Лососеві риби (такі як горбуша, сьомга, нерка, кижуч, чавича, сиг, омуль, голець, форель, таймень, ленок і деякі інші види) - цінний продукт видобутку і розведення. Один з найбільш популярних способів заготовляння лососевих - засолювання (ну, або посол). Солоний і малосольний лосось - чудова делікатесна закуска під горілку.
Розповімо докладніше, як засолити лосося в домашніх умовах, рецепти, загалом, зовсім нескладні.
Основних способів засолу два: «сухий» і в тузлуці (розчин солі у воді). Цілого лосося (потрошеного) вагою від 300 г до 15 кг зручніше солити сухим способом.
Рецепт солоного лосося
Приготування Рибу зачищаємо від луски, акуратно потрошимо і видаляємо зябра. Якщо риба досить велика, можна відрізати голову (на вуха). Акуратно обсушуємо тушку зсередини і зовні серветкою. Вирізаємо шматок пергаментного паперу такою, щоб можна було рибу загорнути цілком. Папір злегка посипаємо крупною сіллю рівномірно, лосося зсередини і зовні натираємо сіллю, не шкодуючи, і загортаємо в папір щільно. Кладемо на полицю холодильника. Через добу - вже готово. Хто боїться паразитів, можуть ще на 1 добу заморозити-проморозити рибу в морозильному відділенні або почекати ще 2-і доби.
Можна вправлятися із сумішами для засолу.
Суміш для семужного засолу Інгредієнти: сіль велика - 3 склянки; цукор-пісок - 1 склянка. Суміш для пряного семужного засолу Інгредієнти: сіль велика - 3 склянки; цукор-пісок - 1 склянка. сухі спеції (коріандр, кмин, аніс, гвоздика, насіння фенхелю і кропу, гострий червоний перець) - за смаком. Великі окремі шматки риби (з кістками і без) можна солити як сухим способом, так і в тузлуці. Якщо соліть на суху, можна пересипати шматок сольовою сумішшю і поставити під прес.
Принцип приготування тузлука геніально нескладний: налийте в ємність води (холодної) і закладіть в неї сиру картоплину, чи яйце. Подмешивайте сіль (або суміш на основі солі), поки не спливе яйце або картоплина. Заливаємо шматки риби тузлуком в тісному контейнері так, щоб розсіл покрив їх повністю. Просолюємо не менше 1-х діб, якщо риба цілком, з головами і хребтами, то краще не менш 2-х діб.
Солоний лосось по-шведськи (він же Гравлакс)
Інгредієнти: лосось - 500 г; сіль велика - 2-3 склянки; цукор-пісок - 1-2 склянки; чорний мелений перець - 1/2 склянки; кріп подрібнений свіжий - багато. Приготування Змішуємо всі інгредієнти і солимо так само, як описано вище. Кріп додасть особливий смак лососеві . Втім, якщо ви трохи попрактикуєтесь, вивчіть питання і включіть фантазію, то обов'язково придумаєте або оберіть свій варіант.
Таким простим способом можна посолити форель в домашніх умовах , вийде оригінально і смачно.