Стейк з сьомги - одне з найбільш традиційних рибних страв. Сьомга - досить жирна риба з ніжним смаком, від того готувати її можна просто, не побоюючись пересушити, а приправляти широким спектром трав і спецій. У цій статті ми розглянемо різні способи приготування цієї популярної риби і поділимося з вами смачними рецептами.
Рецепт стейки з сьомги на сковороді
Найшвидший і простий спосіб приготування сьомги - обсмажування її на сковороді. Головне в цьому випадку - це вдало підібрати приправи.
Інгредієнти: стейки сьомги (половинки) - 5 шт. (по 150 г); оливкова олія - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; гірчиця - 3 ст. ложки; мед - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед приготуванням стейки необхідно потримати при кімнатній температурі близько 10 хвилин.
На сковороді розігріваємо 2 столові ложки оливкової олії, рибу посипаємо сіллю і перцем. Кладемо половину стейка шкіркою вниз і тримаємо на середньо-сильному вогні близько 4 хвилин. Перевертаємо рибу і продовжуємо приготування ще 3 хвилини. Знімаємо стейки з вогню.
У невеликій мисці змішуємо гірчицю, олію і мед, солимо і перчимо соус за смаком. Подаємо сьомгу з приготовленим соусом, прикрасивши зеленню фенхеля.
Стейк сьомги запечений в духовці
Інгредієнти: часник - 2 зубчики; оливкова олія - 6 ст. ложок; сушений базилік - 1 ч. ложка; лимонний сік - 1 ст. ложка; петрушка (рубана) - 1 ч. ложка; філе сьомги - 2 шт. (по 150-200 г); сіль, перець - за смаком. Приготування У глибокій мисці готуємо маринад з подрібненого часнику, оливкової олії, сушеного базиліка, лимонного соку і петрушки, не забуваємо також про сіль і перець. Філе сьомги обсушуємо паперовими рушниками і занурюємо в маринад на 1 годину.
Викладаємо рибу на лист фольги, поливаємо маринадом і загортаємо. Стейк з сьомги в фользі буде готуватися 30 хвилин при 190 градусах.
Стейк з сьомги в мультиварці на пару
Інгредієнти: стейки сьомги - 2 шт.; сіль - 1 ч. ложка; оливкова олія - 1 ст. ложка; кріп (рубаний) - 1 ст. ложка; перець - за смаком; лимонний сік - 1 ст. ложка. Приготування Перед тим, як готувати стейк з сьомги, сіль і зелень фенхеля поміщаємо в кавомолку і подрібнюємо до однорідності. Змішуємо ароматну сіль з перцем і натираємо цим наші стейки, попередньо обмазані оливковою олією.
У каструлю ставимо контейнер для варіння на пару і наливаємо 4 склянки води. Викладаємо сьомгу в контейнер. Приготування стейка з сьомги займе близько 30-40 хвилин, в залежності від розмірів порцій. Готову рибу поливаємо лимонним соком і подаємо до столу.
Стейк з сьомги на мангалі або грилі
Інгредієнти: паста місо - 1/4 ст.; вино мірін - 1/4 ст.; рисовий оцет - 2 ст. ложки; соєвий соус - 3 ст. ложки; тертий імбир - 1/2 ст. ложки; зелена цибуля - 3-4 пера; кунжутне масло - 2 ст. ложки; філе сьомги (половинки) - 4 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Пасту місо, мірін, оцет, соєвий соус, зелена цибуля, імбир і кунжутне масло змішуємо в невеликій мисці до однорідності. Шматочки сьомги, попередньо протерті від зайвої вологи, поміщаємо на деко і заливаємо отриманим маринадом, залишаємо на 30-40 хвилин в холодильнику.
Гриль, або мангал розпалюємо і добре нагріваємо. Дістаємо рибу з маринаду і посипаємо сіллю і перцем. Поміщаємо сьомгу на гриль шкірою вниз. Скільки смажити стейк з сьомги залежить від ваших смакових уподобань, проте в середньому це десь 3-4 хвилини з кожного боку для прожарювання medium.
Перед подачею сьомгу слід полити лимонним соком. Гарнірувати рибу можна легким овочевим салатом, картопляним пюре , або рисом.