Соуси з м'ясом нерідко використовуються в кулінарії не тільки як доповнення до гарнірів, але і в якості одного з інгредієнтів сложносоставного страви, наприклад, лазаньї. Секрет приготування смачного м'ясного соусу таїться в спеціях, які використовуються при приготуванні.
Рецепт м'ясного соусу
Інгредієнти: яловичий фарш - 400 г; морква - 1 шт.; часник - 2 зубчики; ріпчаста цибуля - 1 шт.; кабачок - 1 шт.; суміш італійських трав - 2 ч. ложки; молоко - 2 ст.; гарбузове пюре - 3/4 ст.; томати у власному соку - 350 г; тертий пармезан - 75 г; сіль, перець - за смаком; оливкова олія. Приготування В жаровні на розігрітій оливковій олії обсмажуємо яловичий фарш до золотистого кольору. До смаженій м'ясу додаємо подрібнену моркву, часник, цибулю і кабачок. Змішуємо овочі з м'ясом, додаємо італійські трави, сіль з перцем за смаком, і продовжуємо готування 7-8 хвилин.
Поступово додаємо до фаршу з овочами молоко, доводимо його до кипіння і проварюємо близько 5 хвилин. Слідом укладаємо гарбузове пюре і додаємо томати у власному соку . Постійно помішуючи, готуємо соус на малому вогні протягом 5-10 хвилин, до тих пір, поки він придбає густу консистенцію і стане ароматним. Готовий соус змішуємо з тертим пармезаном.
Якщо ви хочете приготувати м'ясний соус в мультиварці, то під час обсмажування овочів і фаршу використовуйте режим "Смаження" або "Випічка" 15 хвилин, після чого перейдете на "Гасіння" на 30 хвилин.
Рецепт соусу на м'ясному бульйоні з грибами
Інгредієнти: вершкове масло - 30 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; гриби - 300 г; яловичий фарш - 400 г; сухе біле вино - 1/2 ст.; бульйон яловичий - 1/2 ст.; сметана - 300 г; сіль, перець - за смаком. Приготування На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо подрібнену ріпчасту цибулю до прозорості. Додаємо до цибулі гриби і часник, продовжуємо приготування 4-5 хвилин. Тим часом, окремо на оливковій олії смажимо яловичий фарш до золотистого кольору. Змішуємо вміст обох сковорідок, заливаємо бульйоном і вином, після чого тушкуємо на середньому вогні 5-7 хвилин. Додаємо в соус сметану, продовжуємо готування ще 10 хвилин. М'ясний соус приправляємо до смаку сіллю і перцем.
Як приготувати м'ясний соус болоньєзе?
Інгредієнти: яловичий фарш - 500 г; бекон - 4 скибочки; томати у власному соку - 400 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; селера - 2 стебла; морква - 2 шт.; часник - 2 зубчики; тертий пармезан - 75 г; томатна паста - 2 ст. ложки; яловичий бульйон - 1 ст.; сухе червоне вино - 1 ст.; розмарин - 2 гілочки; орегано - 1 ч. ложка; свіжий базилік - 1 пучок; оливкова олія; сіль, перець - за смаком. Приготування У сотейнику розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому шматочки бекону до золотистого кольору і хрускоту. До бекону додаємо нарізані овочі: моркву, ріпчасту цибулю, селеру і часник, а також гілочки розмарину. Обсмажуємо вміст жаровні 8-10 хвилин або до тих
пір, поки овочі не стануть м'якими.
Тепер збільшуємо вогонь і додаємо до овочів фарш. Обсмажуємо фарш до золотистого кольору, після чого додаємо томати, залишилися трави, томатну пасту, бульйон і вино. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти. Тушкуємо соус від 15 до 25 хвилин, до тих пір, поки надлишки вологи не выпарятся, а болоньєзе не стане густим і ароматним. Далі залишиться лише додати тертий сир, а також сіль з перцем за смаком.
Традиційно болоньєзе є червоним соусом для лазаньї, але подавати його можна просто з пастою або в складі запіканки. М'ясний соус з картоплею - теж цікавий рецепт, потушкуйте соус з картоплею або використовувати його для пастуших пирогів.