Заливне - класичне блюдо для застілля. Любителям м'яса прикрасити бенкетний стіл можна апетитним холодцем, а любителям риби - насолодитися смаком холодцю з судака. Судак - риба худа, тобто вміст жиру в ній не перевищує 3%, а тому заливне з такої рибки урізноманітнює не тільки святковий стіл, але й повсякденне дієтичне меню. Як зробити смачне і правильне холодець із судака, ви дізнаєтеся в цій статті.
Заливне з риби судак
Заливне складно назвати простою стравою, проте всі докладені зусилля з лишком компенсує смак готового блюда, який порадує вас і ваших гостей. Рецепт приготування холодцю з судака класичним способом читайте нижче.
Інгредієнти: судак - 15-2 кг; морква - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; селера - 1 стебло: лимон - 1 шт.; желатин - 2 ст. ложки; лавровий лист, сіль, перець - за смаком. Приготування Тушку судака моєму, очищаємо від луски і потрошимо, нарізаємо на 5 великих шматків. Шматки риби, разом з головою і хвостом, відварюємо в киплячій воді з морквою, цибулею і селерою 20-30 хвилин. Шматочки риби дістаємо, а голову і хвіст варимо ще 20 хвилин. Під час варіння бульйону не забувайте періодично знімати піну, що утворюється, щоб він не мутнел.
Бульйон змішуємо з желе, і невелику його частину виливаємо в блюдо для подачі. Ставимо майбутнє заливне в холодильник до застигання. Викладаємо на пласт бульонного желе нарізану моркву, лимон, можна додати листочки зелені, маслини, словом - будь-які їстівні прикраси за бажанням, а після, заливаємо бульйоном, остуджуємо. Останній шар - шматочки вареного судака, їх слід красиво нарізати і викласти, затока залишилася бульйонно-желатиновою сумішшю. Коли останній шар застигне - можна подавати до столу.
Холодець із судака без желатину - рецепт
Якщо ви вирішили приготувати холодець із судака без желатину, то в якості додаткового інгредієнта в рецептуру вноситься ще одна більш жирна риба: короп, окунь, палтус та інші, для того, щоб зробити бульйон міцніше і гущі. Як готувати холодець із судака природного желювання, ми розповімо в рецепті нижче.
Інгредієнти: судак - 1 кг; окунь морський - 1 кг; цибуля ріпчаста - 1 шт.; корінь петрушки - 1 пучок; селера - 1 стебло; сіль, перець, лавровий лист - за смаком; будь-які овочі для прикраси. Приготування Судака і окуня промиваємо і чистимо від луски і нутрощів. Відокремлюємо філе, а хребет, плавники і голову (не забудьте видалити зябра і очі!) відправляємо варитися в трьох літрах холодної води, видаляючи піну, що утворюється. Варимо суповий набір дві години, а по закінченні часу додаємо овочі, коріння і спеції. Коли об'єм води зменшиться в 3 рази, беремо трошки бульйону і розтираємо між пальцями: клейка консистенція підкаже вам, що готовий бульйон і час діставати риб'ячі кістки і голови.
Відварюємо філе риби нарізаємо його і викладаємо на дно плоского блюда разом з прикрасами у вигляді овочів, трав або яєць. Повільно заливаємо все нашим бульйоном і залишаємо застигати в холодильнику на добу.
Холодець із судака можна також приготувати в мультиварці, для цього нарізані шматки риби готуємо разом з овочами в режимі «Варка на пару», потім відокремлюємо м'ясо від кісток і продовжуємо готування в тому ж режимі ще 15 хвилин. Готовий бульйон проціджуємо, і діємо як в цьому рецепті.
Заливне з філе судака
Інгредієнти: судак - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; перець горошком, сіль, лавровий лист - за смаком; желатин - залежно від маси риби; овочі для декору. Приготування Вимите і очищене філе судака відокремлюємо від кісток і відправляємо готуватися в духовку
, обернувши фольгою, на 1 годину при 100 градусах.
Тим часом варимо бульйон з кісток, плавників, голови, овочів і спецій, як в рецепті вище. У готовий проціджений, прозорий бульйон засипаємо желатин, а овочі з бульйону можна нарізати і використовувати для прикраси.
Запечене філе остуджуємо і нарізаємо порційними шматками. Бульйон з желатином виливаємо на сервірувальне блюдо і залишаємо застигати, але не повністю. В злегка пухку желейну подушку закладаємо шматочки судака і всі їстівні прикраси. Заливаємо рибу тонким шаром желе і охолодити. Повторюємо процедуру ще 3-4 рази. Готовий холодець подаємо з гірчицею і лимоном. Приємного апетиту!