Ще сотню років тому, щука не вважалася рідкістю на святковому, і навіть буденному столі. Зараз же ціни на тушку хижої риби, кусаються не гірше її самої, а від того, щука не стала частим гостем нашого меню. Якщо ж вам все-таки пощастило стати володарем заповітної рибки, не пропустіть шансу приготувати її у сметанному соусі . Про те, як приготувати щуку в сметані читайте далі.
Рецепт щуки, смажені в сметані
Зручність і швидкість приготування щуки на сковороді неоціненне. Риба швидко обсмажується, не розвалюється і залишається соковитою. Перевірте самі, скориставшись рецептом, представленим далі.
Інгредієнти: стейки щуки - 400 г; сметана - 200 мл; сіль, перець - за смаком; борошно - 1 ст. ложка; рослинна олія; зелень для подачі. Приготування Стейки щуки рясно натираємо сумішшю солі і перцю з обох сторін. Рибу швидко обсмажуємо з обох сторін, щоб вона покрилася золотистою скоринкою. Сметану змішуємо з борошном і заливаємо рибу отриманим соусом. Даємо щуку протушкувати ще пару хвилин і знімаємо страву з вогню. Перед подачею стейки посипаємо нарізаною зеленню.
Якщо ви віддаєте перевагу більш рум'яну рибку, а соуси бажаєте подати окремо, то існує ще один спосіб обсмажування щуки в сметані - сметанний кляр . Для приготування такого кляру, 150 г сметани змішуються з яйцем, сіллю, перцем і 100 г борошна. В отриманий кляр занурюємо рибні стейки і обсмажуємо їх на розігрітій сковороді до золотистої скоринки.
Щука тушкована в сметані
Інгредієнти: щука - 1-15 кг; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква -1 шт; томатна паста - 1 ч. ложка; сметана - 1 ст.; лавровий лист - 1 шт.; сушена зелень - щіпка; сіль, перець - за смаком; рослинне масло - 1 ст. ложка; твердий сир - 100 р. Приготування Тушку щуки ретельно очищаємо від луски, зрізаємо плавники і голову, залишаючи їх на наваристий рибний бульйон, а саму тушку потрошимо і знову промиваємо. Нарізаємо рибу на стейки або зрізаємо лише філе - вибір залишається на ваш смак.
На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла і пасеруємо на ньому дрібно нарізану цибулину з натертою на крупній тертці морквою. Як тільки овочі дійшли до напівготовності, викладаємо поверх них шматочки щучої м'якоті і заливаємо все соусом із томатної пасти, сметани з додаванням сушених трав і лаврового листа. Тушкуємо рибу під кришкою 10-15 хвилин. Після закінчення часу посипаємо блюдо сиром і ставимо під гриль, запікати до рум'яної скоринки.
Якщо ви бажаєте приготувати щуку в сметані в мультиварці, то після обсмажування овочів перейдіть в режим "Гасіння", викладіть шматочки риби, залийте їх соусом і продовжуйте готування близько 30 хвилин.
Рецепт приготування щуки, запечена в сметані
Інгредієнти: щука - 1-15 кг; борошно - 2 ст. ложки; картопля - 3-4 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; сметана - 200 г; рослинна олія; твердий сир - 100 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Потрошенную щуку нарізаємо на великі стейки, солимо, перчимо і обвалюємо в борошні. Обсмажуємо рибу до золотистого кольору з усіх сторін. Окремо припускаємо на сковороді кільця ріпчастої цибулі і натерту моркву.
Картопля варимо до напівготовності і нарізаємо великими кружечками.
Деко для випікання змащуємо маслом і викладаємо на нього щуку. Навколо стейків розподіляємо картоплю, а на нього викладаємо цибулю і моркву. Сметану розводимо 125 мл води, солимо і перчимо готовий соус і виливаємо його поверх риби. Ставимо щуку в розігріту до 190 градусів духовку на 25-30 хвилин. За 5-7 хвилин до готовності посипаємо картоплю і рибу тертим сиром і переключається в режим "Гриль", щоб щука зі сметаною в духовці покрилася рівномірною золотистою скоринкою.