Хек в томаті - всім знайоме з дитинства страва, поживна і, що важливо, низькокалорійне. Готується він швидко, не вимагає значних трудовитрат. Приготувати хека можна, як загасивши в томаті, так і просто залити маринадом і дати настоятися.
Риба хек в томатному соусі
Інгредієнти: хек - 1 кг; яйця - 2 шт.; борошно; рослинна олія; паста томатна - 2 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 2-3 шт.; морква - 1 шт.; маргарин - 30 р. Приготування Рибу миємо й чистимо, обрізаючи плавники, ріжемо порційними шматками і трохи додаємо сіль. Розігріваємо сковороду, шматочки риби обвалюємо в яйці і в борошні, обсмажуємо з двох сторін. Викладаємо обсмажену рибу в сотейник. Ріжемо цибулю кубиками, моркву соломкою (моркву можна потерти на крупній тертці). Обсмажуємо цибулю на рослинній олії до прозорого стану, додаємо моркву, перемішуємо і накриваємо кришкою хвилини на 3. Готуємо соус до риби : беремо півчашки води, розмішуємо в ній томатну пасту, трохи солимо і додаємо 2 ч. ложки цукру, вливаємо томатну пасту в сковороду. Добре все перемішуємо, додаємо маргарин і тушкуємо під кришкою 5 хвилин. Потім заливаємо рибу в сотейнику соусом і ставимо хек в розігріту духовку на 7 хвилин.
Гарнируем рибу в томаті картоплею-пюре, або відвареним рисом.
Хек тушкована у томаті з квасолею
Цей рецепт приготування хека в томаті дещо відрізняється від традиційного варіанту, оскільки серед інгредієнтів зустрічається зелена стручкова квасоля.
Інгредієнти: хек - 1 кг; томатний сік - 200г; квасоля стручкова - 200-300 р; цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; гвоздика - за смаком; олія оливкова - 10 р. Приготування Рибу миємо, чистимо, ріжемо шматками, солимо і перчимо. Розігріваємо оливкову олію на сковороді, викладаємо рибу, обсмажуємо на маленькому вогні. Поки вона смажиться, ріжемо цибулю дрібними кубиками, додаємо до хеку. Смажимо таким чином цибулю і рибу приблизно 15 хвилин до напівготовності хека, потім заливаємо рибу томатним соком, накриваємо кришкою, додаємо квасоля і трохи гвоздики і тушкуємо ще 7 хвилин, поки не буде готова квасоля.
Хек заливний в томаті
Інгредієнти: філе хека - 1 кг; томати у власне соку - 1 банка; борошно - 3 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; цибуля - 1 головка; зелень - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування Рибу миємо й чистимо, ріжемо на шматки, обвалюємо в підсоленій борошні й обсмажуємо на сковороді, викладаємо в глибоку ємність. Ріпчасту цибулю дрібно ріжемо кубиками і обсмажуємо на рослинній олії, потім додаємо очищені від шкірки консервовані помідори, сік з банки і тушкуємо 5-7 хвилин, солимо, перчимо за смаком. Заливаємо цим соусом рибу і залишаємо на 2-3 години. Потім присипаємо зеленню і подаємо до столу.