Вернуться назад Распечатать

Щука в сметані

Щука в сметані
Ще сотню років тому, щука не вважалася рідкістю на святковому, і навіть буденному столі. Зараз же ціни на тушку хижої риби, кусаються не гірше її самої, а від того, щука не стала частим гостем нашого меню. Якщо ж вам все-таки пощастило стати володарем заповітної рибки, не пропустіть шансу приготувати її у сметанному соусі . Про те, як приготувати щуку в сметані читайте далі.

Рецепт щуки, смажені в сметані


Зручність і швидкість приготування щуки на сковороді неоціненне. Риба швидко обсмажується, не розвалюється і залишається соковитою. Перевірте самі, скориставшись рецептом, представленим далі.
Інгредієнти:

  • стейки щуки - 400 г;

  • сметана - 200 мл;

  • сіль, перець - за смаком;

  • борошно - 1 ст. ложка;

  • рослинна олія;

  • зелень для подачі.


  • Приготування
    Стейки щуки рясно натираємо сумішшю солі і перцю з обох сторін. Рибу швидко обсмажуємо з обох сторін, щоб вона покрилася золотистою скоринкою. Сметану змішуємо з борошном і заливаємо рибу отриманим соусом. Даємо щуку протушкувати ще пару хвилин і знімаємо страву з вогню. Перед подачею стейки посипаємо нарізаною зеленню.
    Якщо ви віддаєте перевагу більш рум'яну рибку, а соуси бажаєте подати окремо, то існує ще один спосіб обсмажування щуки в сметані - сметанний кляр . Для приготування такого кляру, 150 г сметани змішуються з яйцем, сіллю, перцем і 100 г борошна. В отриманий кляр занурюємо рибні стейки і обсмажуємо їх на розігрітій сковороді до золотистої скоринки.

    Щука тушкована в сметані


    Інгредієнти:

  • щука - 1-15 кг;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • морква -1 шт;

  • томатна паста - 1 ч. ложка;

  • сметана - 1 ст.;

  • лавровий лист - 1 шт.;

  • сушена зелень - щіпка;

  • сіль, перець - за смаком;

  • рослинне масло - 1 ст. ложка;

  • твердий сир - 100 р.


  • Приготування
    Тушку щуки ретельно очищаємо від луски, зрізаємо плавники і голову, залишаючи їх на наваристий рибний бульйон, а саму тушку потрошимо і знову промиваємо. Нарізаємо рибу на стейки або зрізаємо лише філе - вибір залишається на ваш смак.
    На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла і пасеруємо на ньому дрібно нарізану цибулину з натертою на крупній тертці морквою. Як тільки овочі дійшли до напівготовності, викладаємо поверх них шматочки щучої м'якоті і заливаємо все соусом із томатної пасти, сметани з додаванням сушених трав і лаврового листа. Тушкуємо рибу під кришкою 10-15 хвилин. Після закінчення часу посипаємо блюдо сиром і ставимо під гриль, запікати до рум'яної скоринки.
    Якщо ви бажаєте приготувати щуку в сметані в мультиварці, то після обсмажування овочів перейдіть в режим "Гасіння", викладіть шматочки риби, залийте їх соусом і продовжуйте готування близько 30 хвилин.

    Рецепт приготування щуки, запечена в сметані


    Інгредієнти:

  • щука - 1-15 кг;

  • борошно - 2 ст. ложки;

  • картопля - 3-4 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 1 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • сметана - 200 г;

  • рослинна олія;

  • твердий сир - 100 г;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Потрошенную щуку нарізаємо на великі стейки, солимо, перчимо і обвалюємо в борошні. Обсмажуємо рибу до золотистого кольору з усіх сторін. Окремо припускаємо на сковороді кільця ріпчастої цибулі і натерту моркву.
    Щука в сметані
    Картопля варимо до напівготовності і нарізаємо великими кружечками.
    Деко для випікання змащуємо маслом і викладаємо на нього щуку. Навколо стейків розподіляємо картоплю, а на нього викладаємо цибулю і моркву. Сметану розводимо 125 мл води, солимо і перчимо готовий соус і виливаємо його поверх риби. Ставимо щуку в розігріту до 190 градусів духовку на 25-30 хвилин. За 5-7 хвилин до готовності посипаємо картоплю і рибу тертим сиром і переключається в режим "Гриль", щоб щука зі сметаною в духовці покрилася рівномірною золотистою скоринкою.