Вернуться назад Распечатать

Як приготувати мідії?

Як приготувати мідії?
Мідії - двостулкові морські та океанічні прісноводні молюски. Багато види і підвиди мідій їстівні, це цінний промисловий морепродукт, делікатесний афродизіак, об'єкт лову та промислового розведення. По корисності мідії порівнянні з устрицями (це низькокалорійний продукт), їх плоть містить цінні харчові білки і мікроелементи (сполуки міді, цинку, заліза та деякі інші). Вуглеводи в тілі мідій практично відсутні. Завдяки всім цим властивостям мідії можна, в деякому сенсі, вважати дієтичним продуктом.
Представники багато народів (переважно проживають на узбережжях великих водойм та на островах) традиційно вживають в їжу мідії. У різних кулінарних традиціях внутрішньоконтинентальних народів мідії менш поширені, однак для цього часу проблема покупки мідій цілком вирішувана.
Розповімо, що можна приготувати з мідій, і як приготувати мідії смачно і правильно. Спершу запам'ятаємо, що навіть їстівні прісноводні мідії все ж не варто їсти сирими (можуть бути паразити). Морські види менш небезпечні, але й вони можуть бути небезпечні для здоров'я, тому, якщо ви зважилися є мідії сирими, то краще їх попередньо ферментировать, тобто замаринувати в гострому соусі на основі натурального оцту, з перцем, спеціями і часником (якщо заморожені мідії більше 3-х діб, то цей факт теж, певним чином, сприяє вирішенню проблеми).

Як приготувати мідії смачно?


Інгредієнти:

  • мідії морські;

  • оцет винний натуральний світлий - 1 частина;

  • олія оливкова - 2-3 частини;

  • сік-фреш лимона або лайма - 1 частина;

  • гострий червоний перець;

  • часник;

  • зелень.


  • Приготування
    Готуємо соус. Змішуємо оцет, сік лимона і масло. Приправляємо продавлений часником і червоним перцем. Можна трохи присолити.
    В їжу використовується тільки так звана ніжка мідії (власне, це м'яз-насос). Акуратно піднімаємо живу мідію ножем і вирізаємо ніжку. На порцію потрібно 10-20 штук в залежності від розміру. Складаємо «ніжки» миску і заливаємо соусом. Можна відламати по одній стулці, а в ту, в якої залишилося м'ясо, налити соусу. Слід зауважити, що для маринування мідій можна придумати й інші гострі соуси з хріном, васабі, гірчицею, і іншими агресивними компонентами. Подаємо мідії з зеленню і світлими винами, граппой, лимончелло, текілою, ромом, віскі, джин. Можна подати різотто або пасту з сиром, салат з морської капусти, свіжі фрукти.
    У такому вигляді мідії найбільш корисні, але так можна готувати тільки свіжі мідії. Тепер розповімо, як приготувати варені мідії в мушлях, якщо ви купили морожені.

    Як приготувати варені мідії?


    Інгредієнти:

  • мідії;

  • лавровий лист;

  • гвоздика;

  • перець горошком запашний;

  • рис;

  • бажаний вами соус;

  • зелень.


  • Приготування
    Соус готуємо заздалегідь. Ретельно промиємо рис, заллємо холодною водою і відваримо без змішувань протягом 8-16 хвилин (залежить від сорту). Воду зіллємо (можна промити окропом, якщо хочете). Рис
    Як приготувати мідії?
    повинен вийти розсипчастим.
    Мідії ретельно промиваємо в холодній воді. Невелика кількість води нагріваємо в каструлі. Додаємо лавровий лист, гвоздику і перець горошком. Можна додати інші спеції у вигляді насіння (коріандр, фенхель, кмин та ін). Проварюємо маринад при слабкому кипінні протягом 5 хвилин. Закладаємо мідії і варимо до моменту відкривання стулок, після чого оперативно виймаємо шумівкою. У кожній мідії відламує одну стулку і готуємо їх на великому блюді. Поруч викладаємо рис, краще - через спеціальне кільце або іншу форму - так буде гарніше. Поливаємо соусом рис і мідії та оформляємо зеленню. Можна, звичайно, використовувати і інші гарніри. Також добре подати салати зі свіжих овочів, свіжі фрукти, темне пиво, світлі вина або більш міцні напої.