Риби з сімейства скумбриевие (інша назва макрель), поряд з сельдяними і лососевими - одні з найбільш корисних для харчування. В них містяться важливі для організму людини речовини, яких немає в інших продуктах.
Пропонуємо готувати і є скумбрію з овочами - так буде смачно і корисно.
Розповімо, як приготувати скумбрію з овочами.
Відомо безліч рецептів приготування скумбрії, найбільш здорові з них - відварювання, ферментування (тобто, маринування), а також запікання і гасіння.
Скумбрія, тушкована з овочами
Інгредієнти: скумбрія - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; картопля - 2-3 шт. (середнього розміру); морква - 1 шт.; часник - 1-2 зубчики; мелені спеції (перець духмяний або чорний, гвоздика, лавровий лист); зелень свіжа (петрушка, кінза); олія рослинна. Приготування Скумбрію розбираємо на стейки або филируем і нарізаємо шматочками. Очищений цибулю шаткуємо чверть кільцями і пасеруємо в глибокій сковороді на олії. Додаємо дрібно порізану моркву і картоплю (скибочками). Тушкуємо, прикривши кришкою, періодично помішуючи з додаванням води і спецій практично до повної готовності картоплі. Додаємо в сковороду рибу - просто викладаємо шматочки зверху, накриваємо кришкою і тушкуємо, вже не перемішуючи. Стейки готуються протягом 8-12 хвилин, шматочки - хвилин 5-8. Можна залити вершками або сметаною. Приправляємо рубаним часником і оформляємо зеленню. Дуже смачно і ситно.
А ще краще приготувати скумбрію з овочами, запечену в духовці - такий рецепт можна вважати ще більш дієтичним, ніж попередній.
Запечена скумбрія з овочами в духовці
Інгредієнти: скумбрія - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; перець солодкий - 1-2 шт.; брокколі - близько 200-300 р; спеції; зелень свіжа різна; олія рослинна; лимон. Приготування Видаляємо голову, тельбухи, ретельно промиваємо рибку і обсушуємо серветкою. У черевце покласти трохи зелені і пару часточок лимона. Викладаємо не занадто дрібно нарізані овочі і рибку в глибоку, змащену маслом форму. Можна полити вершками або сметаною (тільки не майонезом, ну або, в крайньому випадку, соусом домашнього приготування).
Закриваємо форму кришкою (якщо ні кришки, запаковуємо форму фольгою) і поміщаємо в духовку на 20 хвилин. Запікаємо при середній температурі. Відкриваємо кришку (або знімаємо фольгу) і даємо підрум'янитися ще протягом 5-10 хвилин. Перед подачею кропимо лимоном. До скумбрії, запеченого з овочами, можна подати легке несульфитированное світле столове вино, чарку ягідної гіркої настоянки або світле пиво. Скумбрія, запечена у фользі готова!
Шукайте ще цікаві рецепти приготування цієї риби, тоді радимо зробити скумбрію на грилі - відмінне блюдо для пікніка.