М'ясо, а особливо м'ясо птиці, не рідко поєднують із солодкуватими соусами. Соус з журавлини, в свою чергу, - класичний акомпанемент до дичини. В іншому, немає потреби влаштовувати полювання на диких качок, щоб насолодитися цим смаковим поєднанням, для приготування цілком згодиться звичайна закупівельна або домашня птиця, а вже рецептом ідеального соусу до неї вас ми забезпечимо.
Журавлинний соус до качці - рецепт
Чим більше доповнень до журавлині в рецепті, тим багатшим буде смак готової страви. Рецепт, який ми пропонуємо далі, крім кисло-солодкою журавлини, містить у своєму складі ноти цитруса,прянощів і присмак портвейну - чим не ідеальна пара качиної грудки?
Інгредієнти: портвейн - 100 мл; свіжа журавлина - 100 г; цедра і сік 1 апельсина; 1/2 палички кориці; аніс - 1 шт.; курячий бульйон - 300 мл; вершкове масло - 30 р. Приготування Після того, як ви обжарите качину грудку, не мийте сковороду, залишаючи в ній весь витопився жир і карамелізовані частинки м'яса. Ставимо сковороду на середній вогонь і деглазируем її портвейном. Даємо алкоголю випаруватися протягом хвилини, щоб залишити лише легкий присмак напою. Тепер додаємо всі інгредієнти, що залишилися, включаючи прянощі, апельсиновий сік і цедру, бульйон і ягоди. Залишаємо соус покипіти на середньому вогні до тих пір, поки рідина не випарується на 2 /3 а на сковороді не залишиться густий соус консистенції сиропу. З допомогою дерев'яної ложки розминаємо половину всіх ягід, перемішуємо і заправляємо журавлинний соус до качці за смаком. У фіналі додаємо шматочок вершкового масла, щоб соус вийшов більш вершковим.
Соус з журавлини до качці
Інгредієнти: червоне вино - 3/4 ст.; цукор - 3/4 ст.; лавровий лист - 1 шт.; журавлина - 340 г; червоний винний оцет - 1 1/2 ст. ложки; суха гірчиця - 1 1/2 ст. ложки. Приготування У сотейник засипаємо цукор, заливаємо його вином і додаємо лист лавра. Варимо винний сироп на середньому вогні, помішуючи, чекаючи, поки кристали розчиняться. Після, залишаємо сироп покипіти до загустіння протягом 6-7 хвилин. Додаємо ягоди і чекаємо ще 5 хвилин. За цей час, журавлина має стати ніжною і легко лопатися від найменшого дотику. У фіналі присмачую соус сумішшю гірчиці і оцту, добре премешиваем і пробуємо.
Журавлинний соус - рецепт
Інгредієнти: червоний цибуля - 1 шт.; сушена журавлина - 1 ст.; цукор - 1/4 ст.; рисовий оцет - 250 мл Приготування Перед тим, як приготувати журавлинний соус до качці, пасеруємо дрібно нарізаний солодкий цибулю протягом 4 хвилин, після чого приправляємо і кладемо ягоди, цукор і оцет. Варимо соус на середньому вогні близько 10 хвилин, чекаючи моменту, коли сухі ягоди вберуть у себе практично всю вологу, а в сотейнику залишиться соус консистенції чатні. Соус можна подавати як холодним, так і гарячим, а при потребі навіть зберігати в холодильнику до 2 тижнів.
Качка під журавлиним соусом
Соус можна подавати окремо до м'яса, можна поливати птицю і запікати прямо в ньому, а можна використовувати для глазурування качки. Мабуть, зупинимося на останньому варіанті.
Інгредієнти: цукор - 50 г; вода - 75 мл; ягоди журавлини - 1 ст.; мед - 5 г; бальзамічний оцет - 10 мл; червоне вино - 30 мл Приготування В рамках цього рецепту ми спочатку приготуємо сам журавлинний соус, а потім використовуємо його в якості інгредієнта для глазурі.
У сотейнику змішуємо воду і цукор, чекаємо, поки сироп закипить, кидаємо в нього ягоди і варимо соус, помішуючи, 8 хвилин. Розминаємо ягоди виделкою і чекаємо, поки соус загусне. Відбираємо 2 столові ложки соусу, змішуємо з медом, оцтом і вином. Отриману суміш доводимо до консистенції сиропу на середньому вогні, а потім використовуємо для глазурування качки під час випікання.