Скумбрію прийнято вважати однієї із самих жирних і корисних риб. Вона багата білком, а також солідним набором вітамінів і мікроелементів. Копчена, смажена, печена - скумбрія хороша для будь-яких страв, проте найбільшою популярністю у любителів рибки користується солона скумбрія. Посолити скумбрію - справа нехитра, а як правильно та швидко це зробити, ви дізнаєтеся в цій статті.
Як правильно солити скумбрію?
Отже, для початку вибираємо саму рибу: ясні очі, червоні зябра, пружне тіло і свіжий, не «рибний» запах - вірні ознаки того, що риба свіжа.
Перед тим як солити свіжу скумбрію випатрайте і помийте її, а після цього зніміть шкіру. Чистий тушку наріжте товстими шматками, або відокремте філе від кісток і соліть його цілком.
Підготуйте суміш для сухого засолу, його найбільш часто обирають для того, щоб посолити скумбрію в домашніх умовах.
Інгредієнти: сіль (без добавок, не йодована, крупного помелу) - 1 ст. ложка; цукор - 1 ст. ложка; перець мелений (чорний або білий) - 1/2 ст. ложки; духмяний перець - 1/2 ст. ложки; лавровий лист (мелений) - 1 ч. ложка. Приготування Вимиту і висушену рибку обвалюємо в пряної суміші (якщо риба ціла, наповнюємо спеціями черевце) і укладаємо в поліетиленовий пакет. Кладемо скумбрію в холодильник під гніт на добу, періодично перевертаючи пакет, для рівномірного просола. Ознакою того, що риба засолилась, є побілілі, запалі очі, посветлевшая луска і приємний пряний запах.
Якщо ви не любитель пряної риби, то просто не додавайте до скумбрії суміш перців і лавровий лист.
Як посолити свіжу скумбрію ми дізналися, після цього можна приготувати апетитну закуску полив скибочки риби рослинним маслом, лимоном і виклавши зверху кільця цибулі.
Як швидко і смачно посолити скумбрію?
Швидкий варіант засолу займе близько 10-12 годин, а отримана рибка не поступається за смаковими якостями скумбрії класичного засолу.
Інгредієнти: скумбрія (середнього розміру) - 1 шт.; сіль - 15 ст. ложки; цибулина - 1шт.; столовий оцет 9% - 25 мл; рослинна олія - 40 мл; запашний перець - 3 горошини; лавровий лист - 1 шт.; гвоздика сушена - 1 бутончик; перець чорний (мелений) - за смаком. Приготування Перед тим, як солити рибу, скумбрію, готуємо маринад: змішати оцет, олію, гвоздику, перець горошком і лавровий лист. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями. В окрему, не металевий посуд, складаємо філе скумбрії, натираємо його сіллю і залишаємо на 10 хвилин, а після - перчимо, накриваємо кільцями цибулі і заливаємо маринадом. Залишаємо скумбрію в розсолі на 8-10 годин при кімнатній температурі, а потім ставимо на 2 години в холодильник. Такий експрес рецепт більш зручний, оскільки після закінчення часу посолу рибу відразу ж можна подавати до столу, не промиваючи.
Як смачно посолити скумбрію?
Ще один експрес рецепт «Як посолити скумбрію?» - вирізняється своїм оригінальним, м'яким смаком.
Інгредієнти: скумбрія - 1 шт.; сіль - 3 ст. ложки; вода - 300 мл; мед - 1 ст. ложка; рослинне масло - 100 мл Приготування Кип'ятимо воду, додаємо мед, сіль і даємо охолонути до кімнатної температури. Скумбрію нарізаємо тонкими скибочками, кладемо в каструлю і заливаємо маринадом. Ставимо солитись в холодильник на 3-4 години. Після закінчення часу засолу зливаємо маринад, а скибочки рибки заливаємо рослинним маслом ще на 3 години. Таку скумбрію добре подавати як холодну закуску на бутерброді. Приємного апетиту!