Минь представляє з себе прісноводну рибу сімейства тріскових, цінну за відсутність дрібних кісток і смачне поживне м'ясо. Крім того, цінується печінка миня, рецептів приготування якої існує не один десяток. Найпопулярніша страва, яку готують з миня, звичайно, вуха.
Юшка з миня
У кожного рибалки свій власний рецепт юшки з миня, обов'язково з якимось секретом. Але якщо до риболовлі ви маєте досить опосередковане відношення, а до вас якимось дивом потрапив минь, і наш рецепт згодиться.
Інгредієнти: минь - 1 шт.; морква - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; кориця, гвоздика, сіль - за смаком; мадера - 1/2 склянки. Приготування Очищаємо і потрошимо рибу, відрізаємо голову і ріжемо на шматки шириною 4 див. В каструлю кладемо порізану на шматочки морква, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Беремо дві цибулини і шпигуємо їх корицею і гвоздикою, теж кладемо в майбутню вуха. Після закипання солимо і закладаємо рибу. Коли минь звариться, вливаємо в бульйон мадеру. Подаємо з мадерою, прикрасивши зеленню.
Котлети з миня - рецепт
М'ясо миня як не можна краще підходить для приготування рибних котлет: воно жирне, соковите і без дрібних кісточок.
Інгредієнти: філе миня - 1 кг; хліб білий - 200 р; вершки - 400 мл; цибуля - 1 шт.; сіль, чорний перець - за смаком; яйце - 1 шт.; рослинна олія; пшеничне борошно або панірувальні сухарі. Приготування Хліб розмочуємо в вершках. Лук очищаємо і дрібно нарізаємо. Філе риби подрібнюємо у блендері або пропускаємо через м'ясорубку. Яйце збиваємо з сіллю і перцем. Додаємо до подрібненої рибі цибулю, розмочений хліб і збите зі спеціями яйце. Ретельно змішуємо всі компоненти за допомогою блендера. Розігріваємо на сковороді рослинне масло, формуємо котлети, обвалюємо їх у борошні або сухарях і смажимо з обох боків до рум'яної скоринки. Готові котлети викладаємо на паперові серветки, щоб видалити зайвий жир. Гарнируем котлети картопляним пюре, рисом або свіжими овочами.
Рецепт приготування пирога з миня
Цей рецепт пирога з миня на швидку руку з замороженого листкового тіста, нагадує рибну кулеб'яку . Якщо ви не любите магазинне тісто, то можете приготувати дріжджове тісто за власним рецептом.
Інгредієнти: листкове дріжджове тісто - 1 упаковка; рис саго - 15 склянки; цибуля - 1 шт.; яйце - 1 шт.; вершкове масло - 50 г; філе миня - 800 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Крупу відварюємо, цибулю дрібно шаткуємо, філе миня ріжемо. З'єднуємо всі разом, додаємо вершкове масло. Тісто розгортаємо і ставимо у форму, викладаємо в неї начинку, закриваємо зверху тістом і залишаємо підніматися 15 - 20 хвилин. Змащуємо поверхню пирога яйцем і ставимо в духовку. Випікаємо при температурі 200 градусів протягом півгодини.