Мідії - двостулкові їстівні молюски, цінний об'єкт промислу і розведення поряд з устрицями. З найдавніших часів мідії традиційно входять в їжу народів, що живуть на узбережжях теплих морів.
Мідії - корисний (не менш ніж устриці), низькокалорійний делікатесний продукт, що містить у великих кількостях білок і практично не містить вуглеводів. В плоті цих молюсків також містяться речовини, дуже корисні для організму людини (особливо корисні чоловікам сполуки цинку).
З мідій і з мідіями можна готувати різні страви, смачні, прості, вишукані і делікатесні, відомо безліч рецептів.
У будь-якому випадку, треба враховувати наступне: морські мідії можна їсти в маринованому вигляді (або навіть сирими), прісноводних ж молюсків обов'язково слід піддавати термічній обробці, щоб уникнути зараження хвороботворними мікроорганізмами.
Страва з мідій, маринованих з лимоном, часником і гострим червоним перцем
Інгредієнти: мідії свіжі; рослинна олія (оливкова або гірчична холодного віджиму); гострий червоний перець свіжий; лимон; зелень свіжа різна (молодий цибуля, петрушка, кінза, базилік). Приготування Спочатку готуємо маринад: змішати в довільних пропорціях рослинне масло і сік лимона (його можна замінити натуральним світлим винним оцтом або змішати сік лимона з оцтом). Додаємо в маринад продавлений часник і заправляємо гострим червоним перцем. Нехай настоюється.
Мідії добре промиваємо в холодній воді (якщо молюски заморожені, спочатку розморожуємо їх в холодній воді). Потім мідії покласти в миску (непластиковую) і заливаємо крутим окропом. Чекаємо на 1-2 хвилини і зливаємо воду. Якщо є мідії, які не відкрилися, відкриваємо їх ножем, відламує одну із стулок, а другу стулку, в якій залишилося тіло мідії, викладаємо на блюдо.
Тепер проціджуємо маринад через ситечко і поливаємо ним кожну мідію в стулці. Оформляємо блюдо з мідіями свіжою зеленню. Подаємо з будь-яким білим або рожевим вином, бренді, граппой, ромом, текілою або темним домашнім пивом .
Тим, хто не може знайти в продажу свіжих живих мідій, можна рекомендувати готувати страви із заморожених молюсків.
Страва з варених мідій і креветок
Інгредієнти: мідії заморожені - 300 г; креветки середнього розміру - 300 г; оливкова олія; біле міцне несолодке вино (мадера або херес) - 100 мл; вершки натуральні молочні - 100 мл; цибуля ріпчаста - 1 шт.; корінець імбиру свіжий - 1 шт.; часник - 2 зубчики; перець червоний солодкий; перець червоний гострий; рис готовий варений розсипчастий - 2-5 ст. ложок; лайм або лимон; зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік, розмарин, кріп - не треба). Приготування Креветок відварюємо в киплячій воді протягом 5-ти хвилин (не більше), після чого зливаємо воду, остуджуємо і видаляємо хітинові панцирі.
Мідії розморожуємо, промиваємо, заливаємо в окремій каструльці окропом і варимо протягом 1-ї хвилини. Зливаємо воду, остуджуємо і відкриваємо раковини, якщо вони не відкрилися самі, після чого виймаємо їстівну частину - мускул.
Нарізаємо цибулю півкільцями, а солодкий перець - короткою соломкою.
Добре розжарюємо глибоку сковороду і обсмажуємо на олії мідії, креветки і цибулю з перцем протягом 3-х хвилин на сильному вогні. Зменшуємо вогонь, додаємо вино і гострий червоний перець. Протушиваем протягом ще 3-х хвилин, помішуючи, і додаємо близько 300-400 мл кип'яченої гарячої води, варений рис і вершки. Вимикаємо вогонь і даємо супу настоятися під кришкою хвилин 8-16.
Готовий суп розливаємо в супові чашки. У кожну чашку кладемо по часточці лайма - це додасть смаку особливий відтінок. Присипаємо суп в чашках рубаними зеленню і часником. До супу подаємо те ж вино, з яким готували суп чи будь-яке світле, краще міцне.