Невелика мешканка солоних вод - кефаль, вже давно зарекомендувала себе на наших столах. По всьому світу цю невелику рибку готують всілякими способами і цінують не тільки за смак приємний і жирність, але і за масу корисних речовин, джерелом яких є її м'ясо. Як і будь-яка риба, кефаль багата білком, макро - і мікроелементами, вітамінами.
Що можна приготувати з кефалі, які рецепти використовувати і як зробити це правильно? Відповіді на ці питання ми дамо в даній статті.
Смажена кефаль
Тим, хто не вважає калорій, неодмінно припаде до смаку соковита смажена кефаль, яка послужить не тільки доповненням до будь-якого гарніру, але і закускою до пляшки холодного пива.
Інгредієнти: філе кефалі - 2 шт.; масло рослинне - 50 мл; чорний перець - 1/4 ч. ложки; орегано - 1 /2 ч. ложки; тархун, шавлія - по щіпці; часник сушений - 1/2 ч. ложки; сіль - за смаком; лимон - 1 шт. Приготування Філе кефалі моєму, суші і трохи змащуємо рослинним маслом, для того щоб прянощі краще обтягнули рибу. У невеликій мисці змішуємо всі спеції і обвалюємо в них кефаль. Перед тим, як посмажити кефаль, розжарюємо масло на сковороді, готуємо рибу до рум'яної скоринки (буквально за 2 хвилини з кожного боку), а після подаємо з соком лимона і будь-яким гострим соусом.
Любителі хрусткою рибки можуть занурити кефаль в густий кляр з яйця і борошна після обвалювання в спеціях або просто посипають паніровкою.
Кефаль в мультиварці
Тушкована в марокканських спеціях кефаль перетворить цю непересічну рибку в шедевр кулінарного мистецтва, який без сорому можна подати до званого вечері.
Інгредієнти: філе червоної кефалі - 8 шт.; оливкова олія - 1 ст. ложка; шафран - щіпка; кайенский перець - 1/2 ч. ложки; чебрець свіжий - 2 гілочки; часник - 1 зубчик; кмин (мелений)- 2 ч. ложки; апельсиновий сік - 50 мл; томатний сік - 200 мл; сіль - щіпка. Приготування Перед тим, як смачно приготувати нашу кефаль, її необхідно замаринувати. Для цього покладіть скибочки філе в нержавіючий посуд і змастіть оливковою олією. Гарненько здобріть кожен шматочок філе шафраном, кайенским перцем і листям чебрецю. Залиште кефаль маринуватися на 30 хвилин.
Розігрійте мультиварку і в режимі «Смаження» підрум'яньте часник з кмином, після можна додати апельсиновий сік. Дочекайтеся, коли сік почне кипіти і випарується приблизно на половину, потім влийте томатний сік і варіть суміш ще 1-2 хвилини. Перейдіть в режим «Гасіння» і викладайте рибне філе. Готувати рибу необхідно близько 25-30 хвилин.
Кефаль в пароварці
Інгредієнти: кефаль сіра - 500 г; імбир - шматок в 25 див; зелена цибуля - 4 пера; соєвий соус - 2 ст. ложки; кунжутне масло - 2 ст. ложки; часник - 4 зубчики; сіль, перець - за смаком. Приготування Кефаль чистимо, миємо, відрізаємо плавники і робимо невеликі поперечні надрізи з боків. У кожен з надрізів втираємо сіль, перець і тертий імбир. Покласти рибу у чашу пароварки і готуємо 15 хвилин.
Соки, виділені рибою під час готування, наполовину випариваем на сковороді і поливаємо ними кефаль. Тонкі пластинки часнику обсмажуємо на кунжутній олії до золотистого кольору і подаємо їх до риби разом з соєвим соусом.
Кефаль в аерогрилі
Інгредієнти: кефаль - 6 шт. Для соусу:
маслини - 180 г; каперси - 30 г; анчоуси (філе в олії) - 6 шт.; петрушка - 1/4 пучка; оливкова олія - 2 ст. ложки; томати сушені - 2 шт. Приготування Кефаль чистимо та миємо, укладаємо в аерогриль, злегка присипавши сіллю (оскільки наш соус досить солоний). Готуємо рибу 10 хвилин при 200 градусах.
А тим часом зробимо простий соус: у блендері змішуємо маслини, каперси, анчоуси і томати, додаємо рубану петрушку і оливкове масло.
Подаємо кефаль з соусом і смаженою картоплею. Приємного апетиту!