Вернуться назад Распечатать

Маринована горбуша - рецепт

Маринована горбуша - рецепт
Горбуша - одна з найбільш поширених цінних промислових видів лососевих риб. Готувати цю чудову рибу можна різними способами, але особливо смачна горбуша малосольна і маринований. Приготування маринадів - справа цікава, тут є простір для вашої кулінарної фантазії. Головне - зрозуміти загальний принцип: в процесі маринування основний продукт змінює свій смак, аромат і частково структуру під впливом активних маринующих агентів.
Спосіб приготування маринованої горбуші в домашніх умовах нескладний. Рибу потрошимо, видаляємо зябра і очищаємо від луски, промиваємо і поміщаємо в посудину з маринадом мінімум на 1 добу, а краще на 2-е (голови все ж краще видалити). Добираємо інгредієнти маринаду, орієнтуючись на характерний рожевий колір плоті горбуші, тому обійдемося без чорного перцю - замінимо його гострим червоним перцем.
Ми не будемо використовувати лук - він повідомляє маринуемим продуктів характерний різкий і не дуже приємний відтінок смаку. Краще додати в маринад часник.

Рецепт горбуші, маринованої в натуральному оцті з лимоном і вином


Інгредієнти:

  • горбуша - рибка вагою близько 1-15 кг;

  • оцет натуральний фруктовий (наприклад, винний світлий) - 30 мл;

  • вермут білий або рожевий - 50-100 мл;

  • лимон - 1 шт.;

  • часник - 2-3 шт.;

  • перець червоний гострий;

  • насіння кмину, фенхелю, коріандру, анісу (небагато);

  • гвоздика - 2-3 суцвіття;

  • зелень свіжа різна (петрушка, базилік, кріп, кінза, розмарин);

  • ягоди ялівцю і барбарису;

  • чай зелений крупнолистовий - 1 ч. ложка;

  • цукор - 1-2 ч. ложки;

  • сіль - 1-15 ст. ложки.


  • Приготування
    Маринувати найкраще в емальованому контейнері без вад або скляному посуді.
    Очищену тушку горбуші (краще без голови) ріжемо впоперек на кілька шматків. Якщо філірувати рибу і маринувати шматочки без хребта, можна зменшити кількість солі і скоротити час маринування до 1-2-х годин.
    Часник і зелень рубаємо ножем не дуже дрібно. Додаємо сухі спеції і сухий чай. Ягоди ялівцю і барбарису раздавливаем (сушені ягоди розмочуємо).
    Змішуємо оцет з вермутом і розчиняємо сіль і цукор. Лимон нарізаємо часточками, видаляємо кісточки. Всі інгредієнти змішуємо і заливаємо цим маринадом шматки горбуші в контейнері. Перемішуємо і накриваємо. Поміщаємо в холодильник (не в морозилку). В процесі маринування перемішуємо кілька разів.
    Маринована горбуша - рецепт
    Перед подачею можна полити мариновану горбушу рослинним маслом без запаху, збризнути соком лимона і оформити весточками свіжої зелені. Таким же способом можна маринувати форель. Маринована горбуша чудово підходить для складання гарячих бутербродів .
    Можна подати мариновані горбушу з цибулею в оливковій олії. Попередньо цибулю наріжемо кільцями і злегка замаринуем соком лимона і оливковим маслом на 10-20 хвилин. Цибулю краще вибрати червоний, білий салатний або цибулю-порей. До маринованої горбуші можна подати горілку, джин, вермут, світлі виноградні вина, рисове шаосінське вино, саке, мірін, фруктові вина, домашнє пиво .