Філе минтая, як і будь-якої іншої риби, - це джерело користі для молодого, і не тільки, організму. Помірно жирна філе минтая містить в собі велику кількість вітамінів, мікроелементів, так необхідних нашому організму.
Готувати минтая досить просто, так як недороге і ніжне м'ясо відмінно поєднується з більшістю соусів і маринадів. Звичайно, найбільш корисним є рибне філе, приготоване з мінімумом жиру, тому минтай, запечений в духовці - це не тільки смачне, але і дуже дієтичне блюдо. Саме тому, філе минтая, запечене в духовці, а точніше рецепти його приготування і є темою даної статті.
Філе минтая, запечене у фользі
Готувати філе минтая у фользі найбільш просто, адже зіпсувати таку рибу фактично неможливо. А ось доповнити і збагатити смаком і ароматом під силу кожній господині, так як покрита фольгою риба готується у власному, змішаному з маринадом, соку.
Інгредієнти: філе минтая - 500 шт.; томати черрі - 5 штук; кабачок - 1 шт.; лимон - 1 шт. Для маринаду:
оливкова олія - 3 ст. ложки; бальзамічний оцет - 1 ст. ложка; цибуля шалот - 1 шт.; часник - 1 зубчик; сіль, перець - за смаком. Приготування Томати черрі ріжемо на половинки, кабачки ріжемо кільцями. В окремому посуді змішуємо оливкова олія, бальзамічний оцет, нарізану кільцями цибулю, роздавлений часник, сіль і перець. Залишаємо філе минтая під отриманим маринадом на 20-30 хвилин.
На деко кладемо подвійний аркуш фольги, на середину якого викладаємо шар кабачка, шар томату, маринованого минтая і пару кружечків лимона зверху. Загортаємо фольгу конвертом і ставимо страву в духовку на 15-20 хвилин при 180 градусах.
Філе минтая, запечене під скоринкою з сухарів
Інгредієнти: філе минтая - 600 г; петрушка - 1/4 пучка; шніт-цибулю - 1/4 пучка; кервель - 1/4 пучка; часник - 4 зубчики; лимонна цедра (терта) - 1 ст. ложка; хлібна паніровка - 1 1/2 ст.; оливкова олія - 1/4 ст. + 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Вимиту й очищену від кісток філе минтая змащуємо оливковою олією і приправляємо сіллю і перцем. З допомогою великого ножа нарізаємо всю наявну зелень разом, щоб з'єднати її, але не перетворити в пасту. Додаємо до неї сухарі, гарненько змішуємо все, при потребі підливаємо трохи олії. Підсумкова консистенція суміші не повинна бути кашоподібної, але в той же час повинна щільно покривати шкірку риби.
Тепер на сковороду наливаємо 2 ст. ложки оливкової олії. Поки вона гріється на порційні шматки філе з боку шкіри наносимо суміш хлібних крихт і зелені, кладемо рибу цією стороною на сковороду і обсмажуємо до утворення хрусткої скоринки. Обсмажені шматочки філе ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і тримаємо близько 5-6 хвилин, до повної готовності.
Запечену таким чином рибу відмінно подавати з гарніром у вигляді рататуя з цукіні, перців і помідорів.
Філе минтая, запечене з овочами, під вершковим соусом
Інгредієнти: філе минтая - 400 г; картопля - 400 г; червоний болгарський перець - 150 г; шпинат - 200 г; сметана - 250 г; будь-м'який сир - 200 г; тертий «Пармезан» - 2 ст. ложки; оливкова олія - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю ріжемо кубиками і відварюємо в підсоленій воді.
Червоний болгарський перець смалимо над вогнем до чорної шкірки, очищаємо від обпаленої шкіри, насіння і перетинок, нарізаємо соломкою. Свіжий молодий шпинат кидаємо в окріп на 2-3 хвилини, дістаємо, обдаємо холодною водою.
У сотейнику розтоплюємо м'який сир, додаємо до нього сметану, вершки або крем-фреш, засипаємо тертий «Пармезан» і прибираємо з вогню.
Дно жаростійкої посуду промазуємо оливковою олією, закладаємо шарами картоплю, нарізану великими шматками рибу, перець, шпинат, заливаємо блюдо соусом і ставимо запікатися в режимі гриль. Приготування філе минтая займе 12-15 хвилин, після чого страву можна подавати до столу. Приємного апетиту!