Риба в томаті - це відмінний рецепт для легкої і недорогий трапези. Подавати таку рибку можна практично з будь-яким гарніром у гарячому або холодному вигляді, а різні способи готування дозволять вам урізноманітнити меню, не змінюючи інгредієнти. Як приготувати рибу в томаті ми дізнаємося в цій статті.
Заливна риба в томаті - рецепт
Заливна риба в томаті - найбільш популярний рецепт з усієї серії. У цьому способі готування звичайна смажена риба маринується в томаті і стає надзвичайно соковитою і розсипчастою. Таке блюдо неодмінно припаде до смаку вашим близьким.
Інгредієнти: філе хека - 1 кг; томати у власне соку - 1 банка; борошно - 3 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; цибуля - 1 головка; зелень - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування Рибу миємо й нарізаємо на великі шматки, кожен з яких гарненько обвалюємо в підсоленій борошні. Шматочки хека обсмажуємо на розпеченому маслі до готовності і викладаємо в будь-яку глибоку ємність.
Готуємо заливку: дрібно нарізаємо цибулю і припускаємо його на рослинному маслі. У сковороду до цибулі закладаємо очищені від шкірки і нарізані томати, додаємо сік з банки і даємо потушиться поки соус не розійдеться». Далі приправляємо нашу заливку і покриваємо нею рибу. Приготування заливної риби в томаті займе близько 2-3 годин, протягом яких обсмажені шматочки хека вберуть в себе весь сік. Після закінчення часу подаємо рибу до улюбленого гарніру щедро посипавши зеленню.
Запечена риба в томаті з овочами
Ще один чудовий спосіб приготування риби в томаті - запікання. Ніжне філе під густим томатним соусом з улюбленими овочами і цілим набором спецій - що краще для дієтичного вечері?
Інгредієнти: філе тріски - 300 г; томатний сік - 250 мл; борошно - 2 ст. ложки; часник - 1 зубчик; коріандр - 1 ч. ложка; кмин - 1 ч. ложка; куркума - 1 /2 ч. ложки; перець чорний, сіль - за смаком; брокколі, або кольорова капуста - 200 г; кукурудза - 200 г; горошок - 200 р. Приготування Капусту миємо, поділяємо на суцвіття і варимо в підсоленій воді до напівготовності. Томатний сік ретельно змішуємо з борошном і даємо загуснути на слабкому вогні. Соус приправляємо тиском часником, сіллю, перцем, коріандром, тмином і куркумою. Перед тим, як готувати рибу в томаті, філе промити і нарізати великими шматками. Після можна викладати тріску на деко і заливати пряною сумішшю. Запікаємо рибу разом з відвареною капустою, кукурудзою та горошком при 200 градусах 25-30 хвилин. Готове рибне філе можна подавати, покривши сиром з яскравим вершковим смаком: «філадельфія», «фета», «моцарелла» - відмінно підійдуть.
Риба в томаті з овочами
Якщо ви не знаєте, як правильно гасити рибу в томаті, то цей рецепт однозначно стане вам у пригоді. Таке блюдо під силу навіть молодій господині, адже риба по цьому рецепту завжди виходить соковитою і смачною.
Інгредієнти: філе палтуса - 500 г; філе тріски - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 3 зубчики; овочева суміш заморожена - 500 г; томати у власному соку - 1 1/2 банки; копчена паприка - 1 ст. ложка; розмарин - 1/2 ч. ложки; чебрець - 1 ч. ложка; сухе біле вино - 200 мл; оливкова олія - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим як зробити рибу в томаті, приготуємо суміш спецій: цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо до м'якості на оливковій олії з паприкою. Додаємо подрібнений чебрець, часник і розмарин, тримаємо на вогні, поки не піде аромат (близько 30 секунд). Тепер час дістати будь-яку вподобану заморожену овочеву суміш і обсмажити її разом зі спеціями.
Готове? Тоді додайте нарізані помідори, томатний сік, що залишився в банку і близько склянки білого вина. Даємо суміші покипіти під кришкою близько 10 хвилин. Не втрачаємо часу даремно - починаємо готувати рибне філе: миємо й нарізаємо невеликими кубиками. Через зазначений час кладемо шматочки палтуса і тріски в наш соус і залишаємо тушкуватися. Приготування риби в томаті займе 10-15 хвилин. Готову страву збризкують соком лимона.
Аналогічним чином готується і тушкована риба в томаті в мультиварці, правда гасіння займає 45 хвилин в режимі «Випічка».