Горбуша, або рожевий лосось - нежирна, багата білком риба, c ніжним смаком, яким можна насолоджуватися, не боячись додати зайвих кілограмів. Смачну горбушу відрізняє ніжно-рожеве забарвлення філе, так що при покупці звертайте увагу на цей показник, колір філе не повинен бути білястим.
Рецепти страв, в яких використовується горбуша або її делікатесна ікра обчислюються десятками, однак ми розглянемо найбільш дієтичний спосіб приготування - рецепт горбуші, запеченої в духовці.
Горбуша, запечена в духовці цілком з імбирно-м'ятним соусом
Інгредієнти: горбуша - 1 кг. Для маринаду:
мелена паприка - 1/2 ч. ложки; зіра - 1/2 ч. ложки; оливкова масло - 2 ст. ложки; сіль, перець. Для соусу:
нежирний майонез - 2 /3 склянки; імбир тертий - 2 ст. ложки; часник подрібнений - 1 головка; сік лимона - 1 ст. ложка; соєвий соус - 1 ст. ложка; мед - 1 ст. ложка; свіжа м'ята (подрібнена) - 3 ст. ложки. Приготування Гарненько змішуємо всі інгредієнти для соусу в окремій посуді, накриваємо плівкою і ставимо в холодильник. Горбушу моєму, сушимо і робимо надрізи 15-2 см глибиною по всьому філе. Змішуємо паприку, зіру, масло і втираємо цю суміш в надрізи. Посипаємо сіллю і перцем і даємо постояти, поки духовка розігрівається до 200 градусів. Скільки запікати горбушу в духовці? В середньому 20-25 хвилин, до готовності. Подаємо запечену рибку з соусом і гарніром з рису або запечених овочів.
Горбуша, запечена у фользі цілком
Запікаючи рибу у фользі можна бути впевненою, що вона залишиться соковитою і розсипчастою, а горбуша, запечена під майонезом у фользі вийде ще і більш жирної, ароматною.
Інгредієнти: Для зеленого майонезу:
майонез - 150 г; винний оцет - 2 ч. ложки; листя шпинату - 75 г; листя крес-салату - 40 г; листя петрушки - 40 г; лимонний сік - 1 ст. ложка; сіль, перець. Для горбуші:
сіль, перець; вершкове масло - 50 г; ріпчаста цибуля - 1 головка. Приготування Змішуємо всі інгредієнти для зеленого майонезу в блендері до однорідної консистенції. У черевну порожнину горбуші закладаємо вершкове масло, сіль, перець і нарізану ріпчасту цибулю. Невеликою кількістю олії та приправ натираємо рибу зверху. Кладемо горбушу на лист фольги і гарненько змащуємо всім майонезом, загортаємо і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (залежно від розміру риби) при 200 градусах. Ціла горбуша, запечена в духовці таким способом, відмінно підійде до холодного овочевого салату.
Горбуша, запечена під сиром
Для цього рецепту нам не знадобиться ціла риба, а лише скибочки філе, які ми запечемо під хрусткою сирною скоринкою.
Інгредієнти: горбуша - філе. Для сирної скоринки:
сир «Фета» - 400 р; майонез - 300 г; вершковий сир - 1 ст. ложка; сир «Брі» - 200 г; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; бальзамічний оцет - 1 ст. ложка. Приготування Розігріваємо духовку до 200 градусів. На деко для запікання викладаємо фольгу, змащену оливковою олією, зверху - вимиту і висушену філе. У блендері змішуємо інгредієнти для сирної скоринки, отриманою сумішшю рясно змащуємо філе. Готуємо 35-40 хвилин. Подаємо з печеною картоплею і спаржею.
Горбуша, запечена в аерогрилі
Горбуша, запечена в сметані - простий рецепт для аэрогрилля. Риба, приготована цим способом, виходить дуже м'якою і соковитою.
Інгредієнти: горбуша (невелика) - 1 шт.; борошно - 2-3 ст. ложки; вершкове масло - 50 г; сметана - 150 г; сіль, перець. Приготування Рибу миємо, сушимо, обвалюємо в борошні й обсмажуємо на вершковому маслі до золотистої скоринки. Перекладаємо підсмажену горбушу в чисту сковороду, заливаємо сметаною і посипаємо сіллю і перцем. Ставимо страву в аерогриль і готуємо при високій температурі 10 хвилин (поки сметана не почне пузиритися). Готову страву ріжемо на порційні шматки і поливають сметанним соусом.