Вернуться назад Распечатать

Соус сациві

Соус сациві
Соус сациві прийшов до нас з грузинської кухні. Неймовірно ароматний, збагачений горіхами, шафраном, часником і корицею, він чудово поєднується зі стравами з м'яса і риби, які, за звичаєм, почали називати точно також як і сам соус. Існує понад півсотні різновидів грузинського соусу сациві, але ми розповімо про парі найбільш смачних.

Як приготувати соус сациві?


Інгредієнти:

  • волоські горіхи - 600 г;

  • кінза - 1 пучок;

  • імеретинський шафран - 1 ст. ложка;

  • часник - 1 головка;

  • курячий бульйон - 6 ст.;

  • винний оцет - 1 ст. ложка;

  • коріандр - 1 ст. ложка;

  • гвоздика - 1/2 ч. ложки;

  • чорний перець - 1 ст. ложка;

  • сіль - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Волоські горіхи з допомогою блендера або кавомолки перемелюємо в борошно. Окремо в кашку подрібнюємо зелень кінзи, кладемо її в марлю і віджимаємо надлишки соку. Часник з половиною солі розтираємо в пасту з допомогою ступки. Окремо в ступці також розтираємо сіль з шафраном, коріандром, перцем і гвоздикою.
    Змішуємо горіхову борошно з часниковою пастою, додаємо зелень і розтерті з сіллю прянощі. Доповнюємо основу для соусу винним оцтом і ополоником курячого бульйону .
    У каструлі доводимо до кипіння бульйон, що залишився і порціями додаємо до нього соус, постійно помішуючи. Варимо соус 10-15 хвилин на середньому вогні, після чого можна приготувати рибу, м'ясо, індичку або курку в соусі сациві.

    Рецепт приготування соусу сациві


    Інгредієнти:

  • волоські горіхи - 600 г;

  • ріпчаста цибуля - 400 г;

  • гранатовий сік - 1 ст. ложка;

  • часник - 2-4 зубчики;

  • хмелі-сунелі - 1 ч. ложка;

  • шафран - 1 ч. ложка;

  • кориця - 1/4 ч. ложки;

  • гвоздика - 2-3 бутона;

  • курячий бульйон;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Соус сациві
    Ріпчасту цибулю подрібнюємо за допомогою блендера і пасеруємо на гарячому рослинному маслі до золотистого кольору. Поки цибуля обсмажується, з допомогою блендера подрібнюємо горіхи в борошно, а часник розтираємо в пасту за допомогою ступки. Також розтираємо в ступці хмелі-сунелі, шафран, корицю, гвоздику і сіль з перцем. Додаємо до горіховою борошні обсмажену цибулю, часникову пасту і суміш спецій. Розводимо соус гарячим бульйоном до досягнення бажаної консистенції і ставимо на вогонь. Даємо сациві покипіти пару хвилин, вливаємо сік і знімаємо соус з вогню.
    Ви також можете приготувати курку під соусом сациві. Для цього, попередньо запечену курятину можна покласти в скляну миску і залити гарячим соусом, після чого поставити блюдо в холодильник на пару годин, а потім знову довести соус до кипіння на плиті.