Зубатки - сімейство морських лучеперих риб загону окунеподібних, цінний промисловий об'єкт (відрізняємо від однойменних риб з сімейства лососевих і муренових). Риба ця досить велика, м'ясо зубатки ніжне, дуже жирне і злегка солодкувате, в тілі мінімум кісток. Поживна цінність цього виду досить висока: у його м'ясі міститься безліч корисних речовин, вітамінів, мікроелементів і омега-3 поліненасичених жирних кислот.
Що можна приготувати з зубатки?
Краще всього готувати таку рибу на пару або на грилі (протягом дуже нетривалого часу), зрозуміло, її можна варити , тушкувати з овочами, маринувати, солити, в'ялити і коптити (до речі сказати, чудова закуска до пива). А ще можна приготувати зубатку в духовці або зубатку в мультиварці . Виразно можна сказати, що смажити зубатку має сенс тільки в клярі, інакше риба «розтечеться» по сковороді, перетопившись в жир. Взагалі, її краще не піддавати довгої термічній обробці.
Страви з зубатки
М'ясо зубатки можна використовувати як начинку для випічки. Пиріг з зубаткой вийде дуже ситним - така страва чудово для холодних днів.
Пиріг з зубаткой - рецепт
Інгредієнти: філе зубатки - 500 г; готове тісто - 500 г (можна використовувати дріжджове, бездріжджове, листкове); відварений розсипчастий рис довгозерний - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сік лимона - за смаком; часник - 3 зубчики; рослинна олія - 3-5 ст. ложок; мелений чорний перець - за смаком; подрібнена зелень петрушки та інших ароматних трав - 2-4 столових ложки; сухі спеції - за смаком; сіль - за смаком. Приготування Поки рис відварюється, м'ясо зубатки нарізаємо невеликими шматочками, додаємо сіль і маринуємо в соку лимона з товченим часником, меленим перцем і сухими спеціями 30 хвилин хоча б, щоб трохи облагородити запах і смак. По закінченні вказаного часу відкидаємо промариновані шматочки риби на друшляк, щоб видалити залишки маринаду. Тісто ділимо на дві частини. Розкочуємо пласт з першої частини (не дуже тонко) і викладаємо на змащене олією деко або у форму (з не дуже високими бортами). Зверху викладаємо невисокий шар рису і розрівнюємо. Поверх рису - шматочки зубатки, які рівномірно посипаємо подрібненою зеленню і зверху додаємо знову нетолстий шар рису. Все рівномірно поливаємо рослинним маслом. Накриваємо другим пластом тіста і з'єднуємо краю. Даємо пирога 20 хвилин підійти. За цей час розігріваємо духовку приблизно до 200? за С. Проколюємо пиріг в декількох місцях. Випікаємо приблизно протягом 40 хвилин. Жир зубатки і аромати зелені пропитают рис - буде дуже смачно. Можна, звичайно ж, і відкритий пиріг скласти, тоді зверху робимо «грати» з тонких смужок тіста, які з'єднуємо з краями нижнього пласту.
Як засолити зубатку?
Інгредієнти: зубатка - 3 кг; сіль - 5-6 ст. ложок; суміш спецій - за смаком. Приготування Приблизний розрахунок при солінні жирної риби, в тому числі і зубатки такий: на 1 кг риби - 1-2 столових ложки солі. Якщо солимо «сухим» способом - сіль обов'язково повинна бути великою. Якщо солимо з «мокрого» способу - в розсолі - розводимо сіль так, щоб сире яйце спливало.
Можна додати 2 ст. ложки солі 1 ч. ложку цукру, що додасть рибі більш ніжний смак.
При засолюванні зубатки має сенс активно використовувати спеції: лавровий лист, перець-горошок, гвоздику, насіння анісу, кмину, фенхелю, коріандру та інших пряних ароматних рослин. Застосування спецій облагороджує смак цієї риби. При маринуванні можна використовувати свіжі ароматні трави.
Якщо солимо зубатку великими шматками за «сухим» способом, то загортаємо посолену рибу в чистий папір або полотняну тканину, а потім залишаємо в морозилці на добу. Злегка розморожуємо ще протягом 2-х годин на полиці холодильника.
Як солити зубатку швидким способом?
Інгредієнти: філе зубатки - 500 г; сіль - 1 ст. ложка; лайм - 2 шт.; червоний гострий перець - за смаком; часник - 2 зубчики; цибуля - 1/2 шт. Приготування Щоб приготувати зубатку швидко, філе нарізаємо дрібними шматочками, підсолюємо, поміщаємо в тісний ємність і додаємо сік лайма чи лимона, гострий перець і часник, цибулю можна. Перемішуємо. Через 15 хвилин риба готова.