Карась - дуже популярна в нашій країні риба, а все тому, що у неї чудовий смак і доступна ціна. Єдиний недолік цієї риби - велика кількість кісток. Але існують способи, як зробити їх в готовому страві не такими помітними. Давайте розглянемо з вами деякі рецепти приготування карасів у сметані.
Карась в духовці зі сметаною
Інгредієнти: карась - 4 шт.; цибуля ріпчаста - 3 шт.; часник - 2 зубчики; сметана - 1 ст.; морква - 1 шт.; олія рослинна; сіль, перець - за смаком. Приготування Як приготувати карасів у сметані? Беремо рибу, промиваємо, чистимо і потрошимо. Потім акуратно відрізаємо ножицями плавники і хвіст. Далі гострим ножем робимо невеликі надрізи у вигляді ромбів до самого хребта, накриваємо рибу сіткою з обох сторін і обережно перерезаем дрібні кістки. Тепер карасів солимо і залишаємо просочуватися на кілька хвилин. Сковороду, як слід, розігріваємо, наливаємо олію і обсмажуємо рибу з обох боків до утворення золотистої скоринки. На іншій сковороді пасеруємо нарізану півкільцями цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Далі перекладаємо карасів у форму для запікання з високими бортами і посипаємо зверху смаженою цибулею з морквою. Заливаємо все сметаною і ставимо в блюдо в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 30. Коли карасі, запечені в сметані, готові, додаємо пропущений через прес часник, посипаємо дрібно нарубаної зеленню і подаємо до столу.
Смажені карасі в сметані
Інгредієнти: карасі - 2 кг; помідор - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 3 шт.; морква - 2 шт.; сметана - 500 мл; пшеничне борошно - 05 склянки; зелень кропу, петрушки, базиліка - за бажанням; лимонний сік - 30 мл; сіль, перець - за смаком; рослинне масло - для смаження. Приготування Спочатку готуємо рибу: чистимо її, потрошимо, миємо. Потім складаємо в каструльку, приправляємо сіллю, перцем, збризкуємо лимонним соком і акуратно перемішуємо. Залишаємо хвилин на 20 щоб риба як слід, замаринувалась. Тим часом дрібно нарізаємо зелень, помідори ріжемо тонкими скибочками. Далі в кожну рибу кладемо шматочок помідора і трохи зелені. Моркву натираємо на крупній тертці і пасеруємо разом з цибулею на рослинному маслі до золотистого кольору. Карасів обвалюємо в пшеничного борошні й обсмажуємо на розпеченій сковороді до рум'яного стану. Потім кладемо зверху риби овочеву обжарку, посипаємо зеленню і заливаємо все сметаною. Накриваємо сковороду кришкою і готуємо страву ще приблизно 5 хвилин.
Рецепт карасів тушковані в сметані
Інгредієнти: карасі - 1 кг; рослинна олія - 40 мл; борошно - 2 ст. ложки; сметана - 100 мл; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сіль, червоний перець - за смаком; зелень кропу, петрушки - за бажанням. Приготування Отже, спочатку кладемо карасів в каструлю з підсоленою холодною водою і залишаємо хвилин на 30 щоб видалити запах твані. Потім розбираємо рибу, потрошимо, промиваємо, відрізаємо голови і хвости. Далі солимо їх за смаком і обвалюємо в борошні. Після цього перекладаємо карасів на розпечену сковороду і обсмажуємо з обох
сторін на рослинній олії до утворення апетитною рум'яною кірочки. Акуратно перекладаємо їх у каструлю, приправляємо сіллю, червоним перцем і заздалегідь обсмаженою цибулею. Далі підливаємо трохи води і тушкуємо протягом 15 хвилин на слабкому вогні. В самому кінці кладемо сметану, пробуємо на смак і, якщо треба, ще раз підсолюємо, продовжуючи тушкувати ще хвилин 5. Готову рибу перекладаємо на блюдо, посипаємо дрібно порізаною зеленню кропу і подаємо карасів, тушковані в сметані на стіл.
Крім карасів у сметані можна запікати карпа , або більш благородну рибу - форель . Приємного вам апетиту!