Сібас або по-іншому морський вовк вважається в кулінарії універсальної рибою. Адже вона практично не містить кісток. Завдяки цьому гідності, страви з сібаса популярні в усьому світі. Риба сібас, приготовлена в духовці, виходить дуже ароматною, соковитою і смачною. Спробувавши цю страву вдома, ви на мить відчуєте себе так, як ніби відвідали середземноморський курорт! Як же приготувати сібаса в духовці?
Сібас в фольгев духовці
Інгредієнти: сібас - 2 шт.; лимон - 3 шт.; сіль, кмин - за смаком; вершкове масло - 30 г; лавровий лист - 2 шт.; оливкова олія - 7 ст. ложок; біле вино - 100 р. Приготування Як приготувати сібас в фользі? Рибу добре промиваємо холодною водою і акуратно потрошимо. Духовку заздалегідь увімкніть на 220°, нехай, нагрівається. Далі змішуємо всі приправи: сіль, кмин, чорний перець натираємо ними рибу всередині і зовні. Кладемо всередину кілька скибочок лимона. На деко кладемо в два шари фольгу і викладаємо на неї лимонні часточки, зверху кладемо сібаса, а на нього ще шар лимонів. Поливаємо все сухим білим вином. Закриваємо рибу зверху фольгою, підтискаємо з усіх боків і ставимо на 15 хвилин у духовку. По закінченню часу, дістаємо деко, розкриваємо трохи фольгу і змащуємо майже готову страву розтопленим вершковим маслом. До запечене сибасу можна приготувати дуже ніжний соус. Для цього змішуємо оливкова олія, сіль, лимонний сік, кмин і рибний сік і поливаємо їм нашу, запечену у фользі, рибку.
Сібас, запечений з овочами
Інгредієнти: сібас - 2 шт.; лимон - 3 шт.; сіль, кмин - за смаком; вершкове масло - 30 г; часник - 1 зубчик; лавровий лист - 2 шт.; базилік; морква - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; оливкова олія - 7 ст. ложок; помідор - 3 шт. Приготування Рибу очищаємо від луски і нутрощів, акуратно зрізаємо плавці. Гарненько промиваємо сібаса під проточною водою. Кладемо в черевце кілька листочків шавлії, лаврового листа, зубчик часнику і солимо. Потім, миємо і чистимо моркву, селеру і цибулю. Дрібно шаткуємо овочі. Перекладаємо їх на сковороду з олією і обсмажуємо до готовності. Далі беремо помідори розрізаємо на четвертинки. Додаємо їх до піджарки разом з петрушкою і обсмажуємо ще 5 хвилин на слабкому вогні. Потім додаємо базилік, сіль і перець за смаком. Перекладаємо овочеву піджарку на деко, а сібаса кладемо зверху на неї. Збризкуємо рибу оливковою олією і ставимо в розігріту до 180° духовку запікатися приблизно на одну годину.
Сібас, запечений у солі
Інгредієнти: сібас - 15 кг; звичайна сіль - 1 кг; велика морська сіль - 500 г; яєчний білок - 3 шт.; вода - 80 р. Приготування Беремо рибу, очищаємо її від нутрощів і луски. Духовку розігріваємо до 230 градусів. В окремій чашці змішуємо сіль, білки і воду. Робимо акуратно соляну подушку на деко і викладаємо нашу рибу. Ретельно заліплюємо зверху краю. Все має виглядати, як сніжний ком. Ставимо в розігріту духовку десь на 30 хвилин. В результаті у вас повинна вийти дуже рум'яна кірочка. Потім обережно розколює соляну кірку молоточком і знімаємо її.
Фарширований сібас
Інгредієнти: сібас - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; часник - 3 зубчики; оливкова олія - 5 ст. ложок; помідор - 500 г; родзинки - 05 склянки; волоські горіхи - 05 склянки; сіль, перець - за смаком. Приготування Як оригінально і смачно приготувати сібас в духовці? Горіхи обсмажуємо на сухій сковороді, періодично помішуючи, протягом 5 хвилин. Даємо їм охолонути, потім, рубаємо ножем у дрібну крихту. Родзинки промиваємо і замочуємо в гарячій воді на 30 хвилин.
Тим часом рибу очищаємо і потрошимо. Голови залишаємо, вирізавши акуратно ножицями зябра. Добре промиваємо тушки всередині. Обсушуємо рушником і натираємо сіллю і перцем. Перекладаємо в змащену маслом форму для випічки.
Цибулю і часник очищаємо і подрібнюємо. На помідорах робимо надрізи зверху, кладемо в миску, обдаємо окропом і акуратно знімаємо шкірку. Розрізаємо плоди на чотири частини і видаляємо насіння. М'якоть подрібнюємо.
Родзинки відкидаємо на друшляк, обсушуємо і змішуємо з горіхами, цибулею, часником і помідорами. Все солимо, перчимо за смаком і перемішуємо. Фаршируємо рибу приготовленої начинкою. Залишилася суміш викладаємо зверху.
Поливаємо оливковою олією і ставимо в розігріту до 180°С духовку приблизно на 50 хвилин. Подаємо зі свіжими овочами, зеленим салатом і часточками лимона.