Морський окунь відмінно підходить для смаження. Він не має специфічного «рибного» запаху, який має безліч морських мешканців, а велика кількість в міру жирного білого м'яса, при правильному приготуванні, зберігає багато соку, що відмінно відтіняє текстуру хрусткої скоринки утворюється при смаженні. У цій статті ми розглянемо декілька порад про те, як смачно посмажити морського окуня, які можна застосувати під час смаження практично будь-якої риби.
Морський окунь, смажений в клярі
Традиція готувати рибу в клярі прийшла до нас з Англії, де класичним вуличним перекусом вважаються «фіш енд чіпс»: шматочки окуня в клярі з гарніром з картоплі фрі. Популярність цієї страви зберігається століттями, а все тому, що густий кляр дозволяє шматочки рибного філе утримати весь сік і вберігає від пересихання. Давайте не будемо відмовляти собі в задоволенні поласувати соковитим рибою і розберемося в тому, як посмажити морського окуня в клярі.
Інгредієнти: філе морського окуня - 250 г; борошно - 1 ст.; пиво світле - 1 склянка; яйця - 2 шт.; сіль; масло рослинне - 500 мл Приготування Рослинна олія наливаємо в глибоку каструлю або сковороду і залишаємо нагріватися. Тим часом в глибокій мисці змішуємо пиво і борошно, а в окремому посуді збиваємо охолоджені яєчні білки з сіллю - до білих піків на поверхні, з'єднуємо 2 суміші.
Філе морського окуня миємо й нарізаємо на шматки товщиною в 2 пальця, кожен з скибочок далі в густий кляр, даємо йому пару секунд стекти, і закидаємо рибу в гаряче масло. Окунь готовий тоді, коли скоринка кляру стане золотистою, в цей момент рибу можна діставати і викладати на паперові серветки, щоб вони увібрали зайвий жир. Готового окуня подаємо з соломкою картоплі фрі і улюбленим соусом.
Морський окунь, смажена на сковороді
Рецепти смаженого морського окуня, як і рецепти рештою смаженої риби, легко виявляються на просторах рунета. Проте багато із запропонованих користувачами варіантів не описую тонкощів процесу правильної готування, яка передбачає, що кінцевий продукт буде соковитим, а кірочка хрумка. Як правильно смажити морського окуня на сковороді, читайте в цьому рецепті.
Інгредієнти: філе окуня - 300 г; свіжий кріп - 50 г; сіль, перець - за смаком; олія для смаження. Приготування Робимо кілька поперечних надрізів уздовж філе окуня: в товстій частині тушки глибина надрізу повинна бути близько 1 см, у тонкій - в два рази менше. Такий прийом дозволить рибі приготуватися рівномірно. Шкіру риби, попередньо очищену від луски, необхідно насухо витерти серветкою, присипати сіллю і перцем, а в надрізи покласти нарізаний кріп. Сковороду добре розжарте, налийте трохи олії. Дайте йому розігрітися і насипте щіпку солі. Зменшіть вогонь до середнього і укладіть філе шкірою вниз. Смажимо окуня 4 хвилини, а після перевертаємо на бік філе, зменшуємо вогонь до мінімуму і тримаємо на сковороді ще 2 хвилини.
Морський окунь з часниковим маслом на грилі
Інгредієнти: філе окуня - 1 кг; масло вершкове - 3 ст. ложки; сухий часник - 1/2 ч. ложки; паприка - 1/2 ч. ложки; сушений цибуля - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком. Для соусу:
масло вершкове - 3 ст. ложки; петрушка - 1/2 пучка; часник - 2 зубчики. Приготування У маленькій мисці змішуємо сушену цибулю і часник, сіль, паприку: таку суміш ми рівномірно втираємо в очищену від луски, вимите філе.
Переходимо до масляного соусу: роздавлений часник, нарізаний кріп і вершкове масло тримаємо на водяній бані, поки останній інгредієнт не розтане.
На розігрітий гриль викладаємо філе і смажимо 7 хвилин, потім поливаємо масляним соусом і тримаємо на грилі ще 7 хвилин. Готове філе скроплюємо оливковою олією і подаємо з гарніром з улюблених овочів.