Солона, або пряна оселедець з цибулею завжди почесна гостя на святковому, або буденному столі. Але що якщо додати звичного страви оригінальності, і приготувати паштет з оселедця солоної? Така закуска миттю перейде в розряд тих страв, рецепти яких гості навперебій вимагають.
Рецепт паштету з оселедця
Інгредієнти: оселедець (філе) - 6 шт.; вершкове масло - 100 г; ріпчаста цибуля (великий) - 1 шт.; яйця - 2 шт.; чорний перець - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати паштет з оселедця, перевіряємо рибу на наявність кісток і при необхідності витягаємо їх з допомогою пінцета. Скориставшись гнучким і гострим ножем, знімаємо з рибу шкірку і ріжемо її на великі шматки. Яйця відварюємо круто.
Скориставшись блендером, або м'ясорубкою подрібнюємо рибне філе з яйцями, цибулею і вершковим маслом кімнатної температури. Готову страву за смаком приправляємо чорним перцем. Перед подачею паштет слід перекласти в контейнер і охолодити 10-12 годин.
Паштет з оселедця з морквою
Інгредієнти: оселедець (велика) - 1 шт.; плавлений сир - 2 упаковки по 100 г; вершкове масло - 100 г; морква - 1 шт. Приготування Оселедець очистити від нутрощів і промиваємо. Зрізаємо з риби плавники і голову, витягаємо хребет, а з отриманого філе видаляємо залишки кісток і шкіри. Якщо в рибі є молочко, то їх теж можна використовувати в рецепті.
Моркву відварюємо і натираємо на дрібній тертці. Філе оселедця пропускаємо через м'ясорубку разом з плавленим сиром і перемішуємо отриману масу з тертою морквою і м'яким вершковим маслом. Перед подачею паштет охолоджуємо в холодильнику.
Паштет з оселедця з маслом
Інгредієнти: свіжа (не солона) оселедець - 2 шт. по 350-400 м; сіль, перець; зелена цибуля - 1 пучок; сушений чилі - за смаком; вершкове масло - 70 г; оливкова олія - 3 ст. ложки; лимонний сік - за смаком. Приготування Оселедець чистимо від нутрощів. Натираємо рибу маслом, приправляємо сіллю і перцем, а потім кладемо на деко для випікання. Запікаємо оселедець при 180 градусах до повної готовності, після чого знімаємо м'якоть з кісток і остуджуємо. Кладемо рибне філе в блендер разом з вершковим маслом, чилі і нарізаною зеленою цибулею. Збиваємо паштет до однорідності, після чого додаємо лимонний сік за смаком. Перед подачею оселедцевий паштет слід охолодити 8-10 годин.
Якщо ви хочете, щоб готовий паштет залишався свіжим як можна довше, то перекладіть його в ємність з кераміки, пластику або скла, після чого залийте розтопленим вершковим маслом і поставте в холодильник. Завдяки герметичному шару масла паштет буде захищений від шкідливої дії кисню, а отже і від псування. До речі, якщо з шаром масло укласти нарізану зелень, цедру цитрусових, або ялівцеві ягоди, то такий паштет буде ще і гарно виглядати на святковому столі.
Як зробити паштет з копченої оселедця?
Інгредієнти: крем-сир («Філадельфія» тощо) - 125 г; тертий хрін - 2 ч. ложки; лимон - 1 шт.; сіль, перець; зелена цибуля - невеликий пучок; копчена оселедець - 125 р. Приготування Крем-сир змішуємо з тертим хріном, цедрою одного лимона і соком половинки. Зелену цибулю подрібнюємо і також додаємо до сирної суміші, не забувши про дрібці солі і перцю. Рибу відокремлюємо від шкіри і кісток і розминаємо з допомогою виделки. Додаємо шматочки копченої оселедця до сирної маси і ще раз гарненько вимішуємо. Перед подачею охолодити паштет в контейнері, накривши харчовою плівкою. Подаємо паштет з скибочкою обсмаженого хліба , коржем, або невеликими домашніми йоркширскими пудингами.