Щука - одна з найсмачніших риб. Існує безліч різноманітних рецептів приготування фаршированої щуки. Одним з найбільш легких і швидких рецептів приготування є рецепт фаршированої щуки, запеченої в духовці цілком. У народі побутує помилкова думка, що це сама кістлява риба і її краще не фарширувати, а зробити з неї котлети. Але це не так! У більш великої риби кісток зовсім не багато і вони зовсім не завадять вам насолодитися приголомшливим смаком приготованого блюда.
Вам варто хоча б раз приготувати таку страву, як фарширована щука, запечена в духовці і переконатися, що це дуже просто і дивовижно смачно. Отже, як же правильно і чим можна фарширувати щуку?
Щука фарширована грибами
Інгредієнти: щука - 1-15 кг; яйце - 1 шт.; олія рослинна; сіль, перець - за смаком. Для грибної начинки:
печериці - 300 г; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; батон - 150 г; молоко - 1 ст.; сіль, перець - за смаком; свіжа зелень - для прикраси. Приготування Щуку промиваємо і очищаємо від луски і добре просушуємо на рушник. Акуратно вирізаємо зябра, використовуючи ножа з довгим лезом. Поперек зябрових кісток робимо надрізи з обох сторін, залишаючи недоторканою ділянку шкіри, що з'єднує спинку з головою. Голову риби дуже акуратно відвертаємо тому і відокремлюємо від м'якоті. Ножицями отрезем плавники і хвіст. Видаляємо всі нутрощі і промиваємо холодною водою. В результаті у нас виходить два набору. Один - шкіра риби, хвіст і плавники, а інший - тушка риби з м'якоттю.
Відкладаємо рибу і приступаємо до приготування начинки. Батон кладемо в миску і заливаємо молоком на 10 хвилин. Добре набряклий хліб віджимаємо і кришимо на шматочки. Очищаємо цибулю і дрібно ріжемо. Моркву тремо на крупній тертці. Печериці промиваємо, сушимо і нарізати пластинками. На заздалегідь розігрітій сковороді з рослинним маслом обсмажуємо цибулю, моркву, печериці, солимо, перчимо за смаком. У чашу блендера кладемо м'якоть риби, батон, яйце і подрібнюємо до однорідної маси. Змішуємо отриману масу з обсмаженої начинкою і додаємо вершкове масло. Все добре перемішуємо.
Шкіру риби зсередини злегка натираємо сіллю, чорним перцем і наповнюємо рівномірно начинкою, використовуючи кондитерський мішок або столову ложку. Заповнюємо не дуже туго, інакше при запіканні шкіра може лопнути. На деко, змащене маслом, викладаємо нашу фаршировану грибами щуку і для краси приставляємо поруч голову. Змащуємо рибу збитим яйцем і ставимо в розігріту духовку. Випікаємо приблизно 50-60 хвилин, залежно від розміру щуки, при температурі 180 градусів. Запечену фаршировану щуку ріжемо на порційні шматки, викладаємо на блюдо і прикрашаємо свіжою зеленню: кропом, петрушкою, базиліком або кінзою. Подаємо на стіл в гарячому або холодному вигляді.
Щука фарширована рисом і чорносливом
Якщо ви не хочете запечену, з хрусткою скоринкою рибу, то можна приготувати її за іншим рецептом і з іншою начинкою. Вона вийде більш м'яка, ніжна, тушкована у власному соку. Отже, як же зробити фаршировану щуку у фользі?
Інгредієнти: щука - 15 кг; рис - 500 г; чорнослив - 200 г; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; вода - 05 склянки; сіль, перець, майонез - за смаком. Приготування Розбираємо щуку, натираємо зсередини спеціями і змащуємо майонезом. Залишаємо маринуватися і робимо начинку. Відварюємо рис до напівготовності, чорнослив промиваємо та нарізаємо шматочками. Цибулю і моркву обсмажуємо. Все перемішуємо і закладаємо в рибу. Кладемо її на фольгу. Сторони фольги з'єднуємо і загортаємо краї, залишаючи маленький отвір, у яке вливаємо воду. Тушкуємо рибу 30 хвилин. Фарширована щука у фользі готова!