Креветки - один з найбільш відомих делікатесних морепродуктів, використовуваний в кулінарних традиціях різних народів. Цей морепродукт містить безліч корисних речовин, вітамінів і мікроелементів.
Як правильно готувати королівські креветки?
Слід розуміти, що королівські (тобто великі) креветки зазвичай продаються або в свіжому або замороженому вигляді. Свіжі креветки можна відварити в киплячій воді протягом 8-10 хвилин, не більше (інакше буде несмачно і неприємно пережовувати).
Як готувати королівські креветки заморожені?
Заморожені креветки можуть продаватися вже відвареними, тобто, готовими до вживання, про що повідомляє їх рожевий колір (сирі креветки мають сірий колір).
Приготування Креветки треба розморозити в холодній воді і відкинути на друшляк хвилин на 5. Коли вода стече, довариваем креветки протягом 3-5 хвилин (колір стає більш інтенсивним і глибоким, майже червоним), очищаємо і далі можна складати з ними будь-які складні складові страви.
Згідно європейських та середземноморських традицій, перед складанням салатів та інших страв очищені і відварені креветки непогано замаринувати хвилин на 20-30 в соусі з оливкової олії і бальзамічного виноградного оцту (2:1) з додаванням часнику, червоного гострого перцю і ароматних трав (розмарин, базилік, чебрець, орегано, петрушка). З таким попередніми маринуванням креветки придбають вишуканий смак і аромат. Готові страви з креветками подаємо зі світлими винами.
Королівські креветки можна не тільки варити, але і смажити, так часто готують в різних далекосхідних традиціях.
Як готувати королівські креветки на сковороді?
Якщо креветки заморожені (підварені або сирі), то розморозимо їх в холодній воді (якщо свіжі - промиємо) і відкинемо на друшляк на серветку, щоб максимально видалити залишки води.
Приготування Розігріваємо на сковороді (краще не в воке, а з плоским дном) кунжутне масло і обсмажуємо креветки (просто в панцирі) разом з гострим, а можна - і солодким перцем, часником, лимонним сорго та іншими пахучими травами в далекосхідній стилістиці. Поливаємо соком лимона або лайма. Приправляємо соєвим соусом. Подаємо, звичайно ж, з рисом і рисовим вином.