Вернуться назад Распечатать

Кальмари у вині

Кальмари у вині
Кальмари, приготовані у вині, досить просте, але приголомшливо смачне блюдо, яке прийшло до нас з Середземноморської кухні. Готуються кальмари дуже швидко, буквально 10 - 15 хвилин, не більше, а виходять дуже ніжними і соковитими. Часник, вино і сухі ароматні трави надають страві приголомшливо оригінальний аромат і чудовий смак, а додавання свіжого помідорчика зробить блюдо дуже привабливим і апетитним. Кальмарів у вині можна подавати не тільки в гарячій, але і в холодному вигляді. Вони можуть бути основною стравою, а можуть виступати в закусочній ролі. Давайте розглянемо з вами деякі рецепти приготування цього делікатесного страви.

Рецепт кальмарів, тушкованих у вині


Інгредієнти:

  • кальмари - 500 г;

  • біле сухе вино - 200 мл;

  • оливкова олія - 3 ст. ложки;

  • помідор - 1 шт.;

  • часник - 5 зубчиків;

  • цибулина - 1 шт.;

  • спеції - за смаком;

  • свіжа зелень - за бажанням;

  • лимон для прикраси;

  • сік лимонний - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Зараз розповімо, як приготувати кальмари у вині. Тушки кальмарів очищаємо, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо кільцями. На сковороді розігріваємо оливкову олію, викладаємо очищену і порізану кільцями цибулю, подрібнений часник, а потім і порізані кальмари. Вливаємо біле вино, приправляємо сіллю і спеціями, тушкуємо близько 5-7 хвилин на слабенькому вогні. Помідори дрібно шаткуємо, попередньо обшпаривши їх окропом і знявши з них шкірку. Додаємо томати до кальмарам і готуємо ще 3 хвилинки. Перед подачею на стіл збризкуємо все лимонним соком, посипаємо дрібно посіченою зеленню і прикрашаємо кружечком лимона.

    Кальмари в томатному соусі та вини


    Інгредієнти:

  • кальмари - 1 кг;

  • томатний соус - 4 ст.;

  • червоне напівсухе вино - 250 мл;

  • лимонний сік - 2 ст. ложки;

  • оливкова олія - 1 ст. ложка;

  • часник - 2 зубчики;

  • сухий базилік - 1 ч. ложка;

  • тертий сир «Пармезан» - 05 ст.


  • Приготування
    Відокремлюємо щупальця від тіла кальмара і нарізаємо невеликими кільцями. У каструлі змішуємо томатну пасту, вливаємо червоне вино, лимонний сік, оливкову олію, кладемо подрібнений часник, базилік, чорний і червоний перець, тертий сир. Тушкуємо все на повільному вогні хвилин 30 щоб алкоголь повністю випарувався, і всі аромати перемішалися між собою. Після цього додаємо в приготований соус шматочки кальмара. Продовжуємо тушкувати ще 20 - 30 хвилин, періодично помішуючи. Кальмар буде готовий, коли він стане непрозорим і набубнявіє.

    Кальмари, тушковані у вині з овочами


    Інгредієнти:

  • кальмари - 1 кг;

  • помідори - 2 шт.;

  • часник - 2 зубчики;

  • зелень петрушки - 1 пучок;

  • лимон - 1 шт.;

  • маслини - 10 шт.;

  • біле сухе вино - 05 ст.;

  • сіль, чорний мелений перець - за смаком;

  • оливкова олія - для смаження.


  • Приготування
    Помідори ошпарюємо гарненько гарячою водою, знімаємо шкірку і шаткуємо дрібними кубиками. Потім викладаємо їх на сковороду, наливаємо оливкова масло, і тушкуємо протягом 5 хвилин. Зелень петрушки обполіскуємо, стряхиваем, дрібно рубаємо часник чистимо і
    Кальмари у вині
    видавлюємо через прес. Тушки кальмарів обробляємо, натираємо сіллю і залишаємо маринуватися. Після чого нарізаємо невеликими кільцями й обсмажуємо протягом 3 хвилин на оливковій олії.
    Далі вливаємо вино і готуємо все на сильному вогні ще близько 1 хвилини, щоб алкоголь встиг випаруватися. Потім додаємо підготовлені томати, видавлений часник, дрібно нарізану зелень петрушки, кладемо за смаком перець і сіль. В самому кінці вливаємо сік лимона і готуємо приблизно 3 хвилини, після чого вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися близько півгодини. Після закінчення часу перекладаємо кальмарів у вині на блюдо, прикрашаємо оливками без кісточок і скибочками лимона.
    Сподобалися наші рецепти, тоді рекомендуємо вивчити поради по приготуванню кальмарів в сметані або маринованих кальмарів .