По-справжньому царський блюдо - це запечена щука. Здавна ця хижа риба була присутня на більшості свят в якості головного прикраси столу. Чому б не відродити стару традицію і не приготувати це чудове страву до майбутнього бенкету?
Рецепт щуки, запеченої в духовці цілком
Інгредієнти: щука - 1 шт. (2-25 кг); ріпчаста цибуля - 1 шт.; яйце куряче - 1 шт.; молоко - 1/2 ст.; хліб білий - 120 г;; зелень - за смаком; сіль, перець - за смаком; сметана - 1 ст. ложка. Приготування Щуку миємо і чистимо від луски, плавників риби (крім хвостового) зрізаємо за допомогою кулінарних ножиць. Очищену рибу кладемо на обробну дошку і робимо глибокі надрізи прямо під головою, намагаючись не зачепити нутрощі. Відокремлюємо голову разом з тельбухами. Тепер залишається відокремити шкіру від філе, для цього слід злегка зачепити шкіру гнучким і тонким ножем, намагаючись не пошкодити її, після чого засунути в утворену порожнину пальці і стягнути шкіру "панчохою". Ближче до хвостового плавника хребет відламує.
Відокремлюємо філе від хребта і кісток, після чого прокручуємо рибу через м'ясорубку. Риб'ячий фарш змішуємо з подрібненою зеленню, яйцем, сіллю, перцем і розмоченим у молоці хлібним м'якушем, який також слід попередньо пропустити через м'ясорубку. Начиняємо риб'ячу шкіру отриманою сумішшю і зашиваємо отвір для фарширування ниткою.
До тушки і кладемо голову, після чого змащуємо рибу сметаною і ставимо в розігріту до 220 градусів духовку випікатися до готовності.
Фаршировану щуку , запечену в духовці, прикрашаємо на свій розсуд свіжими овочами, соліннями і зеленню.
Щука, запечена з овочами у фользі
Інгредієнти: щука - 1 шт.; лимон - 1 шт.; майонез; готова суміш спецій для риби - 1 ч. ложка; вода - 500 мл; оцет - 3 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; помідори - 4-5 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Щуку миємо, чистимо і потрошимо. З підготовленої рибини зрізаємо голову і заливаємо її водою, змішаною з оцтом на 15-20 хвилин (так ми позбудемося своєрідного запаху твані). Рибину обсушуємо паперовими рушниками і рівномірно заправляємо сумішшю спецій для риби, змішаної з домашнім майонезом .
У черевну порожнину риби закладаємо кільця цибулі і моркву, а поверх кладемо скибочки лимона. Томати надрізаємо хрест-навхрест і приправляємо сіллю і перцем. Загорнути рибу і томати щільним шаром фольги і викладаємо на деко. Випікаємо щуку 20 хвилин при 200 градусах, після чого фольгу розгортаємо і продовжуємо готування ще 15 хвилин.
Як запекти щуку в рукаві по цьому рецепту? Все дуже просто, спочатку готуйте рибу та овочі в рукаві 20 хвилин, не змащуючи щуку майонезом, а просто присипавши спеціями, після чого рукав порвіте, змастіть рибу соусом і поставте випікатися ще 20 хвилин.
Щука, запечена з картоплею
Інгредієнти: щука - 1 шт. (15-2 кг); ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 500 г; сік 1/2 лимона; сіль, перець, суміш сушених трав - за смаком; рослинна олія; зелень - для прикраси. Приготування Рибу чистимо, миємо й потрошимо, після чого нарізаємо порційними шматками. Шматки щуки занурюємо в маринад з оцту і води, рецепт
якого представлений вище. Через 30-40 хвилин шматочки риби обсушуємо і приправляємо сіллю, перцем, травами і соком лимона.
Ріпчасту цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, а моркву натираємо на крупній тертці. Пасеруємо овочі до полготовности. Окремо також обсмажуємо до напівготовності картоплю до золотавого кольору.
На змащене деко для випікання викладаємо шматочки риби і покриваємо її пассеровкой і картоплею. Випікаємо рибу 30 хвилин при 200 градусах. Готову страву подаємо із зеленню.