Дорада або золотий спар, як і будь-яка риба багата вселяє набором необхідних макро- і мікроелементів, але крім своєї користі, вона ще і надзвичайно смачна. Способів приготування «королівської " риби» існує безліч, однак дорада запечена в духовці, на грилі або приготована на пару виходить найбільш соковитою і ніжною, тому в цій статті ми розглянемо, як приготувати рибу дорада саме цими способами.
Дорада на грилі
Чудовий східний рецепт дорада - приготування на грилі лаймовому маринаді з зеленим соусом.
Інгредієнти: дорада - 1 шт.; лайм - 1 шт.; спеції: коріандр, сіль, перець, імбир - по щіпці; оливкова олія - 3 ст. ложки. Для соусу:
шпинат - 1/2 пучка; вершки (35 %) - 150 мл; сіль, перець. Приготування Перед тим як приготувати дораду, її необхідно очистити від луски, видалити плавники, нутрощі і промити. Підготовлену рибу надрізаємо поперек, на відстані 2-3 см, до хребта. Завдяки надрізах риба краще промаринується, а також швидко і рівномірно приготується. Тим часом у ступку насипаємо за хорошою дрібку солі і перцю, додаємо коріандр і сушений імбир, розтираємо все в порошок і натираємо сумішшю спецій всю рибину. Поливаємо дораду соком 1/2 лайма і залишаємо маринуватися на 1 годину.
Готуємо соус: листя шпинату ошпарюємо і закладаємо в блендер затока вершками, додаємо сіль і перець, 2-3 ст. ложки соку лайма і збиваємо до однорідності. Соус випариваем на сковороді з оливковою олією до загустіння.
Замариновану рибу обсушуємо серветкою і смажимо на грилі по 7 хвилин з кожного боку. Дорада також добре готується в аерогрилі при 230 градусах 20-25 хвилин. Золотиста, смажена на грилі дорада сбризгивается соком лайма і подається з зеленим соусом і гарніром з відвареного рису.
Запечена фарширована дорада
Запечена і фарширована хрусткою начинкою дорада - відмінний варіант для ситного, але легкого вечері, який буде ще смачніше з доповненням у вигляді келишка охолодженого білого вина.
Інгредієнти: дорада - 300 г; сухарі панірувальні - 2 ст.; петрушка - 1/4 пучка; часник - 3 зубчики; розмарин - 2 гілочки; оливкова олія - 3 ст. ложки; лимон - 1/2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Тушку доради миємо й чистимо, надрізаємо, як у попередньому рецепті, в надрізи втираємо сіль, перець і оливкове масло. У блендері подрібнюємо до однорідності суміш спецій, листя петрушки і розмарину, часнику і панірувальних сухарів. Потрошенное риб'яче черевце наповнюємо отриманою сумішшю і заколюємо зубочистками. Хвостик доради обертаємо фольгою або пекарської папером, щоб він не підгорів. Випікаємо дораду 30 хвилин при 180 градусах. Подаємо з гарніром із запеченої картоплі, окропивши соком лимона.
По цьому ж рецепту дорада може готуватися і в мультиварці: викладіть фаршировану рибку на подушку з улюблених овочів і залиште готуватися в режимі «Випічка» на 30 хвилин.
Дорада на пару
Інгредієнти: дорада - 300 г; петрушка - 1/2 пучка; цибуля - 1/2 шт.; імбир - 1 шт.; соєвий соус - 1 1/2 ст. ложки; оливкова олія - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Дорада на пару легко готується в пароварці, або на саморобному агрегаті у вигляді друшляка над каструлею з киплячою водою.
Рибу чистимо і надрізаємо, як у попередніх рецептах, солимо, перчимо і загортаємо в пергамент. Конверт з рибою пропарюють 12-15 хвилин. Тим часом відокремлюємо листя петрушки і тонко нарізаємо пару скибочок молодого цибулі. Імбир нарізаємо тонкими кружечками і обсмажуємо на оливковій олії. Готову дораду покриваємо найтоншими скибочками цибулі, зеленню і поливаємо імбирним маслом, яке розм'якшить цибулю. Їмо з соєвим соусом і гарніром з рису або локшини. Приємного апетиту!