Скумбрія - дуже корисна і смачна риба, і для того, щоб зберегти все в ній містяться корисні речовини, потрібно готувати її здоровими способами, до таких відносяться маринування (ферментування), відварювання і запікання. Чомусь здається, що відварна скумбрія - це якось не цікаво (ви коли-небудь їли таке?).
Можна приготувати злегка солону скумбрію з лимоном. Для цього треба скумбрію обробити на філе, нарізати шматочками, злегка присолити, а потім залити шматочки лимонним соком і залишити маринуватися хоча б хвилин на 20. Або в далекосхідному стилі: залити сумішшю соєвого соусу з лимонним соком. Буде смачно. У будь-якому випадку, для маринування буде корисніше використовувати кислі фруктові соки натуральні оцти. Але при маринуванні ми використовуємо ще й кухонну сіль (або соєвий соус, в якому солі більш ніж достатньо).
А ось при запіканні можна обійтися взагалі без солі і соєвого соусу, які в надлишкових кількостях зовсім не корисні для організму людини.
Зовсім не складно смачно приготувати скумбрію з лимоном, запечену в духовці в рукаві, а ще краще - у фользі.
З приводу рукава. Кухарські рукави зроблені з целофану, який є речовиною органічного походження. А значить, при нагріванні целофан може (а швидше за все, так і є) виділяти в таку, що готується їжу і якщо умовно безпечні, то вже точно непотрібні організму речовини. Тому фольга краще.
При купівлі скумбрії вибираємо тільки свіжу або свіжоморожену рибу без ушкоджень шкіри і тушки, з ясними очима.
Скумбрія, запечена з лимоном
Інгредієнти: скумбрія - 2 шт.; лимон - 1 шт.; мелені спеції (перець чорний мелений, гвоздика); трохи масла або жиру; ароматна зелень різна свіжа (петрушка, базилік, кінза та ін). Приготування Акуратно видаляємо у скумбрії зябра, можна разом з головою. Потрошимо рибку і ретельно, але обережно промиваємо холодною водою.
Обсушуємо серветкою. Лимон розрізаємо на шматочки. У черевце кожної рибки закладаємо гілочки зелені і кілька часточок лимона. Можна, звичайно, додати півкільця цибулі і трохи свіжого гострого червоного перцю - так теж вийде смачно. Змащуємо шматок фольги жиром, викладаємо рибку і запаковуємо так, щоб сік, що виділяється при запіканні, не витікав. Викладаємо пакети з рибками на деко і запікаємо в духовій шафі при температурі близько 180 градусів С протягом 20-25 хвилин. Перед подачею скроплюємо соком лимона і оформляємо зеленню. Можна подати з відварним рисом , картоплею, спаржею і білим столовим вином.