Ставрида - морська риба, яка містить в собі зовсім мало жиру, за рахунок цього вона сухувата і не дуже підходить для смаження. Нижче наведемо рецепти приготування смачних страв з ставриди.
Рецепт маринованої ставриди
Інгредієнти: ставрида свіжоморожена - 1 кг; вода - 1 літр; велика сіль - 1 склянка; оцет 9 %-ний - 05 склянки. Приготування Свіжоморожену ставриду розморожуємо і, не чистячи, викладаємо в глибоку посуд. У воді розчиняємо сіль і заливаємо нею рибу і ставимо під гніт годин на 8. Залишаємо при кімнатній температурі. Після цього солону воду зливаємо.
Робимо новий розчин з 1 літра води і оцту і заливаємо їм рибу знову. Зливаємо її через 3 години. Рибу очищаємо від шкірки, нарізаємо її порційними шматочками, перекладаємо кільцями цибулі і заливаємо олією. Зберігати мариновану ставриду потрібно в холодильнику в скляному або емальованому посуді.
Рецепт ставриди по-японськи в духовці
Інгредієнти: ставрида - 3 шт.; масло вершкове - 40 г; лимон - четвертинка; сметана - 05 склянки; кріп - 1 пучок; апельсин - 1 шт.; сир тертий - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Ставриду поділяємо на філе, скроплюємо соком лимона, солимо і перчимо. Подрібнюємо кріп і злегка обсмажуємо його на вершковому маслі, зверху викладаємо філе ставриди, поливаємо сметаною, викладаємо скибочки апельсина, посипаємо тертим сиром і відправляємо в духовку. При температурі 170-180 градусів запікаємо 20 хвилин. Як гарнір подаємо відварений рис .
Рецепт ставриди в духовці
Інгредієнти: ставрида - 3 шт.; цибуля - 2 шт.; картопля - 7 шт.; морква - 2 шт.; сметана - 3 ст. ложки; рослинне масло - 1 ст. ложка; спеції для риби - 1 щіпка; сіль - 15 ч. ложки. Приготування Ставриду чистимо, відрізаємо голову, миємо й розрізаємо на порційні шматочки. Солимо їх, посипаємо спеціями і залишаємо маринуватися. Тим часом займаємося овочами: картоплю миємо й відварюємо до напівготовності. Потім охолоджуємо і нарізаємо кільцями товщиною 1 див Очищаємо моркву і цибулю. Моркву тремо на тертці, а цибулю ріжемо півкільцями. Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо картоплю, солимо і перчимо його.
Далі кладемо цибулю і моркву (половину від загального обсягу), рибу і посипаємо рештою цибулею з морквою. Змащуємо все це сметаною, накриваємо форму кришкою або фольгою й запікаємо півгодини в духовці, нагрітій до 180 градусів. Потім знімаємо кришку і даємо нашій страві підрум'янитися ще 10 хвилин. А після цього вже можна подавати до столу.
Рецепт чорноморської ставриди в томатному маринаді
Інгредієнти: ставрида - 1 кг; сіль - 1 ст. ложка; лавровий лист - 2 шт.; перець горошком - 5 шт.; оцет - 1 ч. ложка. Для маринаду:
морква - 2 шт.; цибуля - 2 шт.; корінь петрушки - 1 шт.; корінь селери - 1 скибочка; масло рослинне - 2 ст. ложки; лавровий лист - 2 шт.; томатне пюре - 05 склянки; перець горошком - 4 шт.; рибний бульйон - 1 склянка; оцет - 20 мл; сіль, цукор - за смаком. Приготування Ставриду чистимо, видаляємо зябра і нутрощі, а голову і луску залишаємо. Цілу рибу опускаємо в киплячу воду, а потім додаємо
спеції і оцет. Варимо близько 20 хвилин. Готову рибу з бульйону виймаємо, видаляємо голову, плавники, шкіру і кістки. Шматочки філе викладаємо в глибоке блюдо.
Очищені і промиті овочі нарізаємо соломкою. Розігріваємо олію, викладаємо овочі і прогріваємо їх хвилин 10. Потім додаємо томатне пюре, прянощі, вливаємо гаряче рибний бульйон . Тушкуємо 15 хвилин під кришкою. Поливаємо рибу оцтом, розведеним водою з додаванням цукру і солі і викладаємо її в соус. Перемішуємо і тушкуємо хвилин 10 всі разом.