Вернуться назад Распечатать

Овочевий соус

Овочевий соус
Соуси з овочів стануть гідним доповненням до м'яса, пасти або картоплі. Також такі соуси стануть вірним супутником вегетаріанців і прихильників здорового харчування.

Овочевий соус до макаронів


Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля - 2 шт.;

  • болгарський перець - 2 шт.;

  • часник - 4 зубчики;

  • оливкова олія - 2 ст. ложки;

  • кабачки - 2 шт.;

  • томати - 4 шт.;

  • баклажан - 1 шт.;

  • печериці - 250 г;

  • томати у власному соку - 500 г;

  • маслини - 1 жменя;

  • суміш італійських трав - 1 ч. ложка;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Першим ділом очищаємо болгарські перці від насіння і нарізаємо стінки плоду кубиками. У сотейнику розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому перці до м'якості, далі додаємо подрібнений часник і продовжуємо готування ще хвилину.
    Нарізаємо кабачки, томати і баклажани кубиками, а печериці ріжемо пластинами. Закладаємо підготовлені овочі та гриби до смаженій перцю і готуємо протягом 5 хвилин. Заливаємо овочі томатами у власному соку додаємо маслини, сіль з перцем і готову суміш сушених італійських трав. Тушкуємо овочевий соус 1 1/2-2 години, при необхідності підливаємо трохи води або овочевого бульйону.
    За аналогією готується і овочевий соус в мультиварці, овочі спочатку обсмажуються в режимі "Випічка", а потім тушкують у режимі "Гасіння" все ті ж 1 1/2-2 години.

    Рецепт овочевого соусу з м'ясом


    Інгредієнти:

  • яловичий фарш - 800 г;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • оливкова олія - 1/4 ст.;

  • болгарський перець - 2 шт.;

  • кабачок - 1 шт.;

  • печериці - 350 г;

  • свіжий базилік - 1 пучок;

  • свіжий чебрець і орегано;

  • часник - 4 зубчики;

  • цукор, сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    М'ясний фарш обсмажуємо в сотейнику або глибокій сковороді до золотистого кольору. Окремо смажимо нарізану цибулю до прозорості. Додаємо до нього решту дрібно нарізані овочі і продовжуємо готування до тих пір, поки вони не стануть м'якими. Додаємо до овочів трави, сіль, цукор і перець. Пюрируем м'які овочі і пюре змішуємо з обсмаженим м'ясом.
    Таке ж овочевий соус можна приготувати і з куркою в тому випадку, якщо ви віддаєте перевагу курятину яловичині. Подавати овочевий соус з м'ясом можна з чим завгодно, починаючи від лазаньї і закінчуючи картопляним пюре.

    Як приготувати овочевий соус?


    Простий овочевий соус ніколи не поміщає трапези. Соус за рецептом нижче можна приготувати в будь-який час року, варіюючи асортимент інгредієнтів за власним смаком. Готовий соус може містити цілі шматочки фруктів, але можна і пюрировать їх, щоб отримати гладкий і однорідний продукт.
    Інгредієнти:

  • томати у власному соку - 400 г;

  • вустерширський соус - за смаком;

  • маслини - 1 жменя;

  • відварений нут - 1 ст.;

  • морква - 2 шт.;

  • солодкий перець - 2 шт.;

  • томатна паста - 1 ст. ложка;

  • часник - 3 зубчики;

  • селера - 1 шт.;

  • кабачок - 1 шт.;

  • гарбуз - 1/4 шт.;

  • оливкова олія;

  • сіль, перець - за смаком;

  • тертий пармезан.


  • Овочевий соус

    Приготування
    На сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому нарізану соломкою моркву, селеру і болгарський перець. Як тільки овочі стануть м'якими, додаємо томатну пасту, пропущений через прес зубчик часнику і смажимо все разом ще хвилину.
    Далі додаємо на сковороду нут, нарізаний кубиками кабачок і гарбуз, при цьому останню необхідно попередньо очистити від насіння і шкіри. Заливаємо все томатами у власному соку, кладемо маслини, солимо, перчимо, додаємо вустерширський соус і тушкуємо під кришкою на слабкому вогні протягом 40-50 хвилин. Готовий соус посипаємо тертим пармезаном і перемішуємо. Такий овочевий соус можна подавати з картоплею, викладати на піцу або додавати в пасту, як це зробили ми.