Кальмари, приготовані у вині, досить просте, але приголомшливо смачне блюдо, яке прийшло до нас з Середземноморської кухні. Готуються кальмари дуже швидко, буквально 10 - 15 хвилин, не більше, а виходять дуже ніжними і соковитими. Часник, вино і сухі ароматні трави надають страві приголомшливо оригінальний аромат і чудовий смак, а додавання свіжого помідорчика зробить блюдо дуже привабливим і апетитним. Кальмарів у вині можна подавати не тільки в гарячій, але і в холодному вигляді. Вони можуть бути основною стравою, а можуть виступати в закусочній ролі. Давайте розглянемо з вами деякі рецепти приготування цього делікатесного страви.
Рецепт кальмарів, тушкованих у вині
Інгредієнти: кальмари - 500 г; біле сухе вино - 200 мл; оливкова олія - 3 ст. ложки; помідор - 1 шт.; часник - 5 зубчиків; цибулина - 1 шт.; спеції - за смаком; свіжа зелень - за бажанням; лимон для прикраси; сік лимонний - 1 ст. ложка. Приготування Зараз розповімо, як приготувати кальмари у вині. Тушки кальмарів очищаємо, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо кільцями. На сковороді розігріваємо оливкову олію, викладаємо очищену і порізану кільцями цибулю, подрібнений часник, а потім і порізані кальмари. Вливаємо біле вино, приправляємо сіллю і спеціями, тушкуємо близько 5-7 хвилин на слабенькому вогні. Помідори дрібно шаткуємо, попередньо обшпаривши їх окропом і знявши з них шкірку. Додаємо томати до кальмарам і готуємо ще 3 хвилинки. Перед подачею на стіл збризкуємо все лимонним соком, посипаємо дрібно посіченою зеленню і прикрашаємо кружечком лимона.
Кальмари в томатному соусі та вини
Інгредієнти: кальмари - 1 кг; томатний соус - 4 ст.; червоне напівсухе вино - 250 мл; лимонний сік - 2 ст. ложки; оливкова олія - 1 ст. ложка; часник - 2 зубчики; сухий базилік - 1 ч. ложка; тертий сир «Пармезан» - 05 ст. Приготування Відокремлюємо щупальця від тіла кальмара і нарізаємо невеликими кільцями. У каструлі змішуємо томатну пасту, вливаємо червоне вино, лимонний сік, оливкову олію, кладемо подрібнений часник, базилік, чорний і червоний перець, тертий сир. Тушкуємо все на повільному вогні хвилин 30 щоб алкоголь повністю випарувався, і всі аромати перемішалися між собою. Після цього додаємо в приготований соус шматочки кальмара. Продовжуємо тушкувати ще 20 - 30 хвилин, періодично помішуючи. Кальмар буде готовий, коли він стане непрозорим і набубнявіє.
Кальмари, тушковані у вині з овочами
Інгредієнти: кальмари - 1 кг; помідори - 2 шт.; часник - 2 зубчики; зелень петрушки - 1 пучок; лимон - 1 шт.; маслини - 10 шт.; біле сухе вино - 05 ст.; сіль, чорний мелений перець - за смаком; оливкова олія - для смаження. Приготування Помідори ошпарюємо гарненько гарячою водою, знімаємо шкірку і шаткуємо дрібними кубиками. Потім викладаємо їх на сковороду, наливаємо оливкова масло, і тушкуємо протягом 5 хвилин. Зелень петрушки обполіскуємо, стряхиваем, дрібно рубаємо часник чистимо і
видавлюємо через прес. Тушки кальмарів обробляємо, натираємо сіллю і залишаємо маринуватися. Після чого нарізаємо невеликими кільцями й обсмажуємо протягом 3 хвилин на оливковій олії.
Далі вливаємо вино і готуємо все на сильному вогні ще близько 1 хвилини, щоб алкоголь встиг випаруватися. Потім додаємо підготовлені томати, видавлений часник, дрібно нарізану зелень петрушки, кладемо за смаком перець і сіль. В самому кінці вливаємо сік лимона і готуємо приблизно 3 хвилини, після чого вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися близько півгодини. Після закінчення часу перекладаємо кальмарів у вині на блюдо, прикрашаємо оливками без кісточок і скибочками лимона.
Сподобалися наші рецепти, тоді рекомендуємо вивчити поради по приготуванню кальмарів в сметані або маринованих кальмарів .