Ніжна і соковита запечена рибка під розплавленої «шапочкою» з сиру. Що може бути смачніше, і одночасно, простіше? І зовсім не обов'язково купувати елітні сорти риби - підійдуть не тільки сьомга і судак, але і тричі перемороженний хек або минтай легко «реанімувати» з допомогою шматочка сиру і скибочки лимона. При бажанні можна спорудити і більш складну рибну запіканку , з додаванням помідорів та інших овочів.
Риба, запечена з сиром в духовці
Інгредієнти: філе тіляпії - 500 г; сир твердий - 50г; сметана - 2 ст. ложки; лимон - 1/4 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Розморожене філе тіляпії посипаємо з двох сторін сіллю і перцем і викладаємо у змащену маслом форму для запікання. Збризкуємо трохи лимонним соком і посипаємо цедрою. Промазуємо рибку сметаною і накриваємо «шубою» з тертого сиру. Відправляємо запікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин. А на гарнір подаємо рис, картопляне пюре або овочевий салат.
Риба з помідорами під сиром
Інгредієнти: філе минтая - 1 кг; яйця - 5 шт.; помідори - 3 шт.; сир твердий - 200 г; цибуля - 2 шт.; лимон - 1/2 шт.; борошно - 2 ст. ложок; майонез - 100 г; олія - для смаження; кріп, петрушка - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Даємо рибного філе повністю відтанути і гарненько витираємо його паперовими рушниками. Нарізаємо великими порційними шматочками, трохи солимо, скроплюємо лимонним соком і даємо постояти хвилин 10. Потім обвалюємо минтай у борошні й обсмажуємо з двох сторін на добре розігрітій сковорідці до легкої золотавості.
Підготуємо інші компоненти нашої рибної запіканки. Цибулю і помідори нарізаємо кільцями. Дрібно рубаємо зелень. Сир натираємо на крупній тертці. Яйця розбиваємо в миску, трохи разбалтиваем виделкою. Додаємо майонез, зелень. Солимо, перчимо і добре все перемішуємо.
Глибоку форму змащуємо маслом і рівномірно викладаємо на дно спочатку кружальця цибулі, потім рибу. Заливаємо все яєчною сумішшю і посипаємо тертим сиром. Зверху в художньому безладі викладаємо помідори. Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо туди нашу запіканку. Вже через 20 хвилин минтай під сирно-яєчної «шубою» з помідорами буде готовий. Ця запіканка однаково хороша як холодної, так і гарячої. Перед подачею її можна додатково прикрасити скибочками лимона і гілочками зелені.