Соус сациві прийшов до нас з грузинської кухні. Неймовірно ароматний, збагачений горіхами, шафраном, часником і корицею, він чудово поєднується зі стравами з м'яса і риби, які, за звичаєм, почали називати точно також як і сам соус. Існує понад півсотні різновидів грузинського соусу сациві, але ми розповімо про парі найбільш смачних.
Як приготувати соус сациві?
Інгредієнти: волоські горіхи - 600 г; кінза - 1 пучок; імеретинський шафран - 1 ст. ложка; часник - 1 головка; курячий бульйон - 6 ст.; винний оцет - 1 ст. ложка; коріандр - 1 ст. ложка; гвоздика - 1/2 ч. ложки; чорний перець - 1 ст. ложка; сіль - 1 ст. ложка. Приготування Волоські горіхи з допомогою блендера або кавомолки перемелюємо в борошно. Окремо в кашку подрібнюємо зелень кінзи, кладемо її в марлю і віджимаємо надлишки соку. Часник з половиною солі розтираємо в пасту з допомогою ступки. Окремо в ступці також розтираємо сіль з шафраном, коріандром, перцем і гвоздикою.
Змішуємо горіхову борошно з часниковою пастою, додаємо зелень і розтерті з сіллю прянощі. Доповнюємо основу для соусу винним оцтом і ополоником курячого бульйону .
У каструлі доводимо до кипіння бульйон, що залишився і порціями додаємо до нього соус, постійно помішуючи. Варимо соус 10-15 хвилин на середньому вогні, після чого можна приготувати рибу, м'ясо, індичку або курку в соусі сациві.
Рецепт приготування соусу сациві
Інгредієнти: волоські горіхи - 600 г; ріпчаста цибуля - 400 г; гранатовий сік - 1 ст. ложка; часник - 2-4 зубчики; хмелі-сунелі - 1 ч. ложка; шафран - 1 ч. ложка; кориця - 1/4 ч. ложки; гвоздика - 2-3 бутона; курячий бульйон; сіль, перець - за смаком. Приготування Ріпчасту цибулю подрібнюємо за допомогою блендера і пасеруємо на гарячому рослинному маслі до золотистого кольору. Поки цибуля обсмажується, з допомогою блендера подрібнюємо горіхи в борошно, а часник розтираємо в пасту за допомогою ступки. Також розтираємо в ступці хмелі-сунелі, шафран, корицю, гвоздику і сіль з перцем. Додаємо до горіховою борошні обсмажену цибулю, часникову пасту і суміш спецій. Розводимо соус гарячим бульйоном до досягнення бажаної консистенції і ставимо на вогонь. Даємо сациві покипіти пару хвилин, вливаємо сік і знімаємо соус з вогню.
Ви також можете приготувати курку під соусом сациві. Для цього, попередньо запечену курятину можна покласти в скляну миску і залити гарячим соусом, після чого поставити блюдо в холодильник на пару годин, а потім знову довести соус до кипіння на плиті.