаком, збиваємо блендером і виливаємо в соусницю.
Вершково-грибний соус
Інгредієнти: білі гриби - 200 г; цибулина - 1 шт.; свіжа зелень - 1 пучок; масло рослинне - 4 ст. ложки; борошно - щіпка; вершки - 300 мл; спеції. Приготування Отже, очищені білі гриби дрібно рубаємо на довільні шматочки і відкладаємо в сторону. Чистимо цибулину, шаткуємо й обсмажуємо до золотистого кольору на рослинній маслечко. Потім приєднуємо до неї гриби і тушкуємо при закритій кришці, поки не випарується вся волога.
На іншій сковороді розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і перемішуємо, щоб не утворилося грудочок. Якщо ви хочете зробити соус ніжного кремового кольору, то спочатку обсмажуємо на сухій сковороді борошно, а потім кидаємо шматочок масла. Далі поступово вливаємо теплі вершки і ретельно перемішуємо масу.
Соус готуємо обов'язково тільки на повільному вогні, помішуючи і не доводячи до кипіння. В кінці приготування викладаємо сюди ж обсмажені з цибулею білі гриби, розбавляємо за бажанням молоком і проварюємо ще кілька хвилин. Потім переливаємо в соусницю і ставимо на стіл в гарячому стані.