Риба, як ми знаємо, один з найбільш цінних для людини продуктів харчування, в ній міститься безліч корисних речовин. Рибу можна готувати різними способами, в тому числі і тушкувати. Гасіння, зрозуміло, більш здоровий спосіб термічної обробки, ніж смаження. Особливо добре тушкувати рибу з овочами - ці продукти чудово поєднуються. Тушкована риба з овочами однаково хороша для повсякденного меню і на святковому столі.
Риба, тушкована з овочами - рецепт
Будемо готувати скумбрію з цибулею і солодким перцем у світлому пряному соусі.
Інгредієнти: скумбрія - 2 рибки середнього розміру; цибуля ріпчаста - 1шт.; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; цибуля зелена - 5-8 пір'я; вершки молочні натуральні - 50 мл; вино десертне біле вермут або мускат - 30 мл; гірчиця готова - 1 ч. ложка; сік лимона - 1 ст. ложка; часник - 1-2 зубчики; перець мелений чорний або білий; сіль; масло рослинне - 3-5 столових ложок; зелень для оформлення (петрушка і базилік). Приготування Розбираємо скумбрію на філе з шкірою (з інших частин можна зварити рибний бульйон) і нарізаємо впоперек смужками товщиною приблизно 1-15 см. Очищаємо цибулину і шаткуємо тонкої короткої соломкою. Також нарізаємо соломкою солодкий перець.
Вивчимо, як тушкувати рибу з овочами правильно, щоб і риба зберегла форму, і овочі встигли приготуватися. Все просто: спочатку тушкуємо овочі, потім додаємо рибу, адже риба готується дуже швидко. Розігріваємо олію в глибокій сковороді і на середньо-сильному вогні обсмажуємо (не пасеруємо, а саме обсмажуємо) цибулю, активно маніпулюючи лопаткою. Через 2-4 хвилини додаємо солодкий перець і готуємо ще 4 хвилини. Зменшуємо вогонь до слабкого і закладаємо в сковороду шматочки скумбрії. Акуратно перемішуємо. Прикриваємо сковороду кришкою і тушкуємо все протягом 5 хвилин. В цей час швидко готуємо соус. Змішуємо вершки з вином і гірчицею, додаємо сік лимона, мелений перець і продавлений часник. Поливаємо цим соусом вміст сковороди і ще раз акуратно перемішуємо. Накриваємо кришкою і тушкуємо ще хвилин 5-8 - не більше. В кінці процесу додаємо дрібно нарізану зелену цибульку. Готову рибу, тушковану з овочами в світлому пряному соусі, викладаємо на сервірувальне блюдо, оформляємо зеленню. Добре подати до риби з овочами молода відварна картопля, світлі оливки і біле або рожеве вино.
Риба в томаті з овочами
Будемо готувати товстолобика з цибулею і морквою в томаті. Цей рецепт хороший для сімейного столу в будні дні. Недорога річкова або морська риба, тушкована з цибулею та морквою, - економний бюджетний варіант.
Інгредієнти: товстолобик свіжий - приблизно 2 кг; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; томат-пюре - 4 ст. ложки; борошно пшеничне (або кукурудзяна, або 1:1) - для панірування; олія для обсмажування - 50 мл; сіль, перець чорний мелений, лавровий лист - 2 шт.; часник - 3-4 зубчики; зелень (петрушка, базилік, кінза) - за смаком. Приготування Почищену і випатрану рибу розбираємо на стейки (якщо риба велика, можна розрубати кожен стейк навпіл. Борошно для обвалювання приправляємо чорним меленим перцем і сіллю. Розігріваємо олію в сковороді. Паніруємо шматочки риби і злегка обсмажуємо з обох сторін. Як тільки з'явився золотистий відтінок - припиняємо смажити, і знімаємо рибу зі сковороди на чисту серветку, щоб зайве масло могла стекти.
У сотейнику або глибокій сковороді розігріваємо трохи олії і пасеруємо дрібно нарізані цибулю і моркву. Додаємо томат-пасту і спеції. При необхідності можна додати трохи води або столового білого несульфитированного вина. Акуратно кладемо обсмажені шматочки риби в цю суміш. Прикриваємо кришкою і протушиваем протягом 15-20 хвилин. Готуємо на малому вогні, в самому кінці приправляємо часником. Подаємо із зеленню і відварною картоплею, можна з рисом, мамалигою і простими овочевими салатами.
Якщо ви вирішили зупинитися не лише на гасінні, то зверніть увагу на рецепт риби під овочами і риби з овочами в духовці .