Соуси з овочів стануть гідним доповненням до м'яса, пасти або картоплі. Також такі соуси стануть вірним супутником вегетаріанців і прихильників здорового харчування.
Овочевий соус до макаронів
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 2 шт.; болгарський перець - 2 шт.; часник - 4 зубчики; оливкова олія - 2 ст. ложки; кабачки - 2 шт.; томати - 4 шт.; баклажан - 1 шт.; печериці - 250 г; томати у власному соку - 500 г; маслини - 1 жменя; суміш італійських трав - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Першим ділом очищаємо болгарські перці від насіння і нарізаємо стінки плоду кубиками. У сотейнику розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому перці до м'якості, далі додаємо подрібнений часник і продовжуємо готування ще хвилину.
Нарізаємо кабачки, томати і баклажани кубиками, а печериці ріжемо пластинами. Закладаємо підготовлені овочі та гриби до смаженій перцю і готуємо протягом 5 хвилин. Заливаємо овочі томатами у власному соку додаємо маслини, сіль з перцем і готову суміш сушених італійських трав. Тушкуємо овочевий соус 1 1/2-2 години, при необхідності підливаємо трохи води або овочевого бульйону.
За аналогією готується і овочевий соус в мультиварці, овочі спочатку обсмажуються в режимі "Випічка", а потім тушкують у режимі "Гасіння" все ті ж 1 1/2-2 години.
Рецепт овочевого соусу з м'ясом
Інгредієнти: яловичий фарш - 800 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; оливкова олія - 1/4 ст.; болгарський перець - 2 шт.; кабачок - 1 шт.; печериці - 350 г; свіжий базилік - 1 пучок; свіжий чебрець і орегано; часник - 4 зубчики; цукор, сіль, перець - за смаком. Приготування М'ясний фарш обсмажуємо в сотейнику або глибокій сковороді до золотистого кольору. Окремо смажимо нарізану цибулю до прозорості. Додаємо до нього решту дрібно нарізані овочі і продовжуємо готування до тих пір, поки вони не стануть м'якими. Додаємо до овочів трави, сіль, цукор і перець. Пюрируем м'які овочі і пюре змішуємо з обсмаженим м'ясом.
Таке ж овочевий соус можна приготувати і з куркою в тому випадку, якщо ви віддаєте перевагу курятину яловичині. Подавати овочевий соус з м'ясом можна з чим завгодно, починаючи від лазаньї і закінчуючи картопляним пюре.
Як приготувати овочевий соус?
Простий овочевий соус ніколи не поміщає трапези. Соус за рецептом нижче можна приготувати в будь-який час року, варіюючи асортимент інгредієнтів за власним смаком. Готовий соус може містити цілі шматочки фруктів, але можна і пюрировать їх, щоб отримати гладкий і однорідний продукт.
Інгредієнти: томати у власному соку - 400 г; вустерширський соус - за смаком; маслини - 1 жменя; відварений нут - 1 ст.; морква - 2 шт.; солодкий перець - 2 шт.; томатна паста - 1 ст. ложка; часник - 3 зубчики; селера - 1 шт.; кабачок - 1 шт.; гарбуз - 1/4 шт.; оливкова олія; сіль, перець - за смаком; тертий пармезан. Приготування На сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому нарізану соломкою моркву, селеру і болгарський перець. Як тільки овочі стануть м'якими, додаємо томатну пасту, пропущений через прес зубчик часнику і смажимо все разом ще хвилину.
Далі додаємо на сковороду нут, нарізаний кубиками кабачок і гарбуз, при цьому останню необхідно попередньо очистити від насіння і шкіри. Заливаємо все томатами у власному соку, кладемо маслини, солимо, перчимо, додаємо вустерширський соус і тушкуємо під кришкою на слабкому вогні протягом 40-50 хвилин. Готовий соус посипаємо тертим пармезаном і перемішуємо. Такий овочевий соус можна подавати з картоплею, викладати на піцу або додавати в пасту, як це зробили ми.