Хе об'єднує в себе ціле сімейство страв корейської кухні, приготованих з сирих овочів, риби або м'яса. Хе, про який у цій статті піде мова, серед корейців носить назву «сэнъсонхве» або «хвальохве» і готується на основі свіжовиловленої риби або морепродуктів.
З якої риби роблять хе? Так практично з будь-якої: класика - це короп або сазан, але якщо у вас є бажання поекспериментувати, то в приготуванні цієї страви ви можете робити це вільно, замінивши білу річкову рибу морськими делікатесами. Як правильно приготувати рибу хе і салати з неї, ми розберемося в цій статті.
Рецепт риби хе по-корейськи
Ніжні шматочки сирої риби в маринаді зустрічаються серед традиційних рецептів багатьох народів, проте корейська маринована риба хе відрізняється неймовірно легкою, невагомою текстурою, межує з великою кількістю гострих спецій.
Інгредієнти: свіжа риба - 500 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 3 зубчики; цукор - 1 ч. ложка; соєвий соус - 2 ст. ложки; кунжутне масло - 2 ст. ложки; оцтова есенція - 1 ст. ложка; перець червоний (порошок) - 2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Перед тим, як готувати хе з риби, саму рибу потрошать, очищають від луски, відокремлюють філе і видаляють з нього кістки. Потім рибу нарізають соломкою товщиною 2-3 см, заливають оцтом і трохи підсолюють. Міцна оцтова есенція почне окислювати білки рибних шматочків і таким чином сама філе в результаті не буде сирим. Риба маринується близько 15-2 годин, але продовжити «приготування» можна і до 10-12 годин.
На сковороді або в мікрохвильовій печі раскаливаем кунжутне масло, заливаємо їм нарізану цибулю і часник з прянощами і соєвим соусом. Зверху кладемо шматочки маринованої риби і ретельно перемішуємо. Подають хе, прикрасивши листочками петрушки, або гуртками гострого стручкового перцю.
Як робити рибу хе з овочами?
Як робити рибу хе за класичним рецептом ми вже розібралися, проте існує кілька адаптованих для наших умов і шлунків, варіантів приготування цієї страви з додаванням маринованої риби в якості другорядного інгредієнта овочевого салату. Освіжаючий рецепт відмінно пробуджує апетит перед майбутньою трапезою і, безсумнівно, сподобається гостям за святковим столом.
Інгредієнти: свіжий короп - 300 г; свіжий огірок - 1 шт.; болгарський перець - 1/2 шт.; морква по-корейськи - 100 г; цибуля ріпчаста - 2 шт.; часник - 4 зубчики; петрушка - 1 пучок; рослинне масло - 100 мл; паприка - 1 ст. ложка; кунжут - 1 ч. ложка; коріандр (мелений) - 1/2 ч. ложки; чорний і червоний перець - за смаком; сіль - 1/2 ч. ложки; соєвий соус - 3 ст. ложки; оцтова есенція - 3 ч. ложки. Приготування Очищену і нарізану соломкою рибу поміщаємо в оцтову есенцію з додаванням солі, залишаємо маринуватися в холодильнику на 2 години.
Тим часом підготуємо інші інгредієнти: огірок і перець наріжемо соломкою, ріпчаста цибулю - тонкими півкільцями, часник і петрушку довільно подрібнюємо.
Коли риба буде готова, додаємо її до решти інгредієнтів салату і заправляємо спеціями, рослинним маслом і соєвим соусом. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти і подаємо салат до столу в охолодженому вигляді.
Хе з червоної риби - рецепт
Вирішили побалувати себе делікатесом з свіжої червоної риби? Виділіть невеликий шматочок і замаринуйте її по нижченаведеному рецептом. Ви не пошкодуєте, гарантуємо.
Інгредієнти: свіжа червона риба - 350 г; огірок - 1 шт.; часник - 3 зубчики; лайм - 1/2 шт.; соєвий соус - 2 ст. ложки; білий перець - 1/4 ч. ложки; рослинне масло - 2 ст. ложки; червоний перець - 2 ч. ложки; зіра - 1/2 ч. ложки; кінза - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Рибу традиційно чистимо і нарізаємо тонкою соломкою, а після відправляємо маринуватися на 2 години в суміші соку лайма і солі.
Огірок подрібнюємо соломкою, а на розпеченому маслі припускаємо нарізані пластинки часнику з сумішшю перців, додаємо трохи соєвого соусу і використовуємо суміш в якості заправки, коли риба буде готова. Хе з червоної риби перед подачею з'єднується з огірком, пряної заправкою і спеціями. Приємного апетиту!