Щоб урізноманітнити меню, а також в цілях економії можна готувати рибні фрикадельки , а краще - рибні биточки. На продуктових ринках і в рибних магазинах часто продається недорога дрібна рибка різних видів й обрізки, що залишилися після оброблення цінних риб середнього і великого розміру (наприклад, обрізь сьомги, форелі, горбуші, марліна і ін). Такі продукти можна використовувати для приготування биточків з риби (краще всього вибирати достатньо великі шматки філе).
Биточки рибні - рецепт
Будемо готувати биточки з обрізу філе сьомги або горбуші (недорого, а риба благородна). Звичайно, можна зробити і котлети з сьомги , але це вже інша тема.
Інгредієнти: обрізь риби - близько 1кг; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; хліб білий (м'якоть) - 1 стандартний батон вагою 400 г; яйце куряче - 2-3 шт.; масло рослинне - 5 ст. ложок; молоко - 1 стакан; пшеничне борошно для панірування; перець чорний мелений; сухі спеції для риби; сіль. Для соусу:
вершки молочні натуральні - 80 мл; вино біле або рожеве (вермут) - 30 мл; гірчиця готова - 1 ч. ложка; часник - 2 зубчики; гострий червоний мелений перець зелень різна. Приготування Вчимося, як просто і смачно приготувати рибні биточки. Вимочим м'якоть батона в молоці і отожмем, не занадто сильно. Рибну обрізь (без шкіри і кісток, зрозуміло), вимочений хліб і очищену цибулю пропустимо через м'ясорубку з середньою насадкою. Додамо яйця, приправимо сухими спеціями і трохи присолим. Ретельно перемішати і злегка взобьем отриманий фарш.
Розігріваємо в сковороді олію, формуємо биточки і обсмажуємо з обох боків на середньому вогні до золотистого відтінку. Деякий час (хвилин 5) тушкуємо на слабкому вогні під кришкою. В цей час готуємо соус: змішуємо вершки з гірчицею і вином, приправляємо продавлений часником і гострим червоним перцем. Заливаємо цим соусом биточки в сковороді і тушкуємо на малому вогні під кришкою хвилин 5-8. Готові битки подаємо з відварною картоплею, рисом, гречкою, тушкованою стручкової квасолею і овочевими салатами. Вино можна подати біле або рожеве.
Биточки з тюльки по-одеськи
Інгредієнти: тюлька (або кілька) - 1 кг; яйце куряче - 2-3 шт.; борошно пшеничне - 2-4 ст. ложки; перець мелений чорний; сіль; олія рослинна (соняшникова олія для обсмажування) - 50 мл; зелень різна - за смаком. Приготування Розбираємо тюльку: відокремлюємо голову і носиком рибки витончено видаляємо нутрощі, потім виймаємо хребет. Промиваємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк. Змішуємо яйця, борошно, приправляємо сіллю і перцем. Ретельно збиваємо і додаємо підготовлену тюльку (можна подрібнити рибку ножем). Перемішуємо ретельно. Розігріваємо олію в сковороді. Ще раз як слід збиваємо масу. Формуємо биточки і обсмажуємо з обох сторін.
Подаємо із зеленню і гострим томатним соусом. Недорого і дуже смачно.