Лосось - це цінна, корисна і надзвичайно смачна риба. Її готують на грилі, запікають в духовці, на пару, смажать на сковороді, використовують в якості начинки для пирогів.
Жирні кислоти, що містяться в м'ясі лосося, допомагають виводити з організму шкідливий холестерин, тим самим попереджають виникнення серцевих захворювань. Таких жирних кислот в лососеві близько 15%, що набагато менше, ніж в складі м'ясних продуктів. Тому рибу необхідно включати в раціон харчування не менше двох разів на тиждень. Адже не дарма японці, вживають в основному рибні та інші морські продукти, що вважаються найбільш стрункими і довгоживучими людьми на землі.
Пропонуємо вам скористатися нашими способами приготування лосося. Стейк з лосося, рецепт якого опублікований нижче, взято з японської кухні.
Стейк з лосося на сковороді
Інгредієнти: лососеві стейки - 4 шт.; апельсин - 1 шт.; апельсиновий сік - 6 столових ложок; соєвий соус - 3 столові ложки; мед - 1 столова ложка; рослинне масло - 2 чайні ложки; кунжутне масло - 1 чайна ложка; тертий імбир - половина чайної ложки; нарізана зелень; червоний солодкий перець - 1 шт.; сіль за смаком. Приготування Зараз розповімо, як посмажити стейк лосося. Для маринаду в окремій емальованому або глиняному посуді змішуємо апельсиновий сік, соєвий соус, імбир, сіль, мед, рослинне і кунжутне масло. Підсмажуємо стейки на сковороді з одного боку. Обмазуємо рибу маринадом і підсмажуємо з другої сторони.
У салатницю нарізаємо зелень і часточки апельсина. Маринад ставимо на вогонь і даємо закипіти. У киплячий маринад кидаємо дрібно нарізаний червоний солодкий перець і знімаємо з вогню. Поливаємо цією сумішшю зелень і апельсини.
На блюдо викладаємо зелень з апельсинами, а зверху перекладаємо стейки з лосося.
Ще один рецепт, як приготувати стейк з лосося, але вже на грилі.
Лосось в маринаді, запечений під грилем Інгредієнти: стейки лосося - 6 шт.; цибуля - 1 шт.; лимон - 1 шт.; оливкова олія - половина склянки; коньяк - 2 столові ложки; чорний перець горошком - близько десятка; зелень кропу, петрушки, базиліка; сіль. Приготування Для приготування маринаду змішуємо сік і цедру лимона з дрібно нарубаної зеленню і цибулею. Додаємо потовчений в ступці чорний перець, коньяк і оливкове масло. Стейки солимо і замочуємо в маринаді на 20 хвилин. Смажимо рибу на включеному, на повну потужність грилю близько 4-5 хвилин з однієї й іншої сторони.
Стейк з лосося в мультиварці
Інгредієнти: стейки лосося - 2 шт.; рослинна олія; скибочки імбирного кореня (близько 5 см) - 8 шт.; рис басматі - 150 г; кунжутне масло - 1 чайна ложка; спаржа - 250 г; обсмажені насіння кунжуту - 1 столова ложка; соєвий соус - 3 столові ложки; мед - 1 столова ложка; сухий херес - 3 столові ложки; часник - 1 зубок. Приготування Змішуємо соєвий соус, мед, херес і видавлений через землянку часник. Все перемішуємо. У підготовлений маринад покласти стейки лосося на 1 годину.
На розігрітій сковорідці підсмажуємо смужки імбиру , поки не стануть
хрусткими. Там же трохи підсмажуємо стейки з двох сторін. На лист фольги викладаємо шматки риби, поливаємо маринадом і щільно загортаємо. Доводимо до готовності в мультиварці на режимі «пароварка» протягом 10 хвилин. Стейк з лосося у фользі готовий!
Окремо відварюємо спаржу і поливаємо її сумішшю рослинного і кунжутної олії. Варимо рис і з'єднуємо його з кунжутом. Кип'ятимо залишився після риби маринад.
Викладаємо на блюдо спаржу , зверху на неї стейк з лосося і прикрашаємо підсмаженими шматочками імбиру. На стіл подаємо з рисом в якості гарніру. Всі поливаємо соусом з маринаду.