Морський окунь - риба дуже смачна. Вона в кілька разів жирніше і соковитіше свого річкового побратима. Таку рибу краще не смажити, а запікати, що набагато корисніше. А ще і дуже смачно!
Філе морського окуня в духовці
Інгредієнти: філе морського окуня - 500 г; борошно - 3 ст. ложки; горіхи волоські - 1 ст.; яйце - 1 шт.; цибуля зелена - 1 пучок; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування Рибку промиваємо, видаляємо залишки кісток і висушуємо паперовим рушником. Яйце з сіллю трохи збиваємо виделкою, горіхи подрібнюємо у блендері дрібно нарізаємо зелень. Філе окуня спочатку обвалюємо в борошні, стряхиваем зайве. Потім занурюємо його в яйце, а в кінці гарненько покачаем в горіхах і зелені. Викладаємо підготовлену рибку на вистеленную пергаментом форму для запікання і ставимо в розігріту до 160 градусів духовку на 20 хвилин, поки окунь не зарум'яниться і не перетвориться в золоту рибку.
Морський окунь в аерогрилі
Інгредієнти: окунь морський - 2 шт.; соус соєвий - 1 ст. ложка; сік лимона - 1 ст. ложка; розмарин сушений - 1 ч. ложка; сіль, перець чорний мелений - за смаком; тирсу вільхові - 2 жмені. Приготування Окуня чистимо, промиваємо, робимо невеликі надрізи «сіткою» шкурі. Натираємо тушку сіллю і перцем, черевце насипаємо розмарин. Скроплюємо трохи соєвим соусом і лимонним соком, залишаємо півгодини маринуватися.
Тим часом підготуємо гриль. На дно укладаємо фольгу, а зверху - вологі вільхові тирсу. Включаємо температуру на максимум і прогріваємо 5 хвилин. Перед тим, як викласти окуня на решітку, змащуємо її рослинним маслом, щоб не чіплявся до неї. Запікаємо при температурі 200 градусів і середньої швидкості обдування 20 хвилин.
Морський окунь, запечений у фользі
Приготувати морського окуня в духовці можна різними способами. Але щоб рибка вийшла особливо соковитою і ніжною, запечемо її з овочами, загорнувши у фольгу.
Інгредієнти: філе морського окуня - 300 г; масло вершкове - 100 г; фенхель - 1 шт.; перець болгарський червоний - 1/2 шт.; цибуля кримський солодкий - 1 шт.; картопля молода - 2 шт.; вино біле сухе - 3 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Для соусу:
гірчиця зерниста - 3 ч. ложки; олія оливкова - 3 ч. ложки; сік лимона - 2 ч. ложки; петрушка - 4 гілочки. Приготування Рибку розморожуємо, миємо й промаківающімі паперовим рушником. Картоплю не чистимо, тільки миємо й нарізаємо кружечками завтовшки близько 5 мм
Обсмажуємо її на розпеченій сковорідці на вершковому маслі до золотистої скоринки, виуживаем шумівкою на фольгу.
У ту ж сковороду кладемо нарізану соломкою фенхель. Через хвилину додаємо півкільця цибулі і розкришений шматочками болгарський перець. Даємо овочам підрум'янитися і перекладаємо до картоплі на фольгу.
Для соусу змішуємо гірчицю з маслом, лимонним соком і дрібно нарубаною зеленню петрушки. Змащуємо цим маринадом філе окуня і кладемо його зверху на овочі. Поливаємо все білим вином, щільно загортаємо. Відправляємо на 15-20 хвилин у розігріту до 200 градусів духовку. За кілька хвилин до готовності відкриваємо фольгу і даємо рибці підрум'янитися.
Морський окунь, запечений в духовці в рукаві
Інгредієнти: окунь - 3 шт.; помідори черрі - 10 шт.; вино біле сухе - 1/3 ст.; масло вершкове - 50 г; базилік сухий - 1 щіпка; олія оливкова - для смаження; картопля - 3 шт.; перець болгарський жовтий - 1 шт.; цибуля кримський солодкий - 1/2 шт.; морква - 1 шт.; петрушка - 2 гілочки; лимон - 1 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Морського окуня в духовці можна тушкувати і в «рукаві». Блюдо по цьому рецепту швидше нагадує рагу. Підійдуть будь-які овочі, які є в холодильнику. Головне, щоб знайшлося кілька томатів. Окуня чистимо, обробляємо і ріжемо великими шматками. Солимо, перчимо. Картоплю і
моркву відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Крупно нарізаємо.
Обсмажуємо цибулю півкільцями, злегка обпалюємо на сковороді нарізаний соломкою перець. Викладаємо зажарку в рукав для запікання. Туди ж відправляємо відварені овочі, помідори цілком, петрушку гілочками і рибу. Лимон ріжемо на 8 частин, злегка скроплюємо окуня соком і додаємо у наше рагу. Останні штрихи - вершкове масло, вино і базилік. Зав'язуємо рукав, зверху робимо кілька проколів. Запікаємо півгодини при 180 градусах. Розкриваємо рагу, і ще 5 хвилин підрум'янюємо рибку.