Прихильники здорового харчування знають, що риба повинна бути на нашому столі як можна частіше. Вона містить жирні кислоти Омега-3 якими бідні інші продукти.
Любителям риби напевно припадуть до душі страви з палтуса. Його м'ясо дуже ніжне і практично не містить кісток. Пропонуємо вам поповнити свою кулінарну колекцію деякими рецептами приготування страв з риби палтус.
Палтус в клярі
На питання, як краще приготувати палтуса, не можна дати однозначної відповіді. Ця риба має відмінний смак і у вареному, і в смаженому, і в запеченому вигляді. Так що вибір залишається за вами. А ми зараз розповімо про приготування палтуса в кефирном клярі.
Інгредієнти: філе палтуса - 05 кг; яйця - 2 шт.; кефір - 150 мл; борошно - 200 г; спеції для риби; лимонний сік - 1 ст. ложка; чорний мелений перець; сіль. Приготування Філе риби нарізаємо шматочками, збризкуємо лимонним соком, додаємо сіль, спеції і залишаємо промаринуватися хвилин на 15. Тим часом готуємо кляр: змішати яйця, кефір борошно, солимо і перчимо. Тісто по консистенції має бути трохи густіше, ніж на млинці. Промариновані шматочки риби опускаємо в кляр і обсмажуємо на добре розігрітій олії. Готове блюдо викладаємо на серветку, щоб вбрався зайвий жир. Палтус чудово поєднується з овочами, тому на гарнір можна подати і картопляне пюре, тушковані овочі.
Заливне з палтуса
Інгредієнти: палтус - 1 кг; цибуля - 1 шт.; варена морква - 1 шт.; желатин - 40 г; лимон - 1 шт.; лавровий лист; перець запашний; сіль; зелень і кілька маслин для прикраси. Приготування Рибу чистимо, нарізаємо порційними шматками, натираємо сіллю, збризкуємо соком половини лимона і залишаємо на 15-20 хвилин. Потім складаємо в каструлю, заливаємо невеликою кількістю води, додаємо цибулю, лавровий лист, запашний перець і солимо за смаком. Після закипання варимо 8-10 хвилин, виймаємо рибу, а бульйон проціджують. Тим часом замочуємо желатин в теплій воді. У проціджений рибний бульйон додаємо желатин і, помішуючи, доводимо до кипіння. Варимо до розчинення желатину, потім охолоджуємо до кімнатної температури. Шматочки риби викладаємо на глибоке блюдо, прикрашаємо часточками лимона, кружечками вареної моркви, зеленню, маслинами, заливаємо бульйоном і ставимо в холодне місце до застигання.
Салат з палтуса
Смажена риба заливна - це все класика жанру, а що ж незвичайного можна приготувати з палтуса? Пропонуємо вам рецепт салату, який припаде до душі любителям японської кухні.
Інгредієнти: морська капуста - 200 г; палтус - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйця - 2 шт.; майонез - 170 г; соєвий соус - 30 мл; сіль і черни мелений перець - за смаком; оцет - 2 ст. ложки; вода - 70 мл; цукор - 1 ч. ложка. Приготування Рибу чистимо, ріжемо на шматочки, солимо і варимо до готовності близько 8-10 хвилин. Готову охолоджену рибу відокремлюємо від кісток і поділяємо на невеликі скибочки. Цибулю нарізаємо півкільцями, заливаємо маринадом з води, оцту і цукру і залишаємо хвилин на 20. Зварені круто яйця нарізаємо кубиками, додаємо рибу, цибулю, морську капусту. Заправляємо сумішшю майонезу з соєвим соусом. Солимо і перчимо за смаком.
Кулеб'яка з палтусом
Для кулеб'яки можете використовувати будь-який з своїх перевірених рецептів дріжджового тіста. Ми ж докладніше розглянемо начинку для кулеб'яки.
Інгредієнти: дріжджове тісто - 1 кг;
філе палтуса - 700 г; цибуля - 2 шт.; яйця - 4 шт.; рис - 05 склянки; молоко - 200 мл; борошно - 100 г; цукор - 1 ст. ложка; сіль, чорний мелений перець - за смаком; кріп - за смаком; рослинна олія для смаження. Приготування Цибулю дрібно ріжемо і обсмажуємо до золотистого кольору, філе палтуса подрібнюємо і додаємо до цибулі.
2 яйця відварюємо круто, ріжемо кубиками і додаємо до начинки, солимо, перчимо, кладемо кріп і відварений рис. З молока, борошна і цукру печемо 5 млинців. Тепер переходимо до найцікавішого - складання кулеб'яки. Розкачуємо тісто так, щоб вийшов овальний пласт. Товщина тіста має бути близько 1 див. На тісто викладаємо 4 млинчика, а зверху - начинку. Виходить, що начинка йде посередині пласта уздовж довжини. Акуратно згортаємо краю млинців, начинка виходить в блинном рулеті, для підстраховки п'ятий млинець викладаємо зверху. Тепер защипуємо тісто, надаючи кулебяке форму риби, столовою ложкою можна видавити лусочки нашої рибешке. Духовку нагріваємо до 180 градусів. Деко змащуємо вершковим маслом, укладаємо кулеб'яку. Випікаємо близько 20-25 хвилин.