Лососеві риби (сьомга, горбуша, форель та інші види) - одні з найбільш цінних промислових риб, вельми корисних для харчування людини. Існує безліч цілком здорових способів приготування лососевих, одним з яких є запікання в духовій шафі. При виборі та купівлі риби слід врахувати, що дика риба, звичайно ж, корисніше вирощених в штучних умовах, хоча і останній варіант цілком прийнятний.
Розповімо, як приготувати лосося в духовці. Вибираємо добре виглядатиме рибку з ясними очима, з нормальним свіжим рибним запахом, ніж свіже, тим краще.
Філе лосося у фользі, запечене в духовці
Інгредієнти: філе лосося (можна зі шкірою, але без луски) - близько 200-300 г на порцію; лимон; свіжі трави (кінза, петрушка, кріп, базилік та ін); спеції для риби (чорний і червоний мелений перець, аніс і інші за вашим смаком, можна і готові суміші без глутамату натрію, солі та інших некорисних добавок). Приготування Филируем очищену і випатрану рибу, тобто зрізаємо м'ясо з обох боків уздовж хребта. Філе лосося нарізаємо впоперек шматочками шириною приблизно 2-3 пальця (якщо залишилися кісточки - акуратно видаляємо). На шматок фольги викладаємо рідко, але рівномірно кілька листочків зелені.
Зверху кладемо шматок риби, присипаємо його спеціями і кладемо зверху тонкий скибочку лимона. Запаковуємо кожен шматочок в окремий пакет і викладаємо ці пакети на деко. Ставимо деко в уже розігрітий до температури близько 180 градусів по С духова шафа. Запікаємо протягом 20-30 хвилин. Якщо хочете підрум'янити рибку, потрібно перервати процес приблизно на середині, розгорнути пакет з фольги, прибрати лимонні скибочки і повернути лист з розгорнутими пакетами в духову шафу на час, що залишився.
Шматочки готового лосося, запеченого в духовці, акуратно витягуємо з пакетів фольги і викладаємо на сервірувальне блюдо або порційні тарілки. Оформляємо свіжими скибочками лимона і зеленню.
До запечене лососеві добре подати відварений рис , мариновану спаржу, картопля, овочеві та фруктові салати , білі або рожеві вина, горілку, джин, віскі, рисові алкогольні напої, темне пиво.
Лосось, цілком запечений в духовці з тушкованими овочами
Інгредієнти: лосось середнього розміру вагою до 1 кг - 1 шт.; лимон; зелень (петрушка, кріп, кінза, базилік, розмарин); спеції сухі мелені для риби (див. вище попередній рецепт); цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; перець солодкий червоний - 2 шт. різних кольорів (червоний і жовтий або зелений); картопля - 5 шт. середнього розміру; часник - 2-3 зубчики; гострий червоний перець; олія рослинна. Приготування Потрошимо рибку, видаляємо зябра, очищаємо від луски і ретельно промиваємо. Приправляємо спеціями, в черевце вкладаємо зелень і пару скибочок лимона, на бочках з кожного боку робимо по 3-4 поперечних неглибоких надрізу. Рівномірно, але рідко викладаємо гілочки зелені на фольгу, зверху викладаємо рибку і запаковуємо її у фольгу. Викладаємо пакет з лососем на деко і відправляємо в розігріту духовку на 25-30 хвилин. Запікаємо при температурі близько 180 градусів.
Тушкуємо овочі окремо в сковороді. Лук, нарізаний чверть
кільцями і моркву, нашатковану тонкою соломкою, пасеруємо в сковороді на олії. Додаємо нарізану поздовжніми скибочками картоплю, перемішуємо і тушкуємо протягом хвилин 8-10 потім додаємо подрібнений соломкою солодкий перець, подбавляем води і тушкуємо ще хвилин 8-12 хвилин, прикривши кришкою, іноді помішуючи лопаткою.
Готового запеченого лосося акуратно викладаємо на довгасте (овальне) сервірувальне блюдо, поруч сервіруємо тушковані овочі. Чи можна викласти овочі на порційні тарілки разом з шматочками запеченого лосося.