Креветки - універсальна і всіма улюблена закуска. Вони смачні і корисні одночасно, а це поєднання не так часто зустрічається на нашому столі. Найчастіше креветки варять у підсоленій воді з пряними травами, але королівські і тигрові креветки краще смажити. Правильно приготовані вони будуть гарні гарячими і холодними, з пивом і без. А ще - це дуже просто!
Смажені креветки в панцирі - рецепт
Інгредієнти: креветки - 500 г; перець чилі - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; лимон - 1/2 шт.; лайм - 1/2 шт.; чебрець сушений; оливкова олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений. Приготування Як готувати смажені креветки? Спочатку їх потрібно обробити: відрізаємо голови, розрізаємо вздовж спинки і видаляємо кишкову вену, панцир при цьому залишається на місці. Добре промиваємо і висушуємо паперовим рушником. Креветки солимо, перчимо, посипаємо чебрецем і відставляємо в сторону.
Розігріваємо в сковороді олію, досить крупно нарізаємо часник і перець чилі, і обсмажуємо до утворення скоринки. Коли часник і перець віддадуть олії свій аромат, акуратно виловлюємо їх шумівкою і викидаємо.
Видавлюємо в сковороду сік половини лимона і лайма, перемішуємо. Тепер можна смажити креветки - з двох сторін по 2 хвилини. Викладаємо на паперовий рушник і даємо стекти зайвому маслу.
Подавати креветки краще теплими, з келихом легкого білого вина. Вживати слід неспішно (а по-іншому і не вийде - вони ж у панцирі), за дружньою бесідою.
Креветки смажені в часниковому соусі
Інгредієнти: креветки очищені - 800 г; часник - 4 зубчики; сухе біле вино - 05 ст.; петрушка - 1пучок; оливкова олія - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Масло розігріваємо на сковорідці, додаємо дрібно нарізаний часник і обсмажуємо близько 3-х хвилин. Викладаємо в сковороду креветки, посипаємо дрібно нарізаною петрушкою і тримаємо на середньому вогні 2 хвилини. Заливаємо все вином і тушкуємо ще хвилин 5. Головне - не перетримати! При тривалій термообробці креветки стають «гуязиками». Солимо і перчимо вже перед тим, як будемо знімати з вогню.
Креветки смажені на вершковому соусі
Інгредієнти: креветки заморожені - 500 г; вершки 30% - 1 ст.; часник - 5 зубчиків; оливкова олія - 3 ст. ложки; соєвий соус - 100 р; салат листовий - 1 упаковка; перець, сіль - за смаком. Приготування Креветки розморожуємо при кімнатній температурі, сушимо паперовим рушником і очищаємо від панцира. Розігріваємо на сковороді олію і обсмажуємо креветки по 2 хвилини з обох сторін. Солимо, перчимо. На іншій сковороді пасеруємо подрібнений часник, вливаємо соєвий соус, вершки, перемішуємо.
На блюдо викладаємо вимиті, висушені листя салату, потім-креветки, поливаємо приготовленої заправкою. Смажені очищені креветки у вершковому соусі готові.
Смажені креветки на шпажках
Завдяки шпажкам креветки не закручуються, виглядають як з картинки кулінарного журналу і їх зручно брати за палички. Відмінний варіант для пікніків і фуршетів.
Інгредієнти: креветки - 500 г; кмин - 1/2 ч. ложка; орегано - 1/2 ч. ложка; олія оливкова - 2 ст. ложки; лайм - 1 шт.; сіль - 1 ч. ложка; часник - 3 зубчики; перець чорний мелений -1 щіпка. Приготування Змішуємо в мисці мелений кмин, дрібно нарізаний часник, орегано, сіль, перець, цедру і сік лайма. Додаємо очищені креветки, перемішуємо і маринуємо 15 хвилин.
Потім креветки нанизуємо на дерев'яні шампури (попередньо замочені не менше години у воді). Обсмажуємо на розпеченому грилі не більше 5 хвилин (перевертаємо тільки 1 раз!).
Креветки, смажені в паніровці
Інгредієнти: креветки - 800 г; борошно - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт; панірувальних сухарів - 3 ст. ложки; сіль. Приготування Очищаємо креветки від панцира, обвалюємо в борошні, занурюємо у збите з сіллю і перцем яйце, обвалюємо в сухарях. Обсмажуємо на сковороді кілька хвилин. Креветки повинні «плавати» в олії.
Хрусткі смажені креветки, приготовані за цим рецептом, відмінно підійдуть до пива.