Вся риба багата корисними речовинами і вітамінами. Дієтологи радять вживати її хоча б раз на тиждень в будь-якому вигляді. Палтус не є винятком. Тим більше у нього практично немає кісток і він дуже приємний на смак. Давайте розглянемо з вами рецепти приготування палтуса в духовці.
Палтус в духовці з картоплею
Інгредієнти: лимон - 1 шт.; оливкова олія - 3 ст. ложки; сіль - 1 ч. ложка; сухий орегано - 1 ч. ложка; картопля - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; артишоки - 500 г; філе палтуса - 4 шт.; лимон - для прикраси. Приготування Отже, щоб приготувати філе палтуса в духовці, спочатку зробимо соус. Для цього натираємо на дрібній тертці трохи лимонної цедри, додаємо лимонний сік і перемішуємо з сіллю, оливковою олією, перцем і орегано. Картоплю чистимо, нарізаємо невеликими шматочками і складаємо в миску. Добре поливаємо його лимонним соусом і перекладаємо у форму для запікання. Ставимо на 30 хвилин у розігріту духовку. Цим часом обробляємо артишоки, відрізаючи у них листя і черешки. Кожен розрізаємо на дві частини і відварюємо в киплячій підсоленій воді приблизно 7 хвилин. Потім обережно зливаємо всю воду, охолоджуємо і поливаємо теж лимонної сумішшю. З овочами все зрозуміло, а от як приготувати палтуса в духовці? Дістаємо запечений в духовці картоплю, додаємо туди артишоки і зверху овочів кладемо рибу, поливаючи рештою кількістю соусу. Запікаємо наше блюдо приблизно 20 хвилин в духовці, поки риба добре не просмажиться, а картопля не стане м'яким і не покриється золотистою скоринкою. Потім викладаємо палтуса, запечене з картоплею, на красиве блюдо, прикрашаємо часточками лимона, зеленню і подаємо до столу.
Палтус, запечений в духовці в сметанному соусі
Інгредієнти: палтус - 1 кг; цибуля ріпчаста - 2 шт.; сметана - 4 ст. ложки; мука - 4 ст. ложки; вершкове масло - 50 г; сир твердих сортів - 100 г; рослинна олія; сіль, перець - за смаком. Приготування Для приготування палтуса в духовці, беремо рибу, промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Гарненько обвалюємо кожен шматочок у борошні й обсмажуємо на рослинному маслі на сковороді. Цим часом чистимо цибулю й ріжемо півкільцями. У форму для запікання, на дно наливаємо трохи олії, кладемо цибулю, а потім обсмажену рибу. Потім готуємо соус - для цього обсмажуємо трохи борошна на сухій сковороді, додаємо сметану, перемішуємо і чекаємо, поки суміш закипить. Приправляємо сіллю і перцем за смаком, добре розмішуючи, щоб борошно не взялася грудочками. Ділимо сметанний соус на дві рівні частини і однієї заливаємо рибу. Зверху засипаємо тертим на крупній тертці сиром і відправляємо форму в розігріту духовку на 20 хвилин. Палтус в духовці готовий, подаємо його в гарячому вигляді на стіл, поливаючи другою частиною сметанного соусу і прикрасивши зеленню.
Палтус, запечений у фользі
Інгредієнти: філе палтуса - 4 шт.; сіль, спеції - за смаком; лимонний сік; помідор - 2 шт. Приготування Цей рецепт вважається одним з найпростіших. Беремо філе палтуса, натираємо сіллю і спеціями, трохи збризкуємо лимонним соком і кладемо у фольгу. Помідори миємо й нарізаємо тонкими кружечками. Викладаємо їх на рибу, щоб вона вийшла більш соковитою, і загортаємо фольгою. Відправляємо в духовку на 20 хвилин. По закінченню часу палтус в духовці у фользі готовий!
В якості гарніру до нього чудово підійде картопляне пюре або відварний рис. Палтус, запечений в духовці, добре поєднується з багатьма овочами. Цю рибу можна приготувати як на святковий стіл, так і на звичайний сімейний вечерю, тим більше це не займе у вас багато часу. Приємного вам апетиту!