Смажений пеленгас просте у приготуванні блюдо, з яким з легкістю впорається навіть недосвідчена господиня. Риба виходить приголомшливо смачної і неймовірно апетитною. Її можна подати з картоплею і будь-яким овочевим салатом. Давайте розглянемо з вами оригінальні рецепти приготування смаженого пеленгаса.
Смажений пеленгас в соєвому соусі
Інгредієнти: молоко - 500 мл; пеленгас філе - 15 кг; соус соєвий - 50 мл; сік лимона - 3 ст. ложки; масло рослинне - 0 5 ст.; сіль, мелений чорний перець; лимон для прикраси; борошно для панірування. Приготування Філе пеленгаса моєму, витираємо рушником, обробляємо, нарізаємо на шматочки і натираємо сіллю і меленим перцем з усіх боків. Далі шматочки рибки укладаємо в каструлю, злегка скроплюємо лимонним соком, соєвим соусом і заливаємо молоком, залишаючи маринуватися на 20 хвилин. Після цього просочені шматочки обвалюємо в борошні, кладемо в розігріту олію і обсмажуємо до золотавої скоринки з двох сторін. Перед подачею прикрашаємо блюдо лимонними часточками і подаємо на стіл.
Смажений пеленгас в томаті
Інгредієнти: пеленгас - 3 шт.; цибулина - 2 шт.; рослинна олія; борошно пшеничне - 200 г; сіль, перець - за смаком. Для заправки:
томатна паста - 100 мл; кип'ячена вода - 2 ст.; мелений чорний перець - за смаком. Приготування Рибу очищаємо від лушпиння, видаляємо нутрощі і нарізаємо на невеликі стейки. Шматочки риби гарненько натираємо сіллю і залишаємо засаливаться на 10 хвилин. Тим часом подрібнюємо і пасеруємо до золотистого кольору цибулю. Далі шматочки риби промиваємо під проточною водою від солі і обвалюємо в борошні. Викладаємо рибу на сковороду і обсмажуємо скибочки пеленгаса на середньому вогні до золотистої скоринки з двох сторін орієнтовно за 5 хвилин.
Цим часом поки розводимо в двох склянках холодної води томатну пасту. Змішуємо її з цибулі, обсмаженням, посипаємо меленим чорним перцем і перемішуємо. Викладаємо смажену рибу в чавунець, заливаємо приготовленої заправкою, закриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 15-20 хвилин.
Смажений пеленгас в клярі
Інгредієнти: пеленгас - 1 кг; борошно - 150 г; сіль, чорний мелений перець - за смаком; рослинне масло. Для кляру:
яйце - 1 шт.; молоко - 40 мл; соус соєвий - 15 ст. ложки. Приготування Спочатку робимо кляр . Яйце гарненько збиваємо міксером або віночком. Додаємо соєвий соус і виливаємо молоко. Солимо, перчимо масу і розмішуємо. Пеленгас розрізаємо на шматочки, потім кожен в яєчну суміш і занурюємо в борошні. Смажимо рибку з обох сторін на розігрітій олії в сковороді до утворення золотистої скоринки.
Смажений пеленгас в сметані
Інгредієнти: сметана або майонез - 100 мл; пеленгас - 500 г; сік лимона - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; борошно - 100 г; рослинне масло. Приготування Отже, беремо рибу, очищаємо його від лушпиння, вспариваем черевце, акуратно відрізаємо голову і видаляємо всі нутрощі. Потім гарненько промиваємо внутрішні стінки. Далі наливаємо в миску сметану, додаємо за смаком чорний перець та сіль. Видавлюємо сік
свіжого лимона і перекладаємо нашу рибку в сметану. Ставимо її в холодне місце приблизно на 2-3 години. Після закінчення цього часу, пеленгас гарненько промаринується і буде повністю готовий до того, щоб перейти до процесу обсмажування.
Отже, в глибоку емальовану тарілку насипаємо борошно. І одночасно з цим ставимо на вогонь сковорідку з рослинним маслом. Дістаємо рибу з кляру , гарненько паніруємо її в борошні й обсмажуємо на слабенькому вогні з двох сторін. Готовий пеленгас розрізаємо на стейки і подаємо з улюбленим гарніром на стіл.