Карась - дрібна прісноводна риба з родини Коропових з ніжною плоттю характерного солодкуватого смаку, об'єкт промислу і розведення. Готувати карасів можна самими різними способами, звичайно, вони годяться і на юшку, але найкраще карасів смажити або запікати.
Розглянемо питання детальніше, для цього наловимо карасів (це під силу навіть дітям з самими скромними снастями) або купимо на ринку. Карась - риба витривала, звичайно її продають живий. Крім усього іншого, карась - риба недорога і водиться практично повсюдно в Євразії в прісних водоймах (виключаючи гористі місцевості).
Карась запечений у фользі
Інгредієнти: карасі середнього розміру; зелень свіжа різна; лимон. Приготування Акуратно, намагаючись не пошкодити жовчний міхур, випотрошим карасів, очистимо від луски, видалити зябра і ретельно промиємо в холодній воді. Обсушим тушки чистою серветкою. У черевце кожної карася закладемо кілька гілочок зелені і запакуємо його у фольгу. Згортки викладаємо на деко і запікаємо в духовці протягом 25-35 хвилин (залежить від розміру карасів). Готових запечених карасів скроплюємо соком лимона. Можна зробити трохи інакше: перед запіканням вкласти часточку-іншу лимона разом із зеленню в черевце кожної рибки.
Щодо великих карасів можна приготувати фаршированими і запеченими в духовці.
Все робимо так само, як у попередньому рецепті (див. вище). Заповнюємо черевце карася начинкою і акуратно зашиваємо кухарський ниткою (або простий білої бавовняної ниткою).
Для начинки можна використовувати рис (підійдуть і інші каші) з додаванням подрібнених і обсмаженого цибулі, моркви і грибів. Також в начинку можна додати трохи мелкорубленной зелені і приправити спеціями. Якщо в карасі була ікра, вона добре доповнить смак начинки, однак перед додаванням у фарш промийте її і видаліть з ікри плівку. Додайте в начинку, все трохи присолите і перемішайте вилкою.
Карась, запечений в сметані - дуже смачна страва, рецепт традиційний, один з найбільш популярних, можна сказати, класика жанру.
Карась, запечений в сметані
Інгредієнти: карасі вагою близько 400-600 г; масло вершкове натуральне або рослинне; сухарі панірувальні пшеничні; борошно пшеничне; сметана натуральна густа; мелений чорний перець; сіль; зелень свіжа різна для подачі (петрушка, кінза, базилік та ін). Приготування Карасів очищаємо від луски і плавників, видаляємо нутрощі і зябра, промиваємо холодною водою і обсушуємо чистою серветкою, злегка натираємо сіллю зсередини і зовні, присипаємо меленим чорним перцем. Можна зробити діагональні неглибокі насічки (сітку) з обох боків, тоді кісточки просмажаться і стануть м'якими. Обвалюємо карасів у борошні й обсмажуємо на добре розігрітій сковороді з обох боків до золотистого відтінку скоринки. Добре, якщо сковорідка зі зйомною ручкою або без ручки (якщо ручка не знімна перекладаємо смажених карасів у змащену маслом форму), заливаємо сметаною і посипаємо панірувальними сухарями . Запікаємо в духовці протягом 20 хвилин при температурі близько 200 градусів за С. Подаємо з картоплею або рисом і зеленню. Також добре подати свіжі огірки і помідори.

Зрозуміло, ми можемо запекти карася в духовці з овочами. Запікати можна у фользі або в вогнетривкої формі. Для запікання з карасем можна використовувати солодкий перець, помідори, кабачки, брокколі. Якщо хочете використовувати молоду стручкову квасолю або картопля - їх слід спочатку варити майже до готовності, а вже потім запікати.
До запечених і смажених карасів краще всього подавати легкі світлі столові вина, хоча в Росії найчастіше запеченого карася їдять під пиво - теж своєрідна, цілком зрозуміла, демократична харчова традиція.