Запечена риба з овочами - класика дієтичного меню. Смачне і поживне блюдо легко урізноманітнити на свій смак комбінуючи різні види водних мешканців з різноманіттям існуючих приправ і соусів.
Запікати рибу можна різними способами і технологія приготування також чимало вплине на підсумковий смак страви. Про те, як можна приготувати рибу з овочами, ми поговоримо в цій статті. Звичайно, ми вже писали про те, як запекти дораду в духовці і приготувати філе митая в духовці , але наступні рецепти будуть більш загальними.
Риба, запечена на овочевій подушці - рецепт
Уберегти ніжні шматочки рибного філе від пекучої і висушуючу духовки допоможе овочева подушка. При такому методі запікання овочі покриваються ароматними соками риби, а сама головна героїня статті зберігає ніжну і розсипчасту структуру.
Інгредієнти: рибне філе - 4 шт. (по 180 г); цукіні - 2 шт.; червоний цибуля - 2 шт.; томати - 3 шт.; маслини - 1 /2 ст.; оливкова олія - 60 мл; часник - 1 зубчик; лимонний сік - 1 ст. ложка; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; петрушка - 1/3 пучка; сіль, перець - за смаком. Приготування Рибне філе промиваємо і очищаємо від кісток. Цукіні, червоний лук і помідори нарізаємо кубиками, посипаємо сіллю, перцем і поливаємо оливковою олією. Очищене і підсушені рибне філе також скроплюємо маслом, додаємо сіль і викладаємо поверх овочевої суміші. Готуємо страву в змащеній маслом формі для випікання 25-30 хвилин.
Тим часом готуємо соус: дрібно порубаний зубчик часнику змішати з гірчицею і залишилися оливковою олією. Готову страву подаємо порційно на овочевій подушці, полив гірчичним соусом.
Через брак форми для випікання риба з овочами легко запікається в рукаві за аналогічним рецептом і технологією.
Рецепт запеченої риби з овочами
Інгредієнти: філе сьомги - 500 г; часник - 2 зубчики; цибулю-шалот - 1 шт.; вермут - 1 ст.; курячий бульйон - 2 ст.; вершки - 1/2 ст.; оливки - 100 г; листочки чебрецю - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; вершкове масло - 1 ст. ложка; сухе біле вино - 2 ст.; спаржа - 500 г; томати черрі - 400 г; свіжий тархун - 1 ст. ложка. Приготування У сотейник наливаємо вермут і кладемо в нього зубчики часнику і крупно нарізану цибулю, тримаємо суміш на вогні до тих пір, поки 1/2 рідини не випарується (5-8 хвилин). Потім додаємо в сотейник курячий бульйон і знову доводимо масу до кипіння. Туди ж додаємо вершки, нарізані листя чебрецю і шматочки оливок, солимо і перчимо суміш. Випариваем майбутній соус до тих пір, поки він не стане достатньо щільним щоб покрити ложку, а загальний обсяг не упариться до 1 1/4 ст.
Філе сьомги промиваємо і підсушуємо, очищаємо від кісток. Кладемо рибу на відварений до напівготовності спаржу, присмачую вершковим маслом, вином і тархуном, солимо і перчимо страву. З боків від риби кладемо гілочки томатів черрі, злегка скроплюємо оливковою олією. Філе риби, запечене з овочами, буде готуватися близько 15-18 хвилин при 200 градусах. Перед подачею соус підігрівають і поливають їм вже сервіроване блюдо.
Запіканка з риби з овочами та локшиною в духовці
Інгредієнти: яєчна локшина - 230 г; консервований тунець - 300 г; оливкова олія - 2 ст. ложки; жовтий цибуля - 3 шт.; морква - 1 шт.; борошно - 2 ст. ложки; молоко - 2 3/4 ст.; вершковий сир - 1/2 ст.; діжонська гірчиця - 2 ст. ложки; горошок заморожений - 1 ст.; кукурудза - 1 ст.; сир «Пармезан» (тертий) - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Відварюємо локшину відповідно до інструкції на упаковці. У товстостінній посуді обсмажуємо нарізану цибулю і моркву до м'якості. Додаємо борошно і продовжуємо смажити, помішуючи. Доливаємо в суміш молоко, добре перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин, до загусання. Потім туди ж відправляємо вершковий сир, гірчицю, сіль і перець, готуємо ще 2 хвилини.
Знімаємо соус з плити. Локшину змішуємо з шматочками тунця, 1/2 тертого сиру і попередньо розмороженими бобовими, укладаємо на дно горщика, заливаємо соусом і присипаємо залишками сиру. Риба з овочами в горщику буде запікатися 5-7 хвилин при 180 градусах або до золотистої сирної скоринки.